ИТ догађаји

Компанија „Мајкрософт“ поручује: „Очекује нас трновит пут у 2019.“

„Мајкрософт“ предвиђа како ће свет реаговати на лажне вести, сајбер-нападе, вештачку интелигенцију, трговинске ратове и регулисање друштвених мрежа и наводи десет изазова са којима ће се висока технологија суочити. Председник компаније Бред Смит претпоставља да ће се технолошки сектор наћи на трновитом путу у 2019. години узимајући у обзир нове америчке регулативе у вези са заштитом приватности, затим трговински рат који се води са Кином, одбијање Америке да дипломатски одговори на хаковање и мешање у председничке изборе и, коначно, успостављање прописа у области вештачке интелигенције. Кључне промене које би могле значајно да утичу на технолошки сектор обухватају и новембарски предлог Министарства за трговину да дода вештачку интелигенцију свом контролисаном извозном распореду пошто је она изузетно важна за националну безбедност. Смит, који има функцију главног правног саветника компаније, каже да све политичке стране много боље схватају важност Кине у развоју вештачке интелигенције и других области технологије и да показују много већу забринутост због последица које такво стање може имати по економску и националну безбедност.
Смит не спомиње Доналда Трампа, али истиче стално повећање америчких намета на кинеску робу јер се амерички председник нада да ће они натерати кинезе да купују робу произведену у Америци која при том не мора да обухвата техничке производе.

Опширније...

Да ли нам је потребно упутство за руковање интернетом?

Корисници мреже непрестано праве исте грешке. Шта треба урадити да би се осигурала безбедност на мрежи у којој вребају злонамерни програми, преваре и „пецања“? Процењено је да сајбер-криминал годишње извуче 600 милијарди долара из глобалне привреде, што је једнако скоро 1% глобалног бруто домаћег производа. У многим случајевима хаковања и сајбер-криминала, недужне жртве несвесно одиграју пресудну улогу кад кликну на везу за „пецање“ или ненамерно инсталирају злонамерни софтвер или користе потпуно исту и слабу шифру на већем броју налога. Шта год да је разлог, уобичајено је да људи сасвим случајно постају део ланца снабдевања сајбер-криминалаца.
Може се тврдити да се 80% сајбер-криминала може спречити, што је статистички податак који користе и влада и полиција. То значи да 80% људског заштитног зида на интернету представља слабу карику.

Опширније...

Блокада америчке владе успорила појављивање нових технолошких производа на тржишту

Влада Сједињених Држава је у блокади већ више од три недеље због чега технолошка индустрија почиње да осећа неповољне утицаје на пословање. Заљубљеници у најновије технолошке справе приметиће да ће тржиште бити значајно сиромашније у току следећих неколико месеци. Таква ситуација је настала јер су Федерална комисија за комуникације (FCC), Агенција за храну и лекове као и остале америчке агенције које издају сертификате за безбедност електронских уређаја који се појављују у малопродаји затворене због блокаде владе која траје већ више од три недеље. Ако влада ускоро не почне са радом, блокада би могла неповољно да утиче и на увођење следеће генерације бежичних мрежа која се ствара око технологије 5G која би требало да им омогући већу брзину и краће време одзива.

Опширније...

Кажњавање корисника друштвене мреже „Твитер“

Један човек је провео у притвору 15 дана. Полиција је запретила породици другог становника Шангаја. Трећи је провео осам сати завезан за столицу док су га полицајци испитивали. Оптужени су за постављање објава на друштвеној мрежи Твитер. У складу са појачаном цензуром коју спроводе државне власти, полиција испитује и задржава у притвору све већи број корисника Твитера иако је друштвена мрежа блокирана у Кини и већина људи у земљи не може да је користи. Кажњавање је најновија тактика у кампањи председника Ђинпинга да би се проширило државно ограничавање активности на интернету ван граница Кине. У суштини, власти проширују контролу над животом грађана Кине на мрежи без обзира на то одакле шаљу објаве. Вонг Ајџонг, један од кинеских активиста и бораца за људска права, истиче да је друштвена мрежа једино место где могу слободно да изражавају своје ставове. Иначе, полиција му је наредила да обрише све поруке у којима критикује кинеску владу.

Опширније...

Персонализовано учење: Вештачка интелигенција и образовање у будућности

Вештачка интелигенција мења методе учење у будућности. Не треба посебно истицати да вештачка интелигенција мења карактеристике привредних грана од транспорта до финансија. Образовање није изузетак у том случају пошто идеја персонализованог учења врло брзо постаје стварност. Пошто су рачунари у све већој употреби у образовању ученика, подаци о њиховом напредовању у учењу могу да су прикупе, што би довело до стварања персонализованијих планова учења који би помогли наставницима да утврде које су области најтеже за сваког појединачног ученика. Док би употреба вештачке интелигенције у образовању могла неког да узнемири, предности су многобројне и не могу се занемарити.

Опширније...

Озбиљни хакерски напад у Немачкој

Полиција је пронашла кривца за прошлонедељни масовни упад у личне податке људи на високим положајима у Немачкој. Двадесетогодишњак је признао да је пратио и прикупљао податке политичара, новинара и славних личности. Двадесетогодишњи Немац је признао да је кривац за огромно „цурење“ података немачких политичара, новинара и славних личности. Тај догађај је прошле недеље узнемирио политички државни врх. У петак је полиција темељно претресла његову кућу, пошто је младић, како је навео државни тужилац, признао скоро све оптужбе и открио нове информације које се тичу прекршаја за који се сумња да је починио. Праћење и прикупљање података било је обављано преко друштвене мреже „Твитер“ у облику адвентистичког календара догађаја све до Божића, да би цео процес био примећен тек прошле недеље.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079