Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Zgodne Word prečice na tastaturi za Windows i Mac

U aplikaciji Microsoft Word za Windows ili macOS možete postići iznenađujuće mnogo bez pomeranja ruku sa tastature. Interfejs Word-ove Trake je odličan za pronalaženje svega što biste možda ikada poželeli da uradite u programu za obradu teksta - naročito za stvari koje ne radite često, poput umetanja fusnota ili slaganja pošte. Ali ako želite da uobičajene zadatke obavljate brzo, prečice sa tastature će vam biti mnogo korisnije. Zašto da se mučite da podižete ruke sa tastature ako želite da otvorite ili zatvorite dokument, primenite formatiranje na tekst i pasuse, izvršite proveru pravopisa, krećete se kroz dokument ili opozovete i ponovite radnje? Pomoću prečica sa tastature nećete to morati. Postoje prečice za obavljanje širokog spektra zadataka u Word klijentu za stone računare, kako u verziji za Windows tako i za Mac. (Za Mac je dostupno manje prečica, ali ako želite, možete da kreirate sopstvene prečice na tastaturi.) U nastavku smo naveli prečice za koje smo smatrali da su najkorisnije. Većina funkcioniše bez obzira da li koristite pretplatu (Microsoft 365 / Office 365) ili verziju programa Word bez pretplate. Za još više prečica pogledajte veb lokaciju Microsoft Office.

Опширније...

Tri načina za eksperimentisanje sa analitikom teksta

Pregledajte svoj nestrukturisani tekst pomoću proizvoda u oblaku, alata za mašinsko učenje ili specijalizovanih programa za analizu teksta. Analitika teksta, koja se ponekad naziva prekopavanje podataka, je proces otkrivanja korisnih informacija, trendova ili obrazaca iz teksta. Izdvojeni i strukturisani podaci su mnogo praktičniji od originalnog teksta, što olakšava utvrđivanje kvaliteta i korisnosti podataka. Programeri i naučnici podataka tada mogu da koriste izvučene podatke u vizuelizacijama podataka, analizama, mašinskom učenju i aplikacijama. Analitika teksta ima za cilj da identifikuje činjenice, veze, osećanja ili druge kontekstualne informacije. Vrste izvučenih informacija često počinju od oznaka entiteta kao što su imena ljudi, mesta i proizvoda. Može napredovati na dodeljivanje tema, određivanje kategorija i otkrivanje osećanja. Kada se izdvajaju mere kao što su valute, datumi ili količine, uspostavljanje njihovog odnosa sa drugim entitetima (i kvalifikatorima, ako postoje) je ključna sposobnost analitike teksta.

Опширније...

Kako zaštititi algoritme kao intelektualnu svojinu

Algoritmi se sada mogu smatrati poslovnom tajnom ili čak vrednim patenta. Preduzimanjem ovih bezbednosnih koraka sprečićete da budu ukradeni.Ogilvy se nalazi u sred projekta koji spaja automatizaciju robotskih procesa i Microsoft Vision VI da bi se rešio jedinstven poslovni problem jedne kompanije za oglašavanje, marketing i odnose sa javnošću. Yuri Aguiar već razmišlja o tome kako će nastale algoritme i procese zaštititi od krađe. „Nisam siguran da je to patentni materijal, ali nam daje konkurentsku prednost i značajno smanjuje vreme izlaska na tržište“, kaže Aguiar, glavni direktor za inovacije i transformaciju. „Na algoritme gledam kao na savremene softverske module. Ako upravljaju vlasničkim radom, trebalo bi da budu zaštićeni kao takvi. “

Опширније...

Google Sheets ili Microsoft Excel: Šta bolje funkcioniše za posao?

Kao što Google dodaje sofisticirane funkcije u Sheets, Microsoft pojačava Excel-ove mogućnosti za saradnju. Pogledajte koja aplikacija za radne tabele pobeđuje u današnjem okruženju sa više platformi. Google Sheets i Microsoft Excel su dve najpoznatije danas dostupne aplikacije za tabele. Obe su doterane i vrlo korisne – toliko, da lako možete da se držite aplikacije koju trenutno koristite, i da se ne upuštate u to kako se druga poboljšala tokom godina. Ako ste pre nekoliko godina vi (ili vaše preduzeće) odabrali jednu aplikaciju za proračunske tabele, a drugu odbili, možda postoje dobri razlozi za ponovno razmatranje. Da bih utvrdio kako danas stoje Sheets i Excel, pojedinačno i u međusobnom poređenju, testirao sam ih isprobavajući najčešće zadatke koje korisnici obavljaju, uključujući pokretanje nove proračunske tabele, unos podataka i formula, formatiranje ćelija, kreiranje grafikona, unošenje dodataka kao što su podaci iz spoljnih izvora i saradnja sa drugima.

Опширније...

Želite da prodate svoj računar? Evo šta treba da uradite

Uz malo rada, taj spor ili stari laptop ili stoni računar možete pretvoriti u dodatni novac. Da li je vreme za nadogradnju računara sa Windowsom 10? Kupovina novog laptopa ili stonog računara može biti uzbudljivo, ali potencijalno skupo iskustvo. To ne mora biti. Možete da nadoknadite deo troškova za svoj novi računar prodajom starog. Iako vaš pouzdani laptop može da deluje sporo i zastarelo, možda ćete se iznenaditi koliko vredi. Može vam se isplatiti da ga čak za nekoliko stotina dolara prodate, a ne da ga reciklirate ili gurnete u fioku da biste ga zaboravili.  Pre nego što pretvorite taj stari, tromi računar u hladan keš, moraćete ponešto da obavite. Od rezervne kopije vaših ličnih fajlova do brisanja tvrdog diska, izdvojite malo vremena da biste bili sigurni da je vaš računar spreman za svog novog vlasnika.

Опширније...

Podela Linux fajlova na komade pomoću komande split

Neke jednostavne Linux komande omogućavaju vam da podelite fajlove i ponovo ih sastavite po potrebi kako biste se prilagodili ograničenjima veličine fajlova za skladištenje ili za priloge e-pošte

Linux sistemi sadrže jednostavnu komandu za razbijanje fajlova na komade. Ovo je nešto što bi moglo da vam bude potrebno pre nego što pošaljete fajlove na neko mesto za skladištenje koje ograničava veličine fajlova ili ih šaljete e-poštom kao priloge. Da biste fajl podelili na delove, jednostavno koristite naredbu split.

Опширније...