Људи морају да постану свесни опасности које доноси вештачка интелигенција

Компанија „Гугл“ је Професора Де Каја из Хонг Конга поставила за једног од осам чланова свог Савета за напредне технологије који се бави вештачком интелигенцијом.
Пошто вештачка интелигенција полако улази у све области живота, од надзора преко здравствених услуга по све до јеловника у Мекдоналдс ресторанима, професор из Хонг Конга је одлучио да изрази своју забринутост и у томе се придружи ставовима оснивача компаније „Тесла“ Илону Маску који је саветовао људе да се врло опрезно крећу у областима нових технологија. „Вештачка интелигенција је најјача сила која може изазвати пометњу какву човечанство никад није видело, а дебате које се воде у вези са њеним утицајем су разнолике“, каже професор Де Кај са Научно-технолошког универзитета у Хонг Конгу. „Ускоро ће доћи дан кад ће људи моћи да произведу оружје у виду флота наоружаних беспилотних летелица, а онда смо отворили врата пакла.“

Прошле недеље, компанија „Гугл“ је поставила професора за једног од осам чланова Савета за напредне технологије, који је основан да би компанији давао савете и вршио провере развоја и употребе вештачке интелигенције у стварном свету. Он је једини члан Савета из Азије. Посебно настоји да се супротстави свима који су настанак и развој доба вештачке интелигенције назвали „четвртом индустријском револуцијом“. У том погледу, истакао је да су све претходне револуције обухватале аутоматизацију људске физичке снаге, док се вештачка интелигенције усредсређује на то да замени људску менталну снагу и ставове машинским размишљањем и због тога је у потпуности различита.

„Вештачка интелигенција није ништа четврто, она је нешто прво“, каже Де Кај. „Увек нам одговара да кажемо да смо све то већ видели и да знамо како да извучемо поуке из историје, што треба да радимо, али исто тако треба да препознамо да оно са чим се моментално суочавамо никада није виђено и да је без преседана,“ Де Кајиво упозорење сврстава га у групу стручњака у којој се налази и Илон Маск који је за вештачку интелигенцију рекао да је „бесмртни диктатор коме никад нећемо побећи“, да смо „призвали ђавола“ и који је заједно са групом технолошких предузетника потписао обећање са осталим стручњацима за вештачку интелигенцију да никада неће створити роботе-убице. Чак је и покојни британски физичар Стивен Хокинг упозорио да појава вештачке интелигенције може бити „најгори догађај у историји цивилизације“.

„Постоје људи који би желели да могу да контролишу технологију исто онако како контролишу одређене хемијске елементе као што је уранијум. То је само пуста жеља. Због тога треба да променимо људско понашање и треба да одрастемо као врста“, речи су професора Де Каја. Свуда у свету технолошке компаније се боре са утицајем употребе вештачке интелигенције у различитим аспектима људског живота. Сарадња компаније „Гугл“ са Министарством одбране Сједињених Држава на програму беспилотних летелица изазвала је јавне протесте, а неколико радника је због тога дало отказ. Касније, компанија је одлучила да изађе из пројекта и објавила је скуп принципа према којима се обавезала да ће се бавити применом вештачке интелигенције само за добробит друштва.

У међувремену, компанијин Савет за етичка питања је лоше почео свој рад пошто је један члан отказао чланство, а други је по захтеву радника био искључен из Савета, који према речима „Гугла“ треба да се састане овог месеца. Де Кај се осврнуо и на образовне системе, нарочито у развијеним земљама, који стварају све већи јаз између природних и друштвених наука. Због тога, каже Де Кај, студенти који се баве природним наукама и постају инжењери недовољно пажње посвећују последицама које технологија оставља на друштво, док, с друге стране, стручњаци у друштвеним наукама веома ретко схватају какве све могућности доноси развој технологије. Према његовим речима, образовни системи онемогућавају људима да размишљају ван постављених граница, односно, да схвате какво је човечанство кад је суочено са технологијом.