Да ли ће Асистент компаније „Гугл“ постати само најобичније зановетало?

Сви знамо да је Асистент компаније „Гугл“ увек спреман да помогне и одржи породицу и пријатеље у стању приправности. Међутим, инжењери који стоје иза пројекта који ће асистенту доделити могућност подсећања, или боље рећи опомињања чланова породице или пријатеља да обаве неки задатак, нису ни помислили шта би се могло догодити ако би се нашао у, рецимо, дисфункционалној породици. Асистент компаније „Гугл“ од сад ће моћи да шаље подсетнике члановима у групи или члановима породице који треба да обаве неки задатак, што ће значајно унапредити организованост. Другим речима, Асистент добија улогу зановетала. Званично, Асистент добија својство које је названо ’додељени подсетници’ (енгл. Assignable Reminders) који ће помоћи члановима породице или укућанима да лакше сарађују и буду боље организовани без обзира на то да ли су у кући или ван ње.

Укратко ћемо вам описати како би то требало да изгледа:

Од сада ћете моћи да направите подсетнике за вашег партнера или укућанина да не би забравио да купи намирнице, плати рачуне или прошета пса. Можете му чак послати и поруку охрабрења ако му је потребна. („Хеј, Гугл, кажи Мери да јој држим палчеве за сутрашњи испит.“) Својство ће следеће недеље бити доступно на телефонима, звучницима и паметним екранима (енгл. Смарт Дисплаyс) у Великој Британији, Сједињеним Државама и Аустралији и радиће и са уређајем Нест Хуб Маx (паметни екран са камером за позиве и надзор) кад се појави на јесен.

Добра вест је та да Асистент може да скрати текстуалне поруке, позиве и разговоре и сведе их само на минимум потребан за координацију задатака. Лоша вест: сад можете да аутоматизујете зановетање.

Компанија је навела следећи пример:

Да бисте неком послали подсетник, замолите Асистента: „Хеј, Гугл, подсети Грега да избаци ђубре у осам увече.“ Грег ће добити обавештења о поруци на паметном екрану, звучнику и телефону кад се подсетник направи. Грег ће бити поново обавештен у оно време кад сте Асистента замолили да га подсети. Ново својство вам чак пружа могућност да прегледате које сте подсетнике послали Грегу тако што ћете једноставно рећи: „Хеј, Гугл, које сам поруке послала Грегу?“

Дакле, сад видите куда све то води. Асистент ће сигурно бити увучен у препирку пасивно-агресивног пара или у рат између људи који деле стан.

„Хеј, Гугл, подсети Грега да му је време да се помери са троседа и почне нешто да ради.“
„Хеј, Гугл, реци Сели да би једном и она могла да плати рачуне.“
„Хеј, Гугл, подсети Марка да нахрани пса у подне јер јадничак само што није скапао од глади прошли пут.
„Хеј, Гугл подсети Џејн да среди собу и провери да ли јој је тепих још на поду.“
„Хеј, Гугл, подсети Џоа да плати алиментацију јер се последња три месеца прави блесав.“

Схватате. Компанија каже да подсетнике можете да примате и шаљете само људима који су у вашој Гугл породици или на налоге који су повезани на исти паметни екран или звучник при чему гласови морају да се подударају. Морате, такође, бити повезани на Гугл контакте. Штавише, и деца могу да се придруже забави.

Теоретски, можете онемогућити одређеним особама да вам шаљу подсетнике, али сви добро знамо да бисте скупо платили због тога.

Компанија истиче:

Сматрамо да ће својство помоћи породицама (и онима који заједно станују) да значајно унапреде управљање својим задацима у новој школској години и убудуће.

Па, нека игре почну.