ИТ догађаји

Лекције од 11. септембра могу да прекину ширење лажних информација

После трагичног догађаја 11. септембра, истражитељи, савезне агенције и Конгрес схватили су да су им биле доступне информације које би им омогућиле да открију и предупреде заверу. Недостајала и је системска способност да повежу тачкице, уоче обрасце и добију много шири преглед целе ситуације. Од тог догађаја, влада је направила значајне кораке у дељењу података између полицијских служби, одбрамбених и обавештајних организација, али, за то време, и свет је направио неколико крупних корака напред. Ново бојно поље је сајбер простор у коме се налази већина кључних и критичних података, али над њима влада нема контролу. Подацима управљају интернет компаније и компаније које у свом поседу имају друштвене мреже и медије. „Фејсбук“ и „Твитер“, које припадају тој групи, из све снаге се труде да се изборе са организованим ширењем лажних информација, мржње и екстремизма, што из све снаге подржавамо, али њихови приступи имају фаталну грешку.

Опширније...

Заливска област Сан Франциска забранила размештање 5G {/xа}мреже

Заливска област Сан Франциска може бити центар глобалне технолошке индустрије, али то није спречило богату енклаву да се заштити од оног што јој будућност може донети. Градско веће Мил Велија, градића смештеног на неколико километара северно од Сан Франциска, донело је једногласну одлуку прошле недеље да ће забранити размештање малоћелијских 5G бежичних станица у градској стамбеној области. Према правилу поступања по хитном поступку које дозвољава Градском већу да без одлагања примени уредбу која треба да заштити здравље и сигурност заједнице, одмах ће бити спроведени ограничење и забрана свих будућих постављања телекомуникационе опреме за 5G мрежу у граду. Што се тиче индустријских области, постављање опреме ће бити дозвољено према изгласаној уредби.

Опширније...

2 милијарде долара на проширење обима коришћења вештачке интелигенције

Пентагон планира да потроши 2 милијарде долара на проширење обима коришћења вештачке интелигенције у наоружању. Званичници од рачунара траже да војним заповедницима објасне донете одлуке. Одсек Министарства одбране за напредна истраживања Сједињених Држава одлучио је да уложи до сада највећу количину новца у развијање система вештачке интелигенције у наоружању. Наиме, у следећих пет година, инвестираће две милијарде долара у, како је речено, нове напоре да се такви системи учине поузданијим и прихватљивијим за војне заповеднике. Последњег дана конференције у Вашингтону која је одржана поводом шездесетогодишњице постојања Пројектне агенције за напредна одбрамбена истраживања (ДАРПА) и улоге коју је имала у покретању интернета, њен директор је упознао јавност са новим улагањем агенције.

Опширније...

Вештачка интелигенција изазива већу забринутост од климатских промена

Нови председник Удружења британских научника каже да вештачка интелигенција изазива већу забринутост од климатских промена и терористичких напада. Вештачка интелигенција изазива већу забринутост за будућност Британије од отпорности на антибиотике, климатских промена и терористичких напада, рекао је председник Удружења британских научника. Џим Алкалили, професор физике и јавног ангажовања на Универзитету у Сареју рекао је да се својеврсни технолошки напредак вештачке интелигенције „одвија сувише брзо“ без одговарајућег надзора и контроле. Професор Алкалили је упозорио да целокупни обим претње по радна места и безбедност није прописно процењен и покушао је да убеди власти да што пре предузму одређене законске мере.

Опширније...

Нова машина за претраживање - "Гугл"

Компанија „Гугл“ покренула нову машину за претраживање да би помогла научницима да пронађу базе података које су им потребне. Научницима би Dataset Search {/xа}могао да буде најбољи сарадник. Циљ компаније је одувек био да организује што више података прикупљених широм света и искористи их у комерцијалне сврхе. Сада намерава да прикупи податке да би помогла научној заједници и због тога је створила нову машину за претраживање база података. Сервис који су назвали Dataset Search{/xа} и представили га данас, помоћи ће, на неки начин, популарној машини за претраживање Гугл Scholar која се користи за академске студије и извештаје. Институције које своје податке објављују на мрежи, као што су универзитети и државне владе, требало би својим веб страницама да обухвате и ознаке метаподатака које би описивале податке, наводиле ко их је креирао, када су објављени, како су прикупљени и слично. После тога, „Гуглова“ машина за претраживање ће све те информације индексирати и комбиновати са информацијама из „Гугловог“ Графикона знања (Knowledge Graph). Дакле, ако је базу података X објавио CERN, неколико информација о Институту биће обухваћено претрагом.

Опширније...

Претраживач компаније „Гугл“ за десети рођендан добио нови изглед

Измењени претраживач је лакши за коришћење. За десетогодишњицу постојања компанија „Гугл“ је свом претраживачу дала ново рухо први пут откад постоји. Спремите се за нови изглед са много облих углова и за још неке новине. Нова верзија је задржала Chromове картице на врху стране у верзији за приватну употребу, што је специфична одлика релативно огољеног интерфејса који је компанија представила 2. септембра 2008. године. Међутим, Chromове картице и адресна трака – у коју се уносе адресе или појмови претраге – изгледају другачије. Промењена је и мобилна верзијом Chrom-а за телефоне са андроид окружењем као и за ајфон уређаје и таблете. Све верзије Chrom-а добијају „облије ивице, нове иконе и нову палету боја“, написали су у уторак чланови Chromовог тима Ели Пауерс и Крис Бекман у свом блогу. „Ажурирања су направљена да би изглед био једноставнији и да би (надамо се) допринео повећању продуктивности.“

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079