Како да обезбедите свој PC без претеривања

Ако сте ви од оних који користе искључиво лозинке од 64 знака, немате Facebook налог, а имате други лаптоп који никада не повезујете са Internet-ом зато што садржи све ваше дубоке мрачне тајне, е па, ово упутство није за вас.

Снажна лозинка је прва и најбоља одбрана

Проблем са лозинкама је у томе да би оне требало да буду заиста случајне, јединствене и релативно дугачке да би уопште нешто вределе. Ту наступају менеџери лозинки: ти програми вам помажу да генеришете случајне лозинке и да их безбедно складиштите, да бисте могли да памтите само неколико тешких случајних лозинки од по 10 знакова уместо 15 или 20. Добри менеџери су KeePass и LastPass.

Шифровање електронске поште

Електронска пошта подразумевано путује Internet-ом као отворен текст, што значи да одлучно њушкало може да пресретне и прочита вашу поруку. Ако користите шифровање, постаје практично немогуће да вашу поруку дешифрује било ко осим примаоца коме је намењена. OpenPGP је одличан систем шифровања отвореног кода који можете да користите за слање шифроване е-поште. Једини проблем је у томе што шифроване поруке можете да шаљете само онима који такође користе OpenPGP. Дакле, ако планирате са неким да размењујете шифроване поруке, договорите се са њим. Треба да генеришете нов пар кључева и објавите свој јавни кључ. Поступак можете да тестирате слањем потписане поруке Adeli, љубазном роботу за OpenPGP. Кроз неколико минута, Adela би требало да вам пошаље одговор којим потврђује да је ваше потписивање било успешно.

Шифровање уређаја за складиштење

Једна од најбољих алатки за шифровање складишта је решење отвореног кода по имену TrueCrypt. Изузетно је мала вероватноћа да ће ваше податке моћи да прочита неко ко нема TrueCrypt и вашу лозинку (под претпоставком да је она снажна и случајна).

Извор: IT WORLD

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079