Зашто је Русија одлучила да се искључи са интернета?

Кремљ се спрема да се искључи са интернета јер Русија покушава да провери своју сајбер-безбедност у случају одмазде Запада. Русија је одлучила да почне са спровођењем плана пре априла. Председник Владимир Путин је одобрио процес којим би се обезбедила независност руског интернет-простора (Runet) који би, на тај начин, могао неометано да функционише чак и кад би везе до глобалних сервера биле прекинуте. Русија се је забринута јер би Запад могао да јој ускрати приступ интернету пошто би му коначно досадили непрекидни сајбер-напади и кампање ширења лажних информација. Због тога жели да буде спремна за такву ситуацију. Директор националне обавештајне службе Ден Коутс саопштио је Конгресу прошлог месеца да Русија „представља озбиљну сајбер-претњу“ Сједињеним Државама. Осим кампања у којима су се шириле лажне информације током председничких избора 2016. године, руски хакери које финансира влада убацили су се у делове америчке националне инфраструктуре од пресудног значаја.

Нови предлог закона, познат као Национални програм дигиталне привреде, први пут је представљен руском Парламенту у децембру. Поред тога што наглашава стварање националног интернета, закон је створен и да би се успоставио систем филтрирања интернета, веома сличан Великом кинеском заштитном зиду. И док су руске телекомуникационе и интернет компаније са одобравањем дочекале нови закон, неколицина је забринута да ће метод спровођења поменутог теста довести до значајних прекида и поремећаја кад грађани буду покушали да се повежу на интернет.

Зашто се Русија искључује са интернета?

У прошлости су NATO и њени савезници претили су да ће се осветити због руске агресије у сајбер-простору, што обухвата све од напада на украјинску електричну мрежу до умањивања вредности демократских процеса који се спроводе у земљама широм света, а све то помоћу кампања којима су се шириле лажне информације. Да сада је одмазда била ограничена на увођење санкција Москви, али Путин и његови законодавци су очигледно забринути да ће државе Запада у једном тренутку предузети много драстичније кораке.
Како ће се спроводити план?

Москва је наложила својим добављачима интернета (ISP) да ажурирају системе да би преусмерили сав интернет саобраћај до чворишта за размену интернет саобраћаја и сервера који се налазе у земљи или га је одобрио или управља њиме „Роскомнадзор“, руска организација за праћење телекомуникација. Планом је обухваћено и стварање руске верзије интернет протокола, односно DNS-а, који ће функционисати као (телефонски) именик за интернет. Тренутно 12 организација нагледа главне сервере за DNS, али ниједан није смештен у Русији. Надлежни су, ипак, створили резервну копију ДНС-а, коју су тестирали 2014. године и поново 2018.

Шта се дешава са цензуром?

Тестирање захтева да добављачи интернета преусмере руски интернет-саобраћај преко оних тачка које контролише влада. Противници кажу да је то први корак у стварању свеопштег надзорног система и цензуре који ће омогућити Кремљу да прочисти сваки саобраћај који му не одговара. Последњих неколико година, Русија покушава да успостави већу контроли над интернетом. Сад захтева од телекомуникационих компанија да чувају податке свих корисника шест месеци, а метаподатке три године. 

Русија покушава и да натера компаније као што су „Фејсбук“ и „Гугл“ да складиште податке у држави, што ће Кремљу дати већу моћ да примора компаније да предају податке о својим корисницима.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079