ИТ догађаји

Почиње борба за „неутралност интернета“

Ове недеље неки најпопуларнији веб-сајтови изгледаће сасвим другачије због учествовања у једнодневној (среда, 12. јул) борби против промене правила у Америци која управљају неутралношћу интернета. Netflix и Amazon се придружују протесту који су покренуле групе које се боре за људска права и већ су припремили садржај који ће поделити на друштвеним мрежама као што су Twitter, Reddit и Facebook. Шта се заправо дешава? Неутралност интернета је принцип према коме сваки добављач интернет услуга треба да пружи својим корисницима равноправан приступ свим легалним садржајима без обзира на извор са кога потичу. У пракси то значи да сваки добављач интернет услуга не може да блокира садржај, убрза или успори проток података са одређених веб-сајтова јер му је плаћено да то уради. Не може ни да свој садржај ставља у бољи положај у односу на конкуренцију. 

Опширније...

Хакери користе нови метод напада на енергетске компаније

Стручњаци упозоравају на нове нежељене поруке електронске поште које краду акредитиве од најважнијих инфраструктурних компанија, неопажену прикупљају податке и, при томе, уопште не користе макрое. Хакери нападају енергетске фирме укључујући и оне које се баве нуклеарном енергијом као и добављаче других важних инфраструктурних услуга новим поступком који још није виђен у сајбер нападима. Метод напада помоћу нежељених порука електронске поште које изгледају сасвим обично, али имају злонамерни софтвер у прилогу већ је добро познат. Међутим, у најновијем нападу, злонамерни код у прилогу више није потребан. Уместо тога, долази до преузимања убачених шаблонских датотека преко СМБ везе да би се неприметно покупили акредитиви. Иако се напад користи само за крађу података, сасвим је могуће да ће се касније нови метод искористити и за убацивање злонамерног софтвера. Сајбер напади на најважније инфраструктурне компаније нису новина, али од маја 2017. године, нова процедура се користи код енергетских компанија, претежно у Европи и Сједињеним Државама. Циљ напада је крађа акредитива запослених у тим компанијама, али и даље се не зна ко стоји иза њих.

NVIDIA проглашена за „најпаметнију компанију“ на свету

Недавно је интернет часопис MIT Technology Review прогласио компанију NVIDIA за најпаметнију међу 50 кандидата који се налазе на листи за 2017. годину. Разлог? NVIDIA набоље комбинује иновативну технологију са ефикасним пословним моделом. У почетку специјализована за производњу графичких чипова, почела је све више да се окреће бављењу вештачком интелигенцијом. Процесорске јединице некада коришћење у развоју компјутерских игара, унапређују се да би помогле у развоју напредних технологија као што су дубоко учење и самовозећи аутомобили. Ипак, часопис није сасвим јасно одредио критеријуме према којима је поређао компаније. Рецимо, на другом месту је Масков SpaceX, треће место је припало компанији Amazon, пето матичној компанији Google-а, Alphabetu. На 16. месту је Apple, на 23. Facebook, а на 31. Tesla. (NVIDIA је била на 28. месту 2015, а 2016. године на 12.

Опширније...

План компаније Google да надмаши Amazon заснива се на једном софтверу

Почеком 2015. године, стручњаци у домену вештачке интелигенције у компанији Google креирали су чудан софтвер и назвали га TensorFlow. Две године касније, иста та алатка која се користи за прављење софтвера за машинско учење оснажила је амбиције Гоогле-а и Алпхабет-а као матичне компаније. TensorFlow олакшава софтверским инжењерима превођење нових приступа вештачкој интелигенцији у практичне кодове и унапређује претраживање и прецизност у препознавању говора. Месец дана пошто је компанија препустила TensorFlow својим програмерима, одлучила је да га понуди и целом свету као софтвер отвореног кода. То је уобичајени поступак охрабривања стручњака да испробају нови софтвер и да га, коначно, унапреде и додају нова својства.

Предности поклањања таквог софтвера су данас очигледне. TensorFlow постаје први избор програмера који стварају нешто ново у домену машинског учења. Све што направите уз помоћ тог софтвера можете покренути било где – посебно ако користите облак платформу компаније Google. Циљ је да све више компанија користи Google-ов облак и тако омогући Google-у да заграби већи део од укупно 40 милијарди долара колико вреди тржиште инфраструктуре облака. Нажалост, Google заузима треће место (после Amazona и Microsoft-а) у тој трци за освајањем тржишта.

Званичници у компанији очекују да ће заузети водеће место за пет година јер су се посебно посветили изненадном заинтересованошћу фирми за коришћење вештачке интелигенције у различитим гранама привреде, од здравствене заштите до аутомобилске индустрије. Треба споменути кориснике као што је осигуравајућа компанија AXA која користи TensorFlow да би направила систем који предвиђа скупе саобраћајне удесе. Сви имају користи од исте инфраструктуре коју користи компанија Google за функционисање својих производа.

Унутар компаније, TensorFlow покреће мобилну апликацију Google Translate која вам одмах може превести јеловник на страном језику ако поставите мобилни телефон изнад њега. Ово су само неки од примера употребе софтвера TensorFlow. Ипак, откад га је компанија представила као софтвер отвореног кода, њени конкуренти, Microsoft и Amazon учинили су исто. Понудили су бесплатно своје софтвере програмерима који их користе да би направили системе за машинско учење. За сада TensorFlow има водећу позицију међу корисницима.

Милијардер Џим Џанард представља први паметни телефон који подржава виртуелну стварност

Вероватно нам је познато како је Џим Џанард почео каријеру продајом наочара за сунце 1975. године да би двадесет година касније продао компанију за 2,1 милијарду долара. Десет година после тога основао је компанију RED Digital Camera која је покренула иновативну производњу камера високе резолуције омиљену најпознатијим режисерима - Џејмсу Камерону, Ридлију Скоту и Питеру Џексону. У четвртак су Џанард и компанија изгледа превазишли сами себе представљајући нови паметни телефон који подржава проширену и виртуелну реалност. Према Џанардовим речима, телефон се лако пребацује са традиционалног дводимензионалног садржаја на холограмски медијум, тродимензионални садржај или интерактивне игре, при чему вам није потребно неко помоћно средство, односно, посебне наочаре или уређај који се носи на глави. Телефон се зове Hydrogen One, било је потребно три године да би изашао на тржиште и прва ограничена серија имаће цену од 1.200 до 1.600 долара. Продаја почиње у првом кварталу 2018. године. Холограмски садржај потицаће од компанијиних канала за приказивање филмова, документараца и игара. Корисник може додати и своје садржаје. Што се музике тиче, посебан алгоритам ће стерео музику претварати у мултидимензионални аудио запис. Осим тога, телефон има и систем који омогућава снимање видео записа и фотографија високог квалитета, као и холограмских слика.

Microsoft планира отпуштање 3.000 радника

Данас је компанија Microsoft открила да планира отпуштање 3.000 радника у процесу реорганизације пословања пошто је одлучила да се усредсреди на рачунарство у облаку. Процес отпуштања првенствено ће погодити раднике који су запослени у области продаје, односно 10% процената од укупног броја радника у том одељењу. Прича се да је отпуштање у овом периоду већ традиција компаније јер се припрема за нову фискалну годину. Представник за односе са јавношћу у компанији Microsoft изјавио је да је смањење запослених направљено да би сарадња са корисницима и партнерима била боља. Радници који треба да оду из компаније благовремено су обавештени о свом положају. Као и све друге компаније, и Microsoft обавља процену пословања и према томе одређује у које области је потребно уложити више, а које треба смањити.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079