ИТ догађаји

Компаније „Фејсбук“ и „Гугл“ замољене да забране политичка оглашавања пре избора у Великој Британији

Компаније су добила писмо у коме се од њих тражи да укину политичке огласе до избора пошто нема довољно времена да се донесу нова правила о оглашавању. Велика Британија нема времена да реши проблеме политичког оглашавања на интернету пре општих избора, што значи да би компаније „Фејсбук“ и „Гугл“ требало добровољно да прекину политичка оглашавања док се избори не заврше, навели су научна и политичка заједница као и непрофитне организације. У писму упућеном генералним директорима „Фејсбука“ и „Гугла“, Марку Закербергу и Сундару Пикају, као и Нику Клегу и Кенту Вокеру, руководиоцима политике компанија, учесници у изборној кампањи рекли су да, пошто су избори планирани за шест недеља, нема довољно времена да се донесу одређена правила која би регулисала оглашавање на мрежи.

Опширније...

Свемирска медицина није само за астронауте. Она је за све нас

Управо стигла са шестомесечне свемирске експедиције, Serena Aunon-Chancellor, NASA астронауткиња, износи како њени експерименти бионауке у микрогравитацији могу да побољшају медицину на Земљи. Серена Aunon-Chancellor (43) била је хирург NASA летова вец́ 13 година, али је такође и инжењер електротехнике, ронилац и лекар, специјализована за за интерну и ваздухопловну медицину. Ох, и недавно се вратила на Земљу са шестомесечног боравка, који је обухватио Експедиције 56 и 57, на Међународној свемирској станици ISS. Мада је свега неколико стотина људи ишло у свемир, медицинска истраживања која су у микрогравитацији спровели људи попут Aunon-Chancellor директно утичу на здравствену негу свих људи на Земљи. Док је била у орбити планете, изводила је студије које су прошириле наше знање о људском телу и спроводила експерименте са биознањима која могу да унапреде живот људи у стањима као што су рак, Паркинсонова болест и остеопороза. "Људи мисле да се наука коју радимо на свемирској станици односи само на истраживање свемира", каже она. "Они не схватају колико је важна здравствена брига о свакодневном животу овде, на Земљи."

Опширније...

5 разлога што корисници мрзе обуку о важности сајбер-безбедности и како да је заволе

Ако желите да ваш програм обуке о безбедности буде ефикасан, решите ове уобичајене жалбе корисника. Није претеривање рец́и да вец́ина запослених мрзи обуку о подизању свести о сајбер-безбедности. Не мора да буде тако. Знам за многе менаџере обуке о безбедносној свести који то раде тако добро да њихови запослени не само да уживају у њој, вец́ да траже и више. Знам да мислите да лажем, али није тако. Ево неких уобичајених притужби на обуку о подизању свести о безбедности и како да постигнете да је ваши корисници заволе.

Опширније...

Текстуалне поруке и коришћење друштвених мрежа уништавају писменост

И не само то. Компаније због тога изгубе 3,1 милијарду долара и то само у случају већ запослених радника. Друштвене мреже и слање текстуалних порука драстично су промениле комуникацију између пословних тимова јер су омогућиле запосленима да се повежу и деле пословне информације ма где били. Међутим, што се тиче квалитета писане комуникације и општих вештина писања и писмености можемо рећи да савремене технологије не заслужују много златних звездица. Стручњаци опомињу да компаније немају проблема са мањком стручњака већ са мањком способности и вештина, а писање је једна од области где се то помањкање навише осећа. За такво стање криве коришћење апликација као што су Твитер и Снепчет.

Опширније...

Апликација Гугл мапе добија још једно ново својство

У компанији су сасвим сигурни да ће се корисницима свидети, међутим, постоји један мали недостатак због чега ће можда неки мислити да новина и није толико моћна. Апликација Гугл мапе се мења и то веома брзо, при чему се стално додају нека нова својства, а ово последње је можда и највеће и најзанимљивије од свих. Хајде да кренемо од прошлог месеца када су из компаније открили да корисницима пружају могућност да у самој апликацији пошаљу упозорења о постављеним радарима, заједно са обавештењима о опасностима, застојима и другим проблемима који се могу појавити на аутопуту. То својство је одавно расположиво у апликацији Waze, која је такође власништво компаније Гугл, и представља другу најпопуларнију апликацију у продавници Епл. (Наравно, Гугл мапе и даље заузимају прво место међу сличним апликацијама.)

То својство омогућава да се од својеврсне заједнице људи који користе Гугл мапе направи најефикаснији детектор радара на свету. Не треба ни да спомињемо да полиција уопште није одушевљена новим својством. Међутим, ако сте се, нарочито на дугачким путовањима, пребацивали са мапа на Wазе онда сигурно не делите мишљење полиције.

У петак је компанија је објавила да уводи још једно ново својство, нешто што ће на дуге стазе показати своју праву вредност. Наиме, говоримо о увођену инкогнито режима. Иако не можемо говорити о стопроцентној приватности, морамо напоменути да је то корак у добром смеру, а компанија каже да је такав режим један од веома омиљених својстава претраживача Цхроме. Кад укључите инкогнито режим у Гугл мапама, компанија каже да ће се десити следеће:

  • Зауставља се архивирање историје претраживања, а исто тако и слање обавештења.
  • Престаје ажурирање историје локације или дељених локација.
  • Престаје персонализација мапа коришћењем личних података.

Ипак, постоји један недостатак у инкогнито режиму. Можда су неки који су читали сличан чланак у вези са новим својством помислили да је много моћније него што оно заиста јесте. То не значи да нико не може сазнати куда путујете или шта претражујете. Прво, због тога што би ваш добављач интернета могао да прати неке од тих података или можда све. Друго, ако сте Гугл мапе поставили у инкогнито режим, то не значи да вас остале апликације не прате. Чују се и ставови да би требало размишљати о инкогнито режиму на свим Гугл апликацијама пре као о паузирању програма на телевизору, него као о некој префињеној алатки за заштиту приватности.

Ипак, у нашем времену, кад смо се мање-више прилагодили одређеном степену праћења које обављају скоро сви технолошки уређаји које данас користимо, то је врло погодно својство. Још је у мају компанија рекла да ће се инкогнито режим прво појавити на оперативном систему андроид и одмах после тога на iOS уређајима, али по свему судећи уређаји компаније Епл мораће мало да сачекају.

Русија се искључује са интернета

Русија је спремна да 1. новембра активира нову верзију интернета која је потпуно одвојена од остатка света, да би се, наводно, заштитила од могућих сајбер напада. Ипак, стручњаци сматрају да би то држави нанело више штете него користи. Дакле, Русија се 1. новембра искључује са интернета, бар теоретски. У сваком случају, тог дана на снагу ступа интернетски закон који представља темељ за националну мрежу, при чему ће добављаче интернета контролисати Роскомнадзор, руска телекомуникациона агенција. Главна намена закона је да омогући Русији да се искључи са глобалног интернета у случају сајбер рата и, у међувремену, пружи својим становницима верзију интернета одвојену од остатка света, чиме се, наравно, председнику Путину даје већа моћ да надзире и контролише народ.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079