Озбиљни хакерски напад у Немачкој

Полиција је пронашла кривца за прошлонедељни масовни упад у личне податке људи на високим положајима у Немачкој. Двадесетогодишњак је признао да је пратио и прикупљао податке политичара, новинара и славних личности. Двадесетогодишњи Немац је признао да је кривац за огромно „цурење“ података немачких политичара, новинара и славних личности. Тај догађај је прошле недеље узнемирио политички државни врх. У петак је полиција темељно претресла његову кућу, пошто је младић, како је навео државни тужилац, признао скоро све оптужбе и открио нове информације које се тичу прекршаја за који се сумња да је починио. Праћење и прикупљање података било је обављано преко друштвене мреже „Твитер“ у облику адвентистичког календара догађаја све до Божића, да би цео процес био примећен тек прошле недеље.

Подаци које је младић прикупио обухватају финансијске детаље, телефонске бројеве, фотографије и комуникацију политичара из скоро свих политичких партија у Немачкој, осим оних који припадају екстремној десничарској опозиционој партији Алтернатива за Немачку (AfD). Канцеларка Ангела Меркел је једна од жртава међу којима су и државни законодавци, као и чланови државног и европског парламента.

Пошто налог @—0rbit на „Твитеру“, који је тренутно укинут, није циљао политичаре поменуте партије, многи верују да се то догодило захваљујући симпатизерима екстремне деснице. Часопис „Шпигел“ је објавио да је налог на Твитеру пратио врло мали број других налога, али да је сајт екстремне десне оријентације анонyмоуснеwс.ру био међу тим малобројним пратиоцима. Сам налог @—0rbit имао је око 18.000 пратилаца пре него што га је Твитер укинуо.

Новинари из „Билда“ такође су тврдили да су идентификовали, уз помоћ неколицине локалних хакера, особу која је одговорна за праћење и прикупљање података и да су утврдили да се ради о припаднику екстремне деснице. Нагађало се да иза хакерског напада стоји Русија пошто су руски хакери били главни осумњичени за претходни напад на немачки парламент. При том, зна се да Русија све време подржава Алтернативу за Немачку и одржава је на утицајном положају.

Према извештају из Федералне криминалистичке полиције од уторка, човек који је ухапшен изјавио је да је радио сам и да га је на такав поступак навео бес према јавним изјавама политичара, новинара и одговорних јавних личности. Полиција је објаснила да су подаци који су откривени били складиштени на серверима који пружају услуге складиштења, а везе до њих биле су објављене преко „Твитера“, истовремено преко налога @—0rbit и насилно преузетог налога једне звезде на мрежи „Јутјуб“.

Неки подаци су били лични, а неки већ доступни јавности. Оптужени је користио виртуелну приватну мрежу покушавајући да прикрије трагове док је на „Твитер“ налогу објављивао везе до података. Осумњичени се тренутно не налази у притвору. После испитивања у суботу, пуштен је јер полиција каже да нема основе да га затвори, бар не у тој фази истраге и да не постоји опасност да ће побећи. Ипак, власти су заплениле његове рачунаре и све складишне уређаје и тренутно их претражују да би дошли до доказа на основу којих би поднели тужбу. Тако су добили приступ и подацима у облаку.

„Шпигел“ тврди да је кривац ухваћен захваљујући дигиталним траговима као и сведочењу још неког. На конференцији за штампу која је одржана у уторак, власти су потврдиле да су претражили кућу деветнаестогодишњег радника запосленог у ИТ фирми у Хајброну. Изгледа да је претраживање куће довело до откривања појединости које су помогле при идентификовању главног осумњиченог, а да тинејџер који се наводи као Јан С., тренутно помаже полицији као сведок.

Праћење и откривање података је изазвало бес немачких политичара, нарочито оних који нису у влади, као што је партија Слободне демократе јер се убрзо открило да је Савезна канцеларија за информатичку безбедност сазнала о цурењу података још у децембру. Канцеларија је крајем прошле недеље изјавила да је дискретно обавестила чланове парламента о откривању података у децембру, кад је и сазнала за немили догађај. Ипак, изгледа да канцеларија није обавестила председнике партија. Слободне демократе и Зелени су поднели кривичну пријаву против хакера. Добро је да у тим хакерским нападима мрежа владе није угрожена, али сасвим је јасно да савезна влада мора да предузме озбиљне кораке у унапређењу сајбер-безбедности.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079