Pingdom, GTmetrix, WebPagetest: Po čemu se razlikuju?

Pingdom, GTmetrix i WebPagetest su tri najpopularnije opcije za testiranje brzine i performansi veb sajtova. Ali kada skenirate svoj sajt sa svakim od ovih alata, oni uvek daju veoma različite rezultate. Na primer, proverite rezultate koje dobijam kada pokrenem isti sajt kroz svaki od ovih alata koristeći njihove podrazumevane postavke:

Read more ...

Optimizovanje veb aplikacija pomoću Sonarwhal lintera{/XA}

{XA}Microsoft-ov alat za testiranje veb stranica sa otvorenim izvorom zasnovan na Lint-u pomaže u obezbeđivanju i optimizovanju veb aplikacija. Jedan od korisnijih elemenata modernog okruženja za razvoj je i jedan od najstarijih razvojnih alata. Prvobitno razvijen kao deo YACC-a (još jedan kompajler kompajlera), prvi linter je bio ekvivalent gramatičkoj proveri za C-kôd. Ime mu potiče od pahuljičastih vlakana vune, Lint je isticao sintaksne i programske greške i problematičan kôd.

Read more ...

Nosio sam VR rukavicu koja prevari kožu, a ne samo oči

Rukavica HaptX postiže da virtuelno bude tako zapanjujuće realno da sam mislio da stvarno dodirujem kamen, oblak i pauka. Odmerim kamen u ruci, a zatim ga vratim na zemlju. Prođem rukom kroz visoku travu i osećam da se stabljike pomeraju, savijaju i vraćaju nazad. Onda pružim ruku, uhvatim oblak i povučem ga prema sebi.Nijedan od ovih predmeta ne postoji. Kamen, trava i oblak su sve delovi virtuelne realnosti - ipak ih kožom svoje ruke osećam kao potpuno stvarne. Isprobavam prvi javni demo taktilne rukavice VR startup firme HaptX na festivalu Sundance Film u zavejanom Park Sitju (Juta). HaptX rukavica je projektovana da pobedi jedno od najdosadnijih ograničenja virtuelne realnosti: možete da vidite i čujete virtuelni svet u vašoj slušalici, ali, kao što kaže hip hop pevač MC Hammer, ne možete da ga pipnete.

Read more ...

Zašto kompanija Alphabet želi da sagradi grad? Da bi dobila više podataka, naravno

Povezani gradski okruzi su sledeći potez Silicijumske doline. Većina ljudi bi verovatno bila potpuno zbunjena kad bi ih neko upitao da objasne frazu „izgraditi grad od interneta“. Međutim, trebalo bi da se naviknemo na ideju, jer to upravo pokušava Google-ova matična kompanija Alphabet. U oktobru 2016. godine, Sidewalk Labs, odeljak za urbane inovacije kompanije Alphabet, objavio je planove za transformaciju 16 američkih gradova i sa njima povezanih okruga u pametne gradove sa razvijenim prednostima savremenih informacionih tehnologija. Posle godinu dana, ogroman projekat je u zamahu pošto je Sidewalk Labs potpisao ugovor sa gradom Torontom prema kome je dobio dozvolu da 332 hektara zemljišta uz obalu pretvori u okrug povezanih gradova. U reagovanju na planove postavljena su i neka pitanja. Prvo i najvažnije: šta znači „od interneta“? Detalji projekta Toronto su prilično oskudni, ali objava Sidewalk Labs-a u vezi sa „izgradnjom okruga“ nudi objašnjenje. Zasnovana je na sistemu „sveprisutnog povezivanja“, koje Sidewalk Labs već́ razvija putem besplatne gigabitne bežične internet mreže u Njujorku.

Read more ...

Da li je ovo početak kraja čovečanstva?

Veštačka inteligencija kompanije Google pravi veštački inteligentno dete i bolje je od svega što je čovek do sad napravio. Ogranak kompanije Google koji se bavi stvaranjem veštačke inteligencije (VI) otišao je korak napred i napravio potpuno funkcionalno VI dete koje je, kako se ispostavilo, sposobnije od bilo koje VI koju je čovek do sad napravio. Istoričari će tumačiti ovaj trenutak kao početak pada čovečanstva krijući se u razrušenim gradovima i skrovištima od svojih gospodara, robota.

Read more ...

Google-ova veštačka inteligencija vas štiti od radoznalih pogleda

Stručnjaci za informacione tehnologije kompanije Google prikazuju novo svojstvo koje bi moglo da vas zaštiti od radoznalaca koji vam zaviruju u telefon preko ramena. Novo bezbednosno svojstvo koje razvija kompanija Google zove se „Elektronski zaštitnik ekrana“ i razvili su ga stručnjaci Hi Jand Riu i Florian Šof da bi zaštitili ekran vašeg telefona od radoznalih pogleda. Svojstvo koristi veštačku inteligenciju i program za prepoznavanje lica da bi vas upozorio kad neko drugi posmatra ekran vašeg telefona. Još je u razvojnoj fazi, ali prikaz njegovog funkcionisanja možete videti na YouTube-u. Alatka je napravljena da bi vas zaštitila od industrijskih špijuna ili radoznalih nepoznatih osoba koji imaju nameru da ukradu osetljive podatke sa ekrana vašeg pametnog telefona ako se nalazite negde gde ima mnogo ljudi. Svojstvo koristi kameru sa prednje strane telefona da otkrije da li neko drugi gleda vaš telefon i upozorava vas na opasnost.

Read more ...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079