ИТ догађаји

Мајкрософтов текстуални Wорд документ у пребаците у PowerPoint презентацију

Вештачка интелигенција компаније „Мајкрософт“ сада може да текстуални Wорд документ на мрежи пребаци у PowerPoint презентацију која садржи слике. Компанија уводи ново својство под називом Transform које омогућава корисницима програма Wорд на мрежи да текстуални документ пребаце у PowerPoint презентацију са одређеном темом и дизајном. Нова наредба Transform може се пронаћи у Wорду на мрежи кад кликнете на File, затим на Transform и онда на Transform то PowerPoint пресентатион. Корисници треба да отворе Wорд документ да би га претворили у PowerPoint презентацију. Кад изаберете Transform, а налазите се у Wорд документу, треба да изаберете тему презентације и затим прегледате резултат који сте добили у PowerPointу на мрежи. Слајдови ће бити сачувани у фасцикли OneDrive корисника.

Опширније...

Компанија „Гугл“ је технолошки гигант у непрестаној борби за опстанак

Прича о траци са алаткама (енгл. Тоолбар), Chrome-у и Androidу – или о три покушаја компаније да опстане у свету који се брзо мења. Данас нам можда изгледа да су моћ и успех компаније били неизбежни – захваљујући Ларију Пејџу и Сергеју Брину који су провалили кôд за претраживање – али истина је сасвим другачија. Компанија је створена усред ратног стања почетком миленијума и трпела је све хирове „Мајкрософта“, технолошког голијата чији је Internet Explorer био инсталиран на 90 процената свих рачунара у то време и у суштини је контролисао приступ већине људи Гугл претраживачу. Иако је компанија добила ту битку, од тада се стално суочава са новим изазовима. У другој епизоди подкаста Land of the Giants: The Google Empire, који се састоји од седам делова и описује успон компаније до глобалног гиганта – истражујемо како је компанија „Гугл“, коју тренутно туже Министарство правде и неколико државних тужилаца због непоштовања закона о конкуренцији, морала да се бори током целог свог постојања да би опстала.

Опширније...

Интернет се неповратно мења

Током прошле године, светска комуникациона мрежа постала је мање светска. Европа разматра увођење прописа којима ће привремено забранити рад америчким технолошким компанијама које не буду поштовале њене законе. Сједињене Државе су замало забраниле рад друштвеним мрежама TikTok и WeChat, али нова Бајденова администрација разматра да ли да предузме такав корак. Индија, која их је већ укинула, поред десетина других платформи, сада је у опасном сукобу са друштвеном мрежом Твитер. Овог месеца, Фејсбук се сукобила са владом Аустралије због предлога закона према коме друштвена мрежа мора да плаћа издавачима за сваку вест коју објави на својој платформи. Компанија је напречац одлучила да спречи кориснике да деле везе према вестима да би тако испоштовала захтеве, што потенцијално може да доведе до различитог начина функционисања Фејсбука у различитим државама. У уторак је ипак успела да дође до договора са аустралијском владом и пристала је да поново објављује новинске извештаје. Компанија је истакла да би сличне проблеме могла да има и у другим државама. Нагласила је да наставља да глобално улаже у објављивање вести и да наставља да се одупире покушајима медијских корпорација да успоставе одређене законске оквире који не узимају у обзир праву вредност размене између издавача и платформи, каква је Фејсбук.

Опширније...

Хибридни модел пословања може да доведе до нежељених последица

Док запослени истовремено раде у канцеларијама и од куће, повећава се трошак компанија и стварају се две класе радника. Пошто се приближавамо крају пандемије, компаније су се усредсредиле на планирање будућег рада за своје запослене. Одређени број великих технолошких компанија, међу којима су „Сејлсфорс“, „Фејсбук“, „Гугл“ и „Амазон“, одлучиле су се за хибридни модел пословања, што значи да ће неки њихови радници долазити у канцеларије, а други ће радити од куће. Нека предузећа, на пример, „Спотифај“, и даље запосленима нуде могућност да раде одакле год желе, дакле и ван канцеларије, ако им је тако боље. Флексибилни хибридни модел привлачан је и компанијама и запосленима, јер ће корпорације тако уштедети мало богатство с обзиром на то да неће плаћати закуп или изградњу просторија, а запослени ће боље управљати својим животом. Ипак, такав модел није савршен и има неколико проблема на које треба обратити пажњу. Када се радници врате на посао, појавиће се нови издаци, могући законски трошкови у вези са ризицима по здравље запослених, али и могући развој две класе запослених. „Алфабет“, матична компанија „Гугла“, запошљава више од 135.000 радника и скоро исто толико радника по уговору. Док се „Гугл“ спрема да током 2021. године врати своје раднике у канцеларије, компанија је у свом годишњем извештају навела да то може довести до одређених финансијских и производних проблема.

Опширније...

Будућност образовања: Како рачунарство у облаку подржава нови хибридни модел учења

Пандемија корона вируса и брзи процес дигиталне трансформације приморали су универзитете широм света да прихвате учење на мрежи као никада пре. Дакле, у ком смеру се крећемо? Лора Досон, директор информационих технологија на Економском факултету у Лондону (LSE), покушава да нам одговори на многа питања. Стручњаци у високошколским установама и руководиоци највећих светских универзитета годинама су разговарали о потенцијалу онлајн учења за стварање нових и бољих облика образовања, али пре 2020. године, докази који подржавају тај оптимизам били су прилично слабашни. У истраживању спроведеном почетком 2019. године, закључено је да образовање на мрежи није успело да смањи трошкове или побољша резултате ученика. Додатна испитивања показала су да је број ученика који из иностранства похађају онлајн наставу био скроман и, још горе, често у паду.

Опширније...

Microsoft Excel постаје програмски језик

То је можда најстарији софтвер који је још увек у широкој употреби. Пре 34 године, само три године након што је компанија „Епл“ представила своје прве Мац рачунаре, компанија „Мајкрософт“ је објавила прву верзију своје познате Excel табеле, која је у почетку била тек груба копија ВисиЦалц-а Дена Бриклина. У једном новинском чланку који се појавио 2017. године истиче се да извршни директор компаније Сатја Надела назива Excel најважнијим производом широке потрошње „Мајкрософта“, при чему је истакао да има преко 750 милиона корисника. Чини нам се да присуствујемо значајном историјском догађају када једна од највећих светских корпорација оснажује кључну компоненту свог софтверског пакета Оффице, јер је сасвим сигурно да Excel добија надоградњу у облику нове и врло важне функције. Стручњаци у компанији верују да су коначно претворили Excel у пуноправни програмски језик, захваљујући увођењу нове функције под називом LAMBDA. „Uz LAMBDA, Excel је постао комплетан у Тјуринговом смислу. Сада, у принципу, можете да напишете било које прорачуне на Excel језику за формуле“, објављено је на блогу компаније.

Опширније...