Компанија „Гугл“ укинула лозинке, али само за телефоне са Андроид окружењем

То је мали, али значајан корак у процесу одбацивања лоше праксе у безбедности на мрежи, што нам је омогућио нови стандард који се назива FIDO2. Компанија „Гугл“ је направила значајан искорак у будућност који не захтева унос лозинке. На тај начин, корисници мобилних телефона ће моћи да се пријављују на неке странице на мрежи само уз помоћ телефона са Андроид окружењем и то верзијом 7 и новијим. То значи да ћете моћи да се пријавите на сајт користећи само код или отисак прста. Према ономе што пише на компанијиној страници за подршку, својство вам омогућава да се пријављујете користећи било који метод који сте одабрали да бисте откључали телефон, дакле, или пин код или облик. Компанија почиње да уводи ту могућност прво у своје пиxел телефоне у понедељак да би је ускоро проширила и на новије Андроид телефоне.

„Ново својство означава још један корак на нашем путу ка стварању безбеднијег и једноставнијег процеса потврде идентитета за свакога“, објавили су чланови тима из Гугла у понедељак. Андроид телефони вам већ омогућавају да уз помоћ отиска прста потврдите свој идентитет при коришћењу сервиса Гоогле Паy и пријављивања на апликације. Новина се састоји у томе што ћете од сада моћи да користите исти отисак прста да бисте се пријавили на компанијине сервисе на мрежи преко Цхроме претраживача. У овом тренутку ново својство можете да користите да бисте прегледали или изменили лозинке које је компанија сачувала за вас на адреси пассwордс.гоогле.цом, али Гугл планира да то својство ускоро дода на остале сервисе и сервисе у облаку.

Ако их нигде нисте прибележили, памћење лозинки може бити ужасно. Оне најбезбедније и најјаче обично је тешко запамтити и унети. При том, присетимо се само колико је било случајева компромитовања лозинки у последње време и како су завршиле доступне и отворене на интернету. Због тога можемо рећи да је поступак компаније да андроид уређај претвори у средство за потврду идентитета важан корак у превазилажењу потешкоћа са лозинкама. Много је једноставније и лакше кад не морате да памтите лозинке, које имају многобројне слабости. Познато је да људи користе потпуно исте лозинке на многобројним сајтовима. Помоћу новог стандарда, ваши подаци се складиште локално на вашем уређају и потпуно је немогуће да их неко преузме или хакује на серверу неке компаније, а потпуно су безбедни и од „пецања“ путем електронске поште.

За сада, то је, ипак, мали корак. Компанија ту могућност нуди само у случају кад потврђујете свој идентитет, али не и кад се први пут пријављујете. На тај начин, придаје се мања важност лозинкама, али не можемо рећи да смо их се у потпуности ослободили. Све је то могуће извести захваљујући стандарду отворене потврде идентитета који се назива FIDO2, у чијем развоју је учествовала компанија преко конзорцијума познатог као Fast Identity Online (FIDO) Alliance. За ситуације које захтевају виши ниво безбедности, рецимо прво пријављивање на нови уређај, компанија нуди подршку за сигурносне кључеве хардвера, укључујући сопствене моделе Титан и моделе треће стране, као што је компанија Yубицо. То је такође могуће захваљујући стандарду FIDO2.