ИТ догађаји

MIT направио апликацију која вам омогућава да научите страни језик док преузимате материјал са мреже

За све који немају довољно времена, а желели би да науче неки нови језик, стручњаци са MIT раде на низу апликација који се зове WaitSuite. Заснива се на сличним апликацијама као што је DuoLingo, али за разлику од ње, није слободна већ представља микро-учење које се „шуња“ у неке друге свакодневне задатке, или, боље рећи, док чекате одговор на поруку електронске поште, да се повежете на бежичну мрежу, док чекате лифт или док преузимате садржај са мреже. У тим тренуцима, појављује се мали оквир у апликацији коју тренутно користите и проверава ваше познавање речника. Према речима једног од студената MIT, иначе вође пројекта, појавио се мали проблем. Наиме, корисници су усредсређенији на примарни задатак који обављају и не обраћају много пажњу на оквир који тестира познавање речи. Ипак, учење језика је само први корак. Креатори апликације кажу да ће проширити области микро-учења на математику, медицинске или правне термине, искористити неке друге формате, рецимо, аудио или помоћи корисницима да се у тренуцима досаде не окрену одмах мобилним телефонима.

Нова Mastercard картица има нови уграђени скенер отиска прста

Уместо да унесете ЛИБ или се потпишете при плаћању картицом, од сада бисте могли да скенирате отисак прста. Компанија Mastercard је направила картицу која има уграђен скенер отиска прста и налази се на њеном доњем делу. Картица, при том, није дебљаод уобичајене и омогућава корисницима ауторизацију плаћања само помоћу отиска прста. Компанија истиче да би се таква картица могла користити на свим читачима који користе чип или лични идентификациони број и да је тренутно у фази тестирања у Јужној Африци. Додатни тестови планирани су у Европи и Азијско-Пацифичком региону током неколико наредних месеци, док се глобална тестирања очекују крајем године. Такав начин ауторизације плаћања, према речима руководства у компанији Mastercard, пружио би корисницима већу безбедност и сигурност. Међутим, то није сасвим тачно. Сетићемо се да је сигурност обезбеђена отиском прста врло брзо нарушена код мобилних телефона Apple и Samsung. Исто тако, није сасвим јасно како би картица са читачем отиска прста могла да спречи преваре при онлајн плаћању. Преостаје нам да видимо како ће се процес одвијати до краја године.

Firefox грешке на Windows-у смањене 10%

Већина корисника претраживача Firefox на оперативном систему Windows уочиће да су се грешке смањиле за 10 процената. Нико не воли кад се претраживач затвори уместо да отвори неку веб страницу. Ако користите претраживач Firefox, можете да одахнете јер је у уторак представљена нова верзија Firefox 53 која такве грешке смањује за 10 процената. Унапређење је део пројекта Quantum који је покренут 2016. године да би се Firefox унапредио и осавременио.

Facebook ради на стварању „нечујне комуникације“

Facebook ради на стварању „нечујне комуникације“ која би омогућила људима да превазиђу сметње које имају у говору. У среду, друштвена мрежа Facebook открила је да ради на технологији која ће омогућити људима да уносе текст у рачунар директно из мозга и то брзином, од 100 речи у минуту. Тим од преко 60 научника, инжењера и стручњака из многих области који се налазе у Facebook-овој тајној истраживачкој лабораторији Building 8 развија пројекат који је описан као комуникација помоћу нечујног говора. Још један пројекат је у току и треба да омогући људима да чују звуке путем коже. Компанија ствара неопходне софтвере и хардвере за такву технологију.

ОС Windows Vista је мртав

После 11. априла Vista је заувек изгубила подршку, Microsoft више неће имати обезбеђивати подршку за Windows Vista: неће бити нових безбедносних ажурирања, хитних ажурирања, бесплатних или плаћених опција подршке или ажурирања техничких садржаја на мрежи. (Главна подршка за Vista-у је укинута још 2012. године) После десет година трајања Vista-е, Microsoft је пребацио интересовања на боље ствари. Као што Microsoft наводи, међутим, рад у старијем оперативном систему је прилично ризичан – а ризик постаје све озбиљнији после 11. априла. Vista-ин Internet Explorer 9 одавно се не користи, а недостатак опција за ажурирање значи да не постоје могућности да се било када покрије постојећа рањивост система. Иако имате инсталиран Microsoft Security Essentials – Vista-ин антивирусни програм – ажурирање ће се обављати још неко извесно време.

Да ли сте чули за развојну компанију Deis?

Microsoft је преузео Deis, компанију која се бави софтверима отвореног кода и олакшава пословним предузећима креирање и коришћење огромних програма на мрежи поврх услуга које пружа складиште на мрежи (cloud). Тако Microsoft директно успоставља бољи конкурентни однос са Google-ом и Amazon-ом. Иако је развојна компанија мала и новац који је уложен у њену куповину скоро занемарљив, Microsoft-ова одлука да је купи истиче његову посвећеност технологијама које ће у следећим годинама одредити инфраструктуру на мрежи иако је њихова природа у супротности са пословним моделима који су до сада били у жижи интересовања Microsoft-а. Пошто има разноврсне алате отвореног кода и помоћ од сервиса на мрежи као што је Microsoft-ов Azure, Deis се усмерава ка значајном поједностављивању изузетно комплексних процедура стварања и функционисања савремених програма. На тај начин, најкомпликованији програми постају доступнији корисницима. Овакав пословни потез је још један знак да се Microsoft променио у последње три године кад је Steve Ballmer био на челу. на крају његовог мандата, Microsoft је почео да се бави двема великим идејама: софтвером отвореног кода и рачунарством у облаку (cloud computing). Сада, под новим руководством, Microsoft се у потпуности посветио обема идејама, схватајући шта оне значе за будућност технологије.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079