Шта се дешава са Амазоном у Њујорку?

Градови који су изгубили на конкурсу за избор локације за друго седиште компаније „Амазон“ добили су нову наду. Почели су да поново прегледају документацију коју су претходно приложили ако би победник, град Њујорк, одбио технолошког гиганта јер се локални политичари противе настањивању „Амазона“ у Њујорку. Остали финалисти, Чикаго, Мајами и Њуарк, изузетно су заинтересовани да им се пружи још једна прилика да се надмећу за друго седиште компаније јер Амазонов пројекат обећава отварање 25.000 нових радних места. Осим тога, град Нешвил у држави Тенеси у коме је отворен центар са 5.000 запослених, каже да је заинтересован за преузимање важније улоге и конкурисање за друго седиште ако Њујорк коначно одбије понуђену прилику. Њуарк у Њу Џерсију, који се налази 24 километра западно од Њујорка, каже да је вољан да подели седиште ако је његов велики комшија заинтересован да буде домаћин нешто мањем пословном пројекту. Такав предлог је сасвим разуман јер званичници Њуарка сматрају да би требало задржати компанију „Амазон“ у широј градској области Њујорка.

Компанија је у новембру објавила да ће градови Њујорк и Арлингтон у Вирџинији (граничи се са Вашингтоном) поделити пословање другог седишта (иначе, потрага је позната под називом Пројекат HQ2) тако да би два града поделила између себе 50.000 радних места јер је компанија из Сијетла одлучила да се прошири у неком другом делу Америке.
Њујоршко седиште требало би да буде смештено у Квинсу у близини Лонг Ајленда преко пута Менхетна од кога га дели Ист Ривер. Међутим, пројекат је наишао на оштро неодобравање локалних политичара који су против тога да се „Амазону“ да 2,8 милијарди долара пореских олакшица око чега се компанија тајно договорила са гувернером и градоначелником Њујорка.

Међу вођама протеста је и сенатор Мајкл Ђијанарис, иначе демократа и представник приобалног дела града, где би компанија желела да смести своје седиште. Отворено је говорио против огромних пореских олакшица које су понуђене компанији чији је нето профит у последњем кварталу износио 3 милијарде долара и чији је директор најбогатији човек на свету на Форбсовој листи најимућнијих.

Долари се изгледа крећу у супротном смеру јер компанија је спремна само да граби и ниједног тренутка не размишља о штети коју ће нанети суседној заједници, сматра Ђијанарис. При том, мисли на утицај „Амазона“ на јавни градски превоз, школе и нискобуџетне станове који се већ налазе у тешкој ситуацији. Државни Сенат је именовао Ђијанариса за члана Управног одбора јавних власти који би могао да упропасти овај пројекат, као и неке друге пре њега. На пример, Одбор је 2005. године успео да осујети план изградње Олимпијског и фудбалског стадиона на Менхетну. И док Ђијанарис има подршку неколицине демократа из суседних области, интересе компаније штити Куомо, који би требало да ратификује Ђијанарисову кандидатуру за Одбор.

Компанија каже да се није обратила ниједном граду који је ушао у најужи избор, али рекла је да је увек спремна да саслуша предлоге и настави сарадњу са свима због будућих улагања. Иако Амазон има подршку у Њујорку, компанија је ипак одлучила да поново размотри кандидатуре осталих градова због непоколебљиве опозиције са којом се суочила.
Дневни лист „Вашингтон пост“, чији је власник Џеф Безос, навео је да је од два анонимна извора који су блиски компанији сазнао да су директори у „Амазону“ имали интерни састанак на коме су одлучили да поново размотре своју одлуку и узму у обзир алтернативна решења. Међутим, ни други градови нису пријатељски расположени. Наиме, 50 лево оријентисаних организација из градова који су били у најужем избору објавили су писмо у коме се противе изградњи другог седишта компаније.

И поред свега тога, компанија је за годину дана, колико је трагала за најбољим положајем новог седишта, добила 238 понуда из градова широм Северне Америке. Међу градовима у најужем избору нашли су се Чикаго, Мајами, Далас и Њуарк. Градоначелник Мајамија каже да тек треба да контактира компанију, али да је свака прилика за разговор добро дошла ако „Амазон“ одлучи да одустане од Њујорка. Гувернер државе Илиноис је изјавио да је одмах после објављивања чланка у Вашингтон посту позвао компанију и свесрдно подржао кандидатуру Чикага.

Нешвил ће, према речима званичника, проценити пројекат и одговорити у складу са својим интересима. Регионална трговачка комора у Даласу није дала коментар. Њу Џерси показује највише ентузијазма од свих њих. Предлаже до 7 милијарди потенцијалних пореских олакшица, а град је спреман да, ако се комшије повуку из пројекта делимично или потпуно, понуди компанији да се досели код њих.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079