ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Pingdom, GTmetrix, WebPagetest: Po čemu se razlikuju?

Pingdom, GTmetrix i WebPagetest su tri najpopularnije opcije za testiranje brzine i performansi veb sajtova. Ali kada skenirate svoj sajt sa svakim od ovih alata, oni uvek daju veoma različite rezultate. Na primer, proverite rezultate koje dobijam kada pokrenem isti sajt kroz svaki od ovih alata koristeći njihove podrazumevane postavke:

Pingdom:

Pingdom:GTmetrix:

GTmetrix:

WebPagetest:

WebPagetest:

Svi podaci koje ti alati izbace kada testirate svoj sajt lako će vas preneraziti. Ali ostavite na trenutak po strani sve različite informacije, hajde da se fokusiramo na vreme učitavanja (engl. Load Time): šta kažete na ta užasno različita vremena?!

GTmetrix mi kaže da je moj sajt munjevit, učitava se za manje od sekunde. Istovremeno, Pingdom kaže da mom sajtu treba 2,18 sekundi za učitavanje, a WebPagetest kaže da je to skoro upola manje, 1,48 sekundi. Na prvi pogled, ovi alati izgleda kao da nude slične funkcije. Međutim, postoje neke važne ključne razlike koje objašnjavaju zašto se vreme učitavanja mog veb sajta toliko razlikuje od alata do alata. U ovom postu, pogledaćemo koje su to ključne razlike tako da ćete sledeći put kada testirate veb sajt bolje razumeti rezultate performansi.

1. Lokacija testiranja

Lokacija koju odaberete za testiranje igra važnu ulogu u određivanju rezultata vašeg veb sajta. Geografska udaljenost između lokacije za testiranje i servera na kojem se nalazi vaš sajt znači kašnjenje, a kvalitet mrežne veze takođe je faktor u igri. Moj sajt se nalazi u San Francisku. Pošto sam, prilikom skeniranja svog sajta, za svaki alat koristio podrazumevanu lokaciju testiranja, Pingdom je testirao iz Stokholma, u Švedskoj; GTmetrix je testirao iz Vankuvera, u Kanadi; a WebPagetest je testirao iz Dalasa, u Virdžiniji.
Dalas, a Stokholm još više, mnogo je dalje od San Franciska nego Vankuver, što objašnjava veliku razliku u rezultatima učitavanja - testiranje moje stranice iz Vankuvera rezultiralo je mnogo bržim učitavanjem stranice od testiranja iz Stokholma. Za najtačniju sliku o učitavanju stranice, uvek je najbolje da izaberete lokaciju koja je najbliža vašoj ciljanoj publici. Pingdom, GTmetrix i WebPagetest nude više lokacija za testiranje:

4Dok GTmetrix ima sedam lokacija za testiranje, on obezbeđuje ukupno 28 namenskih servera za testiranje: 11 u Vankuveru, pet u Dalasu, 7 u Londonu, dva u Sao Paolu i po jedan u Sidneju, Mumbaiju i Hong Kongu. Pingdomovi testovi se takođe obavljaju sa namenskih servera.

Međutim, WebPagetest, može da obezbedi toliko test lokacija zato što svako može da drži test lokaciju za njih ( https://sites.google.com/a/webpagetest.org/docs/other-resources/hosting-a-test-location). Naravno, postoje minimalni sistemski zahtevi, ali kada testirate svoj sajt pomoću WebPagetest-a, najbolje je poći od toga da svi serveri nemaju isti hardver, pa stoga i nemaju iste performanse.

2. Vreme za prekid testiranja

Na vaše rezultate utiče i kada svako od ova tri alata prekida testiranje vašeg sajta. Ako je testiranje performansi sajta za vas nešto novo, možda će vas iznenaditi da ne postoji samo jedno vreme kada ovi alati odlučuju da je njihova analiza završena. Postoje generalno dve različite tačke tokom učitavanja veb stranice koje se mogu koristiti za određivanje kada treba zaustaviti test performansi:

Vreme učitavanja (engl. onload time) je kada je veb stranica završila obradu i završeno je preuzimanje svih resursa na stranici, uključujući slike, tekst i skriptove. Tu možda postoji JavaScript koji inicira naredne zahteve. Neki elementi stranice se možda neće pojaviti pre nego što se taj događaj pokrene, što će uzrokovati nedosledna vremena učitavanja stranice.

Vreme potpunog učitavanja (engl. fully loaded time) je mera kao vreme od trenutka kada je posetilac prešao na stranicu do trenutka kada 2 sekunde nema mrežne aktivnosti. Ovaj događaj se pali kada je stranica potpuno prestala da učitava sadržaj, uključujući elemente ispod preklopa (koji će biti vidljivi tek nakon pomeranja sadržaja). To znači da, iako vaš sajt može brzo da se učita do preklopa, skeniranje performansi čeka učitavanje podataka čitave stranice i tek tada se prekida, tako da vreme učitavanja stranice može biti duže.

Svaki od tri alata za testiranje nudi različite opcije za to kada želite da se završi analiza performansi:

 • Pingdom: Onload time je jedina raspoloživa opcija.
 • GTmetrix: Fully loaded time se podrazumeva, postoji opcija onload time.
 • WebPagetest: Fully loaded time se podrazumeva, postoji opcija onload time (koju nazivaju Document Complete time).

Testiranje vašeg sajta opcijom 'onload time' kao vremenom za zaustavljanje znači da neki resursi, kao što su JavaScript klizači, možda neće biti preuzeti pre nego što se označi vreme učitavanja. To znači da, iako alatka za testiranje koju koristite kaže da je stranica završila sa učitavanjem, ona zapravo nije učitana - a za posetioce koji pregledaju vaš veb sajt, to znači da će se elementi i dalje učitavati na veb stranicu.

3. Ocene performansi

Nije neobično da ocene performansi variraju od alata do alata, jer svaki od njih sledi svoj skup preporuka za konfiguraciju i za brzinu.

5

WebPagetest testira stranice prema prilagođenom skupu šest preporuka za brzinu.

 • Pingdom nudi ocenu performansi u skladu sa Google-ovom najboljom praksom PageSpeed za njihov besplatni alat, a YSlow preporuke za plaćenu verziju. Nije jasno koje preporuke, ili koliko njih doprinosi oceni.
 • GTmetrix koristi kombinaciju 27 Google-ovih preporuka PageSpeed i 19 YSlow preporuka (Slow je alat koji analizira veb stranice na osnovu Yahoo-ovih pravila za sajtove sa visokim performansama).
 • WebPagetest analizira veb stranice prema šest prilagođenih preporuka.

Kao što vidite, svaki od ovih alata analizira veb stranice koristeći različite, prilagođene skupove preporuka. Zbog toga se rezultati toliko razlikuju i ne bi trebalo da upoređujete rezultate među alatima.

4. Dodatne funkcije

Postoje i neke druge funkcije koje dodatno izdvajaju svaku alatku. 

Napomena: Da biste pristupili nekim od ovih besplatnih funkcija sa GTmetrix-om, moraćete da se prijavite za besplatan nalog.

Prigušivanje veze

Brzina kojom posetioci mogu da se povežu sa vašim veb sajtom takođe utiče na brzinu učitavanja. GTmetrix i WebPagetest nude funkciju prigušivanja veze koja simulira različite vrste internet veza koje posjetioci veb sajta mogu da koriste:

 • GTmetrix: Cable, DSL, 3G mobile, 2G mobile i 56K dial-up
 • WebPagetest: Cable, DSL, 3G Slow, 3G, 3G Fast, 4G, LTE, Mobile Edge, 2G, 56K dial-up, FIOS, Native Connection i prilagođene brzine.

Pingdom ne nudi prigušivanje veze.

Mobilno testiranje

GTmetrix i WebPagetest nude mobilno testiranje performansi tako da možete da vidite kako će vaš sajt oceniti posetioci koji vašem sajtu pristupaju na svom mobilnom telefonu.

GTmetrix koristi dva Samsung Galaxy Nexus telefona, omogućavajući korisnicima da generišu izveštaje o performansama na osnovu stvarnog opterećenja stranica na ovim uređajima. GTmetrix koristi Google-ova PageSpeed pravila sa njihovim prioritetima za mobilne uređaje kako bi se osiguralo da karakteristike mobilnih telefona i njihovih veza budu prioritetne u preporukama. Pošto YSlow nema specifičan skup pravila za mobilne uređaje, rezultati ostaju slični analizi za desktop. Da biste koristili GTmetrix-ovu funkciju mobilnog testiranja, proverite da li ste prijavljeni na svoj GTmetrix nalog i pritisnite na link „Browser“ u polju za analizu. Nastavite da pritiskate dok ne dobijete opciju "Chrome (Android, Galaxy Nexus)". Kada upišete svoju veb stranicu i pritisnete na "Analyze", napraviće se mobilni izveštaj. Trenutno, ova funkcija je dostupna samo u GTmetrix-ovom test regionu Vankuver.

WebPagetest ima u svom paketu mobilnog testiranja 14 mobilnih uređaja. Da biste koristili funkciju testiranja na mobilnim uređajima, pre početka testa izaberite uređaj koji želite da koristite iz padajućeg menija „Test Location“. Svi mobilni uređaji za testiranje bazirani su u Dalasu, Virdžinija. Alternativno, možete pokrenuti test koji emulira mobilni pretraživač. Da biste to uradili, pritisnite na „Advanced Settings“, a zatim na karticu „Chrome“. Potvrdite “Emulate Mobile Browser” i na padajućem meniju odaberite model telefona koji želite da testirate.

Hardver

Hardver koji Pingdom, GTmetrix, odnosno WebPagetest koristi takođe je značajan faktor kada je u pitanju vršenje analize performansi sajta.  Kao što sam ranije pomenuo, WebPagetest omogućava svakome da drži test server pod uslovom da zadovoljava minimalne zahteve. GTmetrix koristi različite serverske platforme, koje su fino podešene tako da pretraživači učitavaju stranice konzistentnije na svim testnim serverima, bez obzira na to gde se nalaze u svetu.

Podrška za HTTP/2

HTTP/2 pokušava da reši mnoge nedostatke i nefleksibilnosti HTTP/1.1. Njegove prednosti uključuju multipleksiranje i paralelan rad (može da se šalje nekoliko zahteva u brzom nizu na istoj TCP vezi, a odgovori se mogu primiti van redosleda), zavisnosti od toka, kompresija zaglavlja i guranje servera. Kada se ispravno implementira i koristi, HTTP/2 učitava veb stranice brže nego HTTP/1.1. Ali da bi se koristile te bolje performanse, i klijent i server moraju da podržavaju HTTP/2. Prema anketama W3Techs-a, HTTP/2 trenutno koristi 23,6% svih sajtova.

GTmetrix i WebPagetest podržavaju HTTP/2 ali ne i Pingdom.

Pravi pretraživači

Dok neki alati za testiranje brzine stranice koriste bezglave, ili emulirane pretraživače, Pingdom, GTmetrix i WebPagetest koriste prave pretraživače i to, podrazumevano, Chrome. Pravi pretraživači pružaju bolji uvid u performanse vašeg sajta, a rezultati su tipični za ono što bi stvarni posetilac mogao da doživi dok pregleda vaš sajt pomoću istog pretraživača i uređaja.

Zaključak

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da razjasnite koje su glavne razlike između Pingdoma, GTmetrixa i WebPagetesta. Svaki od ovih alata nudi drugačiji skup funkcija za testiranje brzine stranice pomoću vlastitih metodologija testiranja, zbog čega se dobijaju različiti rezultati. Uprkos njihovim razlikama, svaki od ovih alata pruža ogromnu vrednost u pomoći da se identifikuju oblasti u kojima bi vaš sajt mogao da bude spor, i daju preporuke o tome kako ga možete ubrzati. Odluka o tome koji alat da koristite zaista se svodi na metrike koje želite da pratite i merite za svoj sajt. Evo mojih preporuka za različite scenarije:

 • Opšte testiranje: Pingdom, GTmetrix i WebPagetest
 • Istorijsko testiranje: GTmetrix i WebPagetest
 • Sveobuhvatno testiranje: GTmetrix i WebPageTest
 • Lokaciono testiranje: Pingdom, GTmetrix i WebPageTest
 • Napredno korišćenje: GTmetrix i WebPagetest

Ako se pitate zašto u ovom postu nije prikazan PageSpeed Insights, to je zato što sam ga namerno izostavio. Iako je PageSpeed Insights koristan alat za proveru sajta prema Google-ovim pravilima o brzini, on ne nudi testiranje brzine na način na koji to rade drugi alati - to bi bilo kao da poredite babe i žabe.

Izvor: WP Rocket

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • Одржано онлајн финале такмичења RAF Challenge

  Финале дванаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2020" ове године је због измењених околности одржано онлајн путем платформе Zoom. Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 16. маја 2020. године.          

 • Одржан онлајн семинар за средњошколце RAF IT Days

  Завршен је овогодишњи ИТ семинар за средњошколце у организацији Рачунарског факултета - RAF IT days 2020, који је због измењених околности у земљи ове године одржан први пут онлајн.  На семинару је учествовало 50 средњошколаца који су предавања пратили путем онлајн платформе Zoom и на тај начин имали могућност да директно комуницирају са предавачима, а прилику да слушају семинар добили су и сви остали заинтересовани средњошколци путем уживо преноса на YouTube каналу факултета.  

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.

 • Студенти Рачунарског факултета једини из Србије на информатичком такмичењу у Белорусији

  Студенти Рачунарског факултета у Београду били су једини учесници из Србије на међународном информатичком такмичењу BSUIR 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску у  Белорусији. Тим под називом "Thanks to MDCS" кога чине студенти Рачунарског факултета у Београду: Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Владимир Миленковић студент Cambridge универзитета, први пут су учествовали на овом такмичењу и постигли завидни резултат освојивши трећу награду у веома оштрој конкуренцији. На ово престижно такмичење које се одржава девети пут студенти Рачунарског факултета отишли су уз подршку Microsoft-а.