Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

5 Chrome dodataka za produktivnost koje koristim svakodnevno

Jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojeg volim Chrome jeste gomila besplatnih dodataka. Koristim ih dosta, i to samo one koji su (meni) korisni. U ovom članku ću predstaviti 5 dodataka za Chrome koji mi pomažu da povećam svoju produktivnost svakoga dana.Pre nego što počnem, predlažem da pogledate i članak u kojem sam predstavio 6 mobilnih aplikacija za produktivnost.

Опширније...

Izvini, Linuxe. Bitan OS je sada Kubernetes

Linux je samo protok. Pravi OS - prava vrednost - je Kubernetes!

Operativni sistem više nije bitan. A za programera i za oblak to znači da Linux stvarno više nije važan. Dokaz za to se može videti po onome što se nije dogodilo. Kompanija Canonical, koja je iza Ubuntua, nije dobila IBM-ovu ponudu za otkup u iznosu od 34 milijarde dolara, mada bi osnivač kompanije Mark Shuttevorth prihvatio tu ponudu, uprkos protestima da kompanija ne traži kupca. Razlog zbog kojeg Canonical nije dobio tu ponudu, i neće je uskoro dobiti, je to što tehnološka industrija više ne ceni taj operativni sistem. Ili, pre bi se reklo, tehnička industrija ceni jedan nov operativni sistem: on se zove Kubernetes.

Опширније...

8 tajni uspešnih VI projekata

Veštačka inteligencija pruža velika poslovna obećanja, ali većina organizacija nije u položaju da to iskoristi. Evo kako oni koji su je rano usvojili transformišu VI projekte u poslovnu vrednost. Poslovni lideri na svim nivoima uviđaju vrednost korišćenja veštačke inteligencije, ali prava vrednost se nalazi u dobrom korišćenju veštačke inteligencije. Ovde, lekcije sa vrha mogu da posluže kao vodič. Prema nedavnom istraživanju kompanije Deloitte, 82 odsto ranih korisnika VI vidi pozitivne finansijske rezultate od svog ulaganja u kognitivne tehnologije, uz srednji povraćaj investicije od 17 procenata. Najveća razlika između uspešnog i neuspešnog projekta VI? Razlika je u tome da li je on podstaknut tehnologijom ili poslovnim potrebama, kaže Nitin Mittal, direktor analitike i kognitivne ponude kompanije Deloitte Consulting.

Опширније...

Predstavlja se MSIX, jedan instaler za sve Windows aplikacije

Novi Microsoftov program za instalaciju konačno spaja Win32 i Windows Store aplikacije. Izgradnja instalacionih programa je na Windowsu bila komplikovana. Sve je zavisilo od toga koji alat za instalaciju koristite i kako se vaš kôd distribuira. Da li ste mogli da spakujete izvršni fajl u Zip fajl, ili da koristite starodrevni XCOPY? Stvari su postale jednostavnije kada je Microsoft predstavio Windows Installer i njegov standardni MSI format. Kada je stigao Windows Store i potpuno novi model aplikacija u operativnom sistemu Windows 8, stvari su se promenile. Kao rezultat toga, imali smo dva načina postavljanja koda, i dva različita načina za izvršavanje koda. MSI aplikacije ostaju podrazumevane za stoni računar, dok je novi APPX format potreban za aplikacije Windows Store. Aplikacije za Windows Store su se takođe izvršavale u drugačijem kontekstu nego stone aplikacije, sa novim karantinom (engl. sandbox) koji smanjuje rizik da zlonamerni softver ugrozi sistem. Projekat Centennial Desktop Bridge premostio je tu podelu, dovodeći stone aplikacije u Windows Store, omogućavajući im pristup nekim novijim API-jima UWP-a i podržavajući jednu ograničenu verziju APPX karantina.

Опширније...

Зашто најбољи антивирусни софтвер није довољан (и зашто вам ипак треба)

Antivirusni softver ne može da drži korak sa novim zlonamernim softverom ili varijantama poznatog zlonamernog softvera, ali i dalje ima svoju ulogu u opštoj strategiji zaštite krajnjih tačaka. Tradicionalni antivirus zasnovan na potpisima je ozbiljno manjkav za zaustavljanje novijih pretnji, kao što su napadi nultog dana i softver za iznudu otkupa, ali i dalje, kažu stručnjaci, ima mesto u preduzeću kao deo višeslojne strategije zaštite krajnje tačke. Najbolji antivirusni proizvodi djeluju kao prvi sloj odbrane, zaustavljajući ogromnu većinu napada zlonamernog softvera i ostavljaju manje radno opterećenje širem softveru za zaštitu krajnje tačke. Antivirusni proizvodi kreiraju potpis za svaki komad zlonamernog softvera otkriven na slobodi, ali da bi se taj proces započeo potrebno je da neko da bude zaražen. "A kada antivirusna kompanija to uradi, mogu da prođu dani ili meseci da bi sve tačke bile ispravno ažurirane novim potpisom", kaže Ed Metcalf, viši direktor marketinga proizvoda kompanije Cylance, Inc. "Do tada je sajber napad mogao lako da se proširi na celo preduzeće i proizvede štete ili ukrade podatke. "

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079