Паника у Великој Британији због предлога о чиповању запослених

Конгрес синдикалних организација изразио је забринутост због коришћења технологије у контроли и надзору над запосленима. Највећа британска организација послодаваца и главно тело синдиката запослених изразили су забринутост због тога што британске компаније планирају да своје запослене снабдеју микрочиповима, а све због повећања безбедности. Британска фирма „BioTeq“, која нуди имплантате како правним, тако и физичким лицима, већ је успела да угради 150 уређаја у Великој Британији. Мајушни чипови, који се уграђују у ткиво између палца и кажипрста, врло су слични онима који се користе за кућне љубимце. Омогућавају људима да отворе улазна врата свог дома, уђу у канцеларију или покрену аутомобил покретом руке. У њима могу бити похрањени и медицински подаци.

Још једна компанија, „Biohax“ из Шведске нуди чипове величине зрна пиринча који се убацују у људско тело. Компанија је изјавила да преговара са неколико британских правних и финансијских фирми које желе да своје запослене снабдеју микрочиповима. Међу њима се налази и једна значајна компанија која има неколико стотина хиљада запослених. Конфедерација британске индустрије која представља око 190.000 фирми у Уједињеном Краљевству изразила је забринутост због најављеног плана. Портпарол те организације изјавио је да им није било баш пријатно да прочитају вест док напредак технологије свакодневно мења њихово пословање. Сматра да би фирме требало да се посвете много важнијим питањима и да се усредсреде на мотивисање својих запослених.

Конгрес синдикалних организација изражава забринутост јер сматра да би радници могли бити присиљени на микрочиповање. Многи запослени су свесни своје прилично непријатне ситуације јер знају да неки послодавци већ користе технологију да би своје запослене контролисали и тако кршили њихово право на приватност. Процедура микрочиповања обезбедиће још већу моћ послодавцима, као и контролу над запосленима. Очигледно је да процес обухвата одређене ризике на које се послодавци не обазиру већ приморавају запослене да се чипују.

Стивен Нортам, оснивач и власник британске компаније „BioTeq“ рекао је да су физичка лица углавном купила већину од 150 имплантата, док су неке финансијске и инжењерске фирме узеле остатак за своје раднике. Микрочипови су такође убачени у запослене у једној банци која се бави тестирањем технологије, а компанија је послала и одређени број у Шпанију, Француску, Немачку, Јапан и Кину. Сваки микрочип кошта између 70 и 260 фунти по особи. Нортам и његови директори у компанији „BioTeq“ као и у још једној његовој компанији, „IncuHive“, такође су чиповани.

Господин Естерлунд, оснивач компаније „Biohax“, иначе, некад стручњак за пирсинг, изјавио је да његови микрочипови, који коштају 150 фунти по комаду, могу да помогну правним и финансијским фирмама у процесу унапређења безбедности. Помоћу уграђених микрочипова, моћи ће да контролишу приступ поверљивој документацији коју поседују, размишљања су господина Естерлунда.

Сматра да би велике компаније које имају око 200.000 запослених могле да понуде чиповање на добровољној бази. Чак и кад би само 15% запослених дало свој пристанак, то би ипак био значајан број радника којима не треба физичка легитимација. Прошле године је компанија из Висконсина купила чипове фирме из Шведске и чиповала своје запослене на добровољној бази и постала прва фирма у Сједињеним Државама која је то урадила. Једна од четири велике ревизорске куће „KPMG“ изјавила је да не планира да чипује своје запослене и да ни под којим условима то неће урадити. Њен пример су следиле и многе друге велике фирме. Компанија „Deloitte“ уздржала се од коментара.

С друге стране, „Biohax“ планира да отвори канцеларију у Лондону. Тврди да је 4.000 људи чиповано и то углавном у Шведској. Компанија сарађује са државном железничком фирмом која омогућава својим путницима да уместо карте користе уграђени микрочип.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079