ИТ догађаји

Како најновије слушалице обављају језичко превођење

У култном делу Дагласа Адамса „Аутостоперски водич кроз галаксију“ (прво је направљена серија 1978. године у продукцији британске националне телевизије BBC, за којом је следила књига и коначно филм) поред многих предвиђања техничких достигнућа и иновација можемо да пронађемо вавилонску рибицу, малог жутог створа који се убацује у људско ухо, храни се можданом енергијом и може да преводи са свих на све језике. Изгледа да је компанија Google направила своју верзију вавилонске рибице и назвала је Pixel Buds. У ствари, то су бежичне слушалице које користе паметну апликацију која може да разговара са корисником, да га разуме и да му помогне, дакле, користе програм Google Assistant. Једна од главних карактеристика је подршка за Google Translate (преводиоца) који може да преводи око 40 различитих језика. Импресивна технологија за мање од 200 долара.

Опширније...

Firefox је пустио у употребу нови супер-брзи претраживач веба

Најновији претраживач веба компаније Mozila – Firefox Quantum – брз је као муња, елегантан и већ после двомесечног периода испитивања, спреман да се избори са милијардама картица које отворите. Потпредседник производње у компанији Mozila пита се да ли ће нови претраживач уопште имати прилику да се прошири пошто је интернет окупиран корисницима Chrome-а компаније Google. Највише страхује да људи уопште неће ни покушати да испробају нови претраживач. Свакој иновацији која се појави у јавности главни циљ је да људима олакша живот. Међутим, ако нису расположени да је користе, онда иновација не може да испуни своју сврху. Ипак, запослени у Firefox-у имају велике планове. Потпредседник производње неће се смирити док Quantum не победи Chrome и док нови претраживач не постане примарни за просечног корисника интернета. Данас, људи углавном користе Firefox као резервни, односно, секундарни претраживач, али у компанији сматрају да је Quantum довољно добар да заузме прво место.

Опширније...

Компанија Qualcomm одбила понуду од 130 милијарди долара

Највећи амерички произвођач интегрисаних кола Qualcomm одбио компанију Broadcom која је понудила 130 милијарди долара да би преузела производњу тог гиганта. Qualcomm очекује да његов конкурент понуди још већу суму новца. Док конкуренти са зебњом ишчекују завршетак трансакције, Qualcomm тврди да је понуда далеко испод вредности компаније и да ће преузимање бити праћено значајном законском несигурношћу. Смела понуда компаније Broadcom обелодањена у понедељак била би највеће пословно преузимање у области савремених технологија, ако се две компаније споразумеју. Међутим, Qualcomm понуду сматра опортунистичким потезом јер је познато да се компанија налази на ивици нормативних спорова и да је у судском процесу са компанијом Apple. Qualcomm производи микропроцесоре за милионе паметних телефона као и модерна интегрисана кола за уређаје, међу којима је и iPhone. Осим тога, прикупља и прилично велике приходе од издавања лиценци при продаји мобилних телефона још од развоја дигиталне мобилне мреже почетком деведесетих година прошлог века.

Опширније...

Tviter се извињава због „техничке грешке“ која је блокирала претраживање појма „бисексуалност“

„Застарели“ списак појмова који се односе на експлицитне садржаје крив је за блокирање кључне речи претраживања. Компанија Tviter се извињава због блокирања речи „бисексуалност“ у резултатима претраге и изјављује да је појам погрешно обухваћен „застарелим“ пописом речи које су повезане са експлицитним садржајима. Компанија је у петак блокирала појам претраживања у процесу спровођења многобројних промена у друштвеној мрежи. Промене су спроведене због тога што су многе жене почетком октобра бојкотовале друштвену мрежу цео дан. Од петка, корисници који су претраживали појам „бисексуалност“ на сајту, нису могли да виде фотографије, видео садржаје и вести у резултатима претраживања. Сајт је корисницима приказао поруку следеће садржине: „Ваша подешавања претраге штите вас од потенцијално осетљивих садржаја.“

Опширније...

Икеа је питала 12.000 људи шта желе од вештачке интелигенције

Њихови одговори постављају ново питање: Где је полно неутрални говорни асистент? Aleksa, Siri, Cortana и Google-ов асистент су виртуелни асистенти који имају женске гласове, а већина има и женска имена. Док истраживање показује да људи сматрају да су женски гласови много пријатнији од мушких, главна сврха виртуелних асистената је да ураде оно што сте им рекли, као дигиталне секретарице или помоћнице. Креатори дигиталних асистената (вероватно мушкарци) дајући им женска имена као да су желели да ставе знак једнакости између „бити женско“ и „бити послушан“. Пошто се такво схватање противи основној претпоставци дизајна за све, компаније које се баве савременим технологијама коначно су почеле да уводе одређене промене. Прошлог месеца, компанија Google додала је и мушки глас свом асистенту тако да корисници могу да изаберу ком полу ће да наређују. Иако можете да замолите Siri да промени пол, Кортанине карактеристике морате одредити у подешавањима. Ако сте говорник енглеског језика, Алекси можете доделити мушки глас, али подразумевано њен глас је женски.

Опширније...

Вештачка интелигенција треба да буде праведна, одговорна и разумљива

Пошто различите врсте вештачке интелигенције постају све присутније у савременом свету, кључна област истраживања требало би да нам обезбеди могућност да пратимо њихове одлуке, да их преиспитујемо и коначно уклонимо све укорењене предрасуде. Просветни радници у Америци су у октобру успели да победе у судском процесу који су водили против школске управе, а због рачунарског програма који је оцењивао њихов рад. Софтверски систем је процењивао наставнике у Хјустону тако што је упоређивао резултате њихових студената на тестовима са просечним резултатима на националном нивоу. Наставници чији су ученици постигли успех на тестовима добили су похвале, неки чак и бонусе. Они чији су ученици били испод просека добили су отказе. Програм никога није одушевио. Неки наставници су сматрали да су добили лоше оцене без било каквог разлога, али нису имали могућност да провере да ли је програм поуздан или није. Компанија која га је направила, САС институт, сматра да је алгоритам пословна тајна и нема намеру да открије како он функционише.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079