ИТ догађаји

Да ли сте кратковиди или далековиди? Ево како да направите Wиндоwс приступачнијим

Стално напрежете очи да бисте видели шта је на екрану? Ако нисте посебан љубитељ наочара, неке од Windows функција могу да вам помогну.
Екрани и очи – сарадници у односу између нас и наших рачунара. Ипак, изгледа да су понекад у рату једни са другима, зар не? Рачунари користе сувише малу величину карактера, ваш вид се мења, имате главобоље и под сталним сте стресом и не можете више да издржите да буљите у екран.

Опширније...

Evernote или OneNote? Која апликација за прављење белешки је боља?

Evernote и OneNote су невероватне апликације за прављење белешки и због тога нам је прилично тешко да одлучимо коју да користимо. Упоредили смо све њихове карактеристике, од интерфејса до организације белешки да бисмо вам помогли да изаберете једну од њих. Која ће вам више одговарати?
Дигитално вођење белешки је пут који нас води у будућност. Пошто дигиталне белешке морате да правите у некој апликацији, онда не чуди то што многи корисници не могу да одлуче шта да изаберу, да ли Evernote или Microsoft OneNote.

Опширније...

Како направити тачку за враћање система у претходно стање у Windows-у 10

Мајкрософтова тачка враћања система у претходно стање је одлична функција која вам може бити од изузетне користи ако нешто крене наопако са вашим рачунаром. Омогућава вам да вратите систем у претходно стање и одмах вам пружа решење за све проблеме које можда имате на свом Windows уређају.
Креирање тачака за врац́ање система у претходно стање у оперативном систему Windows 10 је услужни програм којег би требало да користите чим видите да би то требало да урадите. Ако имате бар једну тачку на коју ћете се вратити када је то потребно, уштедећете себи огроман труд и време у будућности.

Опширније...

Цртајте на екрану рачунара помоћу Андроид телефона

Без обзира на то да ли желите да користите свој телефон као графичку таблу или само да додате напомене неким сликама, показаћемо вам како да цртате на рачунару помоћу Андроид уређаја.
Без обзира на то да ли учите из документа у PDF формату који је на радној површини, делите екран на онлајн састанку или само скицирате неке идеје у Пхотосхопу, вероватно ћете понекад желели да цртате на екрану и делите то са другима.
Најлакше је када имате графичку таблу (која је прилично скупа), али не брините ако је немате. Показаћемо вам како можете да користите свој Андроид телефон за цртање и писање на екрану Wиндоwс рачунара.

Опширније...

Инжењери из Фејсбука: „Немамо појма где чувамо ваше податке.“

На саслушању за утврђивање доказа које су прикупиле обе стране, два инжењера ветерана из Фејсбука рекли су суду да компанија не води евиденцију о свим нашим личним подацима.
У марту су се два инжењера ветерана из Фејсбука нашли у врло непријатном положају због обимних операција прикупљања података које компанија обавља. Све се то дешавало током саслушања пред постојећу тужбу због неправилног поступања са подацима приватних корисника које је почело са скандалом Кембриџ аналитика.

Опширније...

Кинеске друштвене мреже кришом стављају дигиталне отиске на снимке

Према речима једног аналитичара, таквим поступком се спречавају кинески корисници да деле осетљиве податке на страним платформама друштвених мрежа. Због тога је дељење снимака осетљивог садржаја у Кини постало много ризичније.
Више кинеских друштвених мрежа ставља скривене водене жигове на снимке екрана који омогућавају праћење слика без обзира на то где се деле, што је карактеристика за коју један аналитичар каже да би могла да спречи ширење цензурисаног садржаја.
Неки корисници интернета у Кини недавно су открили прикривене водене жигове на снимцима направљеним на Zhihu, веб-страници на којој можете да постављате питања и добијате одговоре, врло сличној добро познатој страници Quora. Када су корисници покушали да мало дотерају боје на снимцима, пронашли су низове бројева налепљених преко странице. Неки сумњају да су то информације које би могле да се користите за идентификацију оног ко је направио снимке.

Опширније...