Заливска област Сан Франциска забранила размештање 5G {/xа}мреже

Заливска област Сан Франциска може бити центар глобалне технолошке индустрије, али то није спречило богату енклаву да се заштити од оног што јој будућност може донети. Градско веће Мил Велија, градића смештеног на неколико километара северно од Сан Франциска, донело је једногласну одлуку прошле недеље да ће забранити размештање малоћелијских 5G бежичних станица у градској стамбеној области. Према правилу поступања по хитном поступку које дозвољава Градском већу да без одлагања примени уредбу која треба да заштити здравље и сигурност заједнице, одмах ће бити спроведени ограничење и забрана свих будућих постављања телекомуникационе опреме за 5G мрежу у граду. Што се тиче индустријских области, постављање опреме ће бити дозвољено према изгласаној уредби.

Уредба је изгласана јер је заједница забринута због утицаја бежичних 5G антена на здравље суграђана. Како је навело Градско веће, примили су 145 писама од грађана који су изразили противљење према новој технологији и укупно пет писама у којима је подржано постављање антена. Иако би могло да вам се учини да бројке нису импозантне, треба да нагласимо да у градићу живи тек 14.000 становника, што значи да је само 1% изразио своје мишљење у вези са проблемом. Забрана постављања 5G опреме није ништа ново у округу Марин, у коме су и други градови, укључујући Сан Анселмо и Рос, донели сличне уредбе којима се заустављају напори да се 5G мрежа прошири, а све због опасности по здравље.

Забране распоређивања малоћелијских станица могу закомпликовати национално увођење и ширење 5G мреже. Иако стандарди мреже још нису утврђени, ипак постоји модел који се широко примењује у телекомуникационој индустрији. Наиме, користе се такозване малоћелијске антене да би се повећао интернет проток и побољшала веза док се истовремено смањују трошкови инфраструктуре и електричне енергије. Лакше је инсталирати мале антене које су при том и мање упадљиве, што је врло важно пошто огромне 4G антене нарушавају изглед околине, како насељених, тако и ненасељених области широм Сједињених Држава.

Међутим, много је важнија чињеница да те мале антене емитују мањи ниво радијације, пошто нису направљене да покрију толико широку област као што је то случај са традиционалним антенама. Телекомуникациона индустрија већ дуго покушава да порекне везу између антена и здравствених проблема који се појављују иако је Одсек за јавно здравље у Калифорнији издао упозорење о антенама мобилних телефона које су потенцијално опасне по здравље. Мањи ниво радијације који се јавља код 5G антена у односу на 4G додатно ће смањити негативни утицај на здравље људи.

Забране сличне оној која је донесена у Мил Велију онемогућиће, скоро у потпуности, благовремено ширење 5G мреже у Сједињеним Државама. Један од представника телекомуникација је рекао да им је потребно осамнаест месеци да добију дозволу за постављање антене, а њено монтирање траје само два сата. Ако помислимо на стотине станица које треба поставити у градској области уобичајене величине да би била покривена мрежом, онда нам је јасно да ће постављање опреме за 5G мрежу бити изузетно тешко или скоро немогуће.
И док се забринутост за здравље појавила у различитим општинским подручјима, ипак није се проширила на глобалном нивоу. Кина, кроз компаније као што је „Хуаwеи“ улаже милијарде долара да би испланирала и направила 5G инфраструктуру, надајући се да ће од Америке, која је највеће тржиште 4G технологија, преузети технолошку круну.

Управо је та конкуренција навела председавајућег Федералне комисије за комуникације САД Аџита Паја и његове републиканске начелнике да уложе огроман напор како би превазишли препреке које им постављају локалне заједнице забринуте за здравље људи и очување историјских вредности. Комисија је гласала у првој половини ове године и одредила нова правила за области у којима се постављају антене, што ће убрзати прихватање 5G технологије.

Уредба градића Мил Вели може само да успори процес јер, иако је у складу са федералним законом ипак има мању тежину од њега. Градоначелник Мил Велија је рекао да ће се град потрудити да обликује коначну уредбу у року од годину дана.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079