Зашто су се сви окомили на компанију „Хуаwеи“ кад све савремене технологије, чак и америчке, са собом носе безбедносне ризике?

Питер Камерер каже да људи који су забринути због тога што мисле да их неко шпијунира треба врло пажљиво да размотре многобројне технолошке иновације са Запада које су присутне у сваком делу нашег живота. Трамп, подстичући неповерење, спречава научну сарадњу која је од пресудног значаја за напредак друштва. Свако ко мисли да га производи компаније „Хуаwеи“ шпијунирају или да представљају опасност по безбедност никада нису размислили о технологији која их окружује. Паметни телефони компанија „Епл“ и „Самсунг, дигитални гласовни асистенти као што су Siri и Aleksa, „Фејсбук“ и „Гугл“, међу многим другим, прикупљају, чувају, чак и деле бесконачне количине података о нама кад год користимо било који наведени уређај или сервис. Те велике технолошке компаније веома често сарађују са државним владама и војним снагама. Можете и претпоставити шта им се даје, а то нам је показао Едвард Сноуден кад је открио тајне документе америчке шпијунске службе. Веровати уређајима и сервисима само ако долазе са Запада или не веровати им ако долазе из Кине ситуација је која се може назвати ксенофобичном, чак расистичком. Добро нам је познато да је компанија „Хуаwеи“ на удару администрације америчког председника Трампа највише због тога што Кина прети да ће преузети доминацију суперсиле од Сједињених Држава. Треба само да ухапси неколико кинеских угледних пословних људи, забрани продају кинеских производа и застраши људе да ће их снаћи неко зло ако их користе и тако ће америчке компаније и амерички савезници и даље очувати надмоћ. Свако ко је користио неки од најквалитетнијих телефона компаније може да схвати због чега се Америка плаши Кине. Телефон је квалитетан као и остали конкурентни, можда је чак и бољи, привлачног изгледа, брз, са одличном батеријом и најбољом камером на тржишту. Све то, вероватно, неће открити ниједан Американац јер, нажалост, телефон се не може купити на америчком тржишту.

Судски папири и расправе законодаваца причају другачију причу. Компанија је, тврде они, изузетно блиско повезана са Кинеском комунистичком партијом и Народноослободилачком војском. Кад се све узме у обзир, испоставља се да, наводно, компанијини производи нису безбедни за употребу, а да њена опрема може бити искоришћена у шпијунске сврхе.
Што се тиче 5G система и компоненти, интернета ствари и међусобне повезаности које ће следећа генерација телекомуникација искористити, може се десити да ће у случају сукоба са Кином, привреда Америке бити ослабљена. Ако би се десило да Кина искористи уграђену слабост као меру одмазде, покренуће се „окидач“ који ће донети „мрак“ као што је Русија извела сајбер-напад на украјинску енергетску мрежу 2015. године.

Дозволите ми да додам још мало параноичних елемената у целу причу. Колико је Американаца забринуто због технологије засноване на интернету која обухвата надзорне камере око домова и кућне апарате који се подешавају и активирају гласовним командама као што је Алекса компаније „Амазон“? Да ли размишљају о томе да су сваки звук и слика снимљени или копирани и сачувани у облаку да би касније могли да се користе? Шта ако неко открије шифре или још горе, како нам је открио Сноуден, влада постане сумњичава и радознала? Или ако радник у некој од највећих компанија одлучи да постане отпадник или ако хакер одлучи да нападне и побегне са подацима који су изузетно осетљиви? Трамп и његови ратоборни саветници одлучили су да се врате у неко прошло време и почну хладни рат са Кином. Њихово несувисло размишљање одузима свету предност коју доноси сарадња и онемогућава приступ напредним производима. У том процесу, успели су да убеде грађане Америке да треба мање да верују кинеским него америчким компанијама.
Ипак, научници и војска већ дуго сарађују. Изуми и иновације до којих се долази у таквом заједничком истраживању често се са бојног поља пребацуј у обичан живот. Списак је подужи и врло импресиван: рачунари, интернет, глобални систем за позиционирање, дигиталне камере, беспилотне летелице, временски радари, микроталасне пећнице, ракетни системи и сателитске комуникације, храна у конзервама, банке крви и трансфузије, млазни мотори и још много тога.

Трамп се уплашио компаније „Хуаwеи“ и осталих кинеских технолошких фирми и онога што би могле да постигну. Његова жеља да их одбије, чак остави без тржишта на којима би могле да пласирају робу, није успела да допре до земаља у развоју у југоисточној Азији, Африци и у другим деловима света. Оне су прихватиле компанију и кинеске иноваторе јер нису имале повод да их одбију. Коначно, схватају да те компаније нису мање поуздане од америчких, штавише, сматрају да су њихови производи једноставно бољи.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079