ATSC 3.0 - будућност дифузног емитовања телевизије

Шта је то ATSC 3.0? Само нова генерација бежичне телевизије. Чак и ако не користите антене, то ће утицати на вас. Прошле године је око 76 одсто америчких домаћинстава било претплаћено на кабловску, сателитску или оптичко кабловску телевизију, док се 21 одсто ослањало на пријем путем антене за најмање један телевизор у кући. Комитет за напредне телевизијске системе (ATSC - Advanced Television Systems Committee) је међународна група емитера, произвођача телевизора и других технолошких компанија. Ако сте за неку компанију чули, она вероватно седи за тим столом. Првобитно је ATSC створен да успостави тада футуристички "HDTV" и све што је следило. Веровали или не, то је било пре скоро 25 година. Ми смо сада онолико далеко од тога, колико су они били од телевизије у боји. Прерасли смо 1080i/720p. Хтели ми то или не, налазимо се у ери 4K.

Док су се Ultra HD телевизори брзо појавили, 4K садржаја нема. Наиме, скоро да не постоји кабловски или сателитски 4K садржај, и апсолутно нема дифузног емитовања. Ствари се брзо крећу, или онолико брзо као што бисте очекивали од групе компанија које су изван ATSC-а често љути конкуренти. Крајем марта завршена је једна од главних компоненти стандарда, откривање система и сигнализација (System Discovery and Signaling). То је само један мали део, али и то је корак.

Резолуција ће бити 3,840x2,160, познатија као 4K или UHD. Постоје планови да се у будућности омогуће још веће резолуције. Добијање тога на екрану ће бити уз компресију H.265, за коју ATSC и друге групе које тестирају налазе да је 35-50 одсто ефикаснија од H.264 (која је и сама била велика промена у односу на HD-ов MPEG-2). Расправља се о брзини смењивања кадрова до 120 у секунди (Ultra HD и Blu-ray су сви тренутно 24fps, јер је то брзина скоро свих филмова).

Не желећи да ATSC 3.0 постане застарео и пре него што се уопште покрене, они гледају да укључе и високо-динамички опсег и широку гаму боја. За разлику од Ultra HD Blu-ray-а, они чак гледају да се укључи опција 3D. Аудио страна такође није занемарена, MPEG-H и Dolbi AC-4 су потенцијални кандидати. Можда је једнако занимљиво, пуно пажње се предвиђа за више аудио опција у оквиру истог програма. Различити језици, наравно, али и различите верзије коментара.

ATSC 3.0 полази од тога да ће већина уређаја бити повезана на интернет. Предвиђа се "хибридни" систем, где ће главни садржај (аудио и видео) да се емитује дифузно, али остали садржаји (циљане рекламе, на пример) ће се слати преко широког пропусног опсега и интегрисати у програм. Дифузно емитовани 4K стиже, али не у наредних годину или две. ATSC 3.0 се већ тестира у градовима широм света, иако је још увек у раној фази. Највише треба да буду узбуђени они који желе да прекину каблове, јер је бесплатан 4K сигнал преко ваздуха одлична идеја.

Извор: CNET

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079