ИТ догађаји

Компанија Google објавила нову игру за паметне телефоне

Ако се сетимо свих игрица и играчака од робота компаније LEGO, који се могу програмирати, до мобилних апликација, као што је Hopscotch, морамо признати да је деци пружен огроман број могућности да науче како да програмирају. Међутим, кад су у питању одрасли, можемо рећи да могућности које им се пружају да науче програмирање изгледају као класично школско предавање коме, наравно, недостаје мало забаве. Због тога компанија Google, последњих девет месеци покушава да такво стање измени и изгледа да јој је пошло за руком пошто је објавила мобилну игрицу Grasshopper (скакавац) с намером да омогући одраслима да се упознају са основним принципима писања кодова, односно, програмирања. Иако је већ пет хиљада људи добило потврду да је успешно завршило курс на којем су савладали основе програмског језика JavaScript у овој игрици док је још била у фази тестирања, претраживачки гигант ју је објавио и први пут учинио доступном у среду. Игрица се може инсталирати на платформама iOS и Android и долази из Области 120, компанијине интерне радионице за експерименталне пројекте.

Опширније...

Амазон наводно прави робота Alex-у који ће вас пратити по кући и извршавати ваша наређења

У понедељак је процурила вест да компанија „Amazon“ ради на тајном пројекту под називом „Vesta“ (римска богиња ватре и огњишта). Наиме, у питању је робот који ће стићи до потрошача током следеће године. У ствари, ради се о „покретној Alex-и“ коју ће компанија представити 2019. године. Најновији прототип робота има уграђене камере које му помажу при кретању и специјалан уграђени рачунарски софтвер који му омогућава да „види“. Пре потрошача, роботе ће до краја ове године у својим домовима тестирати запослени у компанији. Креатори не очекују да ће одмах понудити роботизованог батлера сличног оном у цртаном филму „Џетсонови“. Међутим, познато нам је да то није први роботизовани помоћник који се појавио на тржишту.

Опширније...

Џеф Безос тумачи значење своје познате и најкраће поруке електронске поште

Генерални директор компаније „Amazon“ има обичај да директорима одсека шаље озлоглашену поруку електронске поште која има само један знак, а то је знак питања. Када директор одсека добије поруку од Безоса која садржи само „?“, сасвим добро зна да је његов надређени забринут јер се неко од корисника услуга компаније пожалио. То је објашњење које је сам Безос дао у петак у разговору са новинарем у Председничком центру „Џорџ Буш“. 

Опширније...

Савременим технологијама недостају морална начела

Од расистичких реклама до скандала са компанијом Cambridge Analytica, свесни смо да је потребно предузети одређене мере да би се решило помањкање морала у области савремених технологија. Задатак је свих нас да насталу ситуацију решимо јер имамо моћ да то урадимо. Претходне две године биле су тежак период за област савремених технологија. Избори за америчког председника 2016. годину били су прекретница за оно што је било оличење напредног капитализма који доноси бољитак за све. Данас превладава мишљење да мали број појединаца остварује огромну зараду на рачун већине. Технолошке компаније су потпуно ван контроле јер су законодавци немарни, незаинтересовани или, још горе, збуњени планом о успостављању закона у тим компанијама. Међутим, после скандала са прикупљањем података у компанијама Cambridge Analytica и Facebook, појавило се ново занимање за моралне норме у пословању технолошких компанија, као и у раду програмера који стварају њихову машинерију.

Опширније...

Недоумице индустрије информационих технологија

Налазимо се пред Четвртом индустријском револуцијом која представља глобални прелазак на нови скуп система и интеграцију дигиталних и физичких технологија. Технолошки напредак је брз и незаустављив, знање постаје доступније већем броју људи, а прикупљање података је процес који се непрестано одвија. Током протеклих година, видели смо да информационе технологије имају све значајнију улогу у подстицању и остваривању људске потребе за иновацијама и дигиталном еволуцијом. Са новим технологијама као што су вештачка интелигенција, интернет ствари, складиштење енергије и квантно рачунарство, будућност садржи још веће потенцијале за напредак човечанства.

Опширније...

Како компанија Uber помера „плаву тачку“ да би побољшала прецизност GPS-а у великим градовима

Пошто глобални позициони систем не може да се пробије кроз високе зграде, компанија Uber је одлучила да тај проблем реши користећи тродимензионалне мапе, вероватноћу и математику. Можда сте и сами приметили исти проблем кад сте покушали да пронађете пут у великом граду помоћу мобилног телефона јер сте схватили да GPS греши у приказивању вашег тренутног положаја. Понекад је одступање велико тек неколико метара, али ако се налазите у делу града у коме има много зграда које блокирају сателитске сигнале, одступање може бити много веће. За већину људи тај проблем је само један од великог броја свакодневних проблема са којима се сусрећу. Међутим, за компаније (наравно, говоримо о Uber-у) које живе од тога што се две особе проналазе помоћу мобилних телефона у лавиринту од бетона и челика, непрецизност система позиционирања је непресушни извор нервирања и узнемирености.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079