Записи на YouTube-у о кршењу људских права у Сирији у опасности

Грађански рат у Сирији је најбруталнији конфликт модерног доба, али и највише сниман. Током седам година сукоба, стотине хиљада видео-садржаја које су снимали аматери постављено је на YouTube. Сиријски активисти страхују да ће сви записи бити обрисани пошто је мрежа YouTube одлучила да блокира све садржаје који приказују насиље. Пошто је пре неколико месеци, гигант који приказује видео-садржаје на мрежи одлучио да примени нова правила и уклони материјал који подржава насиље или тероризам, стотине хиљада записа о конфликту у Сирији нестало је са мреже без било каквог упозорења. Активисти напомињу да су тако нестали кључни докази о кршењу људских права, а тиме онемогућено свету да се упозна са страхотама које су се дешавале. Покушали су да пронађу алтернативу, али нису успели јер ништа не може да замени техничку инфраструктуру и глобални домет YouTube-а.

 

Пошто им YouTube служи као књига у коју записују своју историју, група која се бави очувањем доказа о злочинима почињеним на обема странама у конфликту успела је да у сарадњи са компанијом врати око 20 канала и 400.000 записа. Ипак 150.000 је и даље у опасности јер их YouTube и даље прегледа и разматра могућност да их врати на мрежу. Сетимо се да је компанија у јуну почела да користи машинско учење да би непримерене видео-садржаје уклонила. Од тад је затворено око 180 канала који су имали везе са Сиријом.

Активисти се надају да није још све изгубљено, али сматрају да су околности веома неповољне пошто не могу да пронађу алтернативу за YouTube. Појавиле су се и идеје о стварању сопственог складишта и платформе, али за то су потребна значајна финансијска средства. YоуТубе омогућава активистима да бесплатно отворе личне налоге и обезбеђује техничке алатке које им омогућавају уређивање, превођење и постављање садржаја у било које време. Портпарол компаније упућује активисте како да обликују податке кад постављају видео-садржаје на YouTube, да их исправно означе као документе који приказују кршење људских права и да обезбеде шири контекст. У међувремену, компанија ради на побољшању машинског учења.

Сви се надају да ће напори обе стране уродити плодом и да графички записи насиља неће нестати јер би тако нестали и докази о страшним злочинима почињеним током седам година сукоба.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079