Компанија „Амазон“ под притиском акционара

Ова недеља би могла да обележи значајно погоршање пословања компаније „Амазон“ у области технологије препознавања лица ако борци за заштиту грађанских права, а и многи акционари, остваре своје захтеве. Пре неколико месеци, акционари су званично поднели на разматрање одлуку о ограничавању продаје технологије препознавања лица, познате као Рекогнитион, полицијским службама и државним агенцијама. Таква одлука је донета после критика упућених технологији јер многи сматрају да је необјективна и непрецизна, што може довести до расне дискриминације мањина. Технологија Рекогнитион, која спроводи анализу лица на фотографијама и видео записима, до сада је продата двема држава у Америци, а „Амазон“ је технологијом снабдела имиграциону службу и управу царина. Друга одлука ће захтевати независну проверу поштовања људских и грађанских права. Целој акцији се придружио и Амерички савез за грађанске слободе (ACLU) који подржава предложене мере и подстиче акционаре да изгласају исправну одлуку.

„Компанија је истрајала у својој намери“, рекао је Шанкар Нарајан директор пројекта о технологији и слободи у Савезу у Вашингтону. „Компанији смо неколико пута указивали на опасне последице које њена технологија има на нашу демократију и осетљиве заједнице, али увек је одбијала да призна да опасности постоје и никада није ни покушала да се ухвати у коштац са њима.“ „Амазон уопште није реаговала кад смо јој указали на забринутост која постоји у вези са технологијом препознавања лица. Због тога су акционари били приморани да своје предлоге дају у писаној форми и ставе их на гласање“, додао је Нарајан.

Сад су се десетине акционара, инвестиционих компанија, технолошких стручњака и научника и организација за заштиту приватности и људских и грађанских права, који непрестано изражавају своје неодобравање због продаје технологије, удружили покушавајући да се изборе за забрану технологије. Амерички савез за грађанске слободе ће у среду прочитати писмо на годишњем састанку акционара компаније, у коме оптужује „Амазон“ да „није поступила одговорно“ кад је одбила да заустави продају технологије влади. „Та технологија из основа мења равнотежу моћи између владе и појединаца и омогућава владама да стекну до сада невиђену моћ да прате, контролишу и доводе људе у опасност“, наводи се у писму. „Технологија ће омогућити полицији да истог тренутка и аутоматски одреди идентитет и локацију људи који обављају свакодневне послове, а владиним агенцијама да рутински прате своје грађане. Софтвер који се користи у технологији могао би да прикаже опасне и вероватно нетачне податке полицији о осећањима људи и њиховом менталном стању.“

„Као што нам дуга историја осталих технологија надзора показује, препознавање лица је свакако несразмерно усмерена на имигранте, верске мањине, људе другачије боле коже, активисте и друге осетљиве заједнице“, наводи се у писму. „Ако ангажовање акционара не успе, компанија би ускоро могла да бусе много познатија по својој улози у наметљивом надзору који спроводи власт него активностима продавца на мало.“ Технологија препознавања лица постала је једна од најосетљивијих тема у области заштите приватности. Компанијин систем за препознавање лица заснован на облаку Рекогнитион, иако тек у почетним фазама развоја, постао је један од најистакнутијих и најдоступнијих система. Ипак, критичари тврде да је технологија погрешна. Тачно годину дана пре састанка акционара у среду, Амерички савез за грађанске слободе је изразио дубоку забринутост због тога што полиција користи систем на аеродромима и јавним местима. Од тада, технологија се бори са препознавањем људи друге боје коже. У процесу тестирања, систем никако није могао да препозна 28 конгресмена. Стално их је повезивао са полицијском фотографијом човека који је био претходно ухапшен, а његова слика се налазила у полицијској бази података.

Међутим, чак је и на неким нивоима власти било негативних реакција. Током протекле године, неколико градских управа је донело законе и прописе о ограничавању употребе надзорних система. Сан Франциско је прошле недеље постао први град који је потпуно забранио употребу система за препознавање лица. „Управа компаније није успела да уочи све проблеме, а тај неуспех ће довести до негативних последица у стварном животу“, наводи се у писму. Амерички савез за грађанске слободе каже да акционари имају моћ да заштите компанију до њеног погрешног расуђивања. Компанија се брани против таквих навода уверавајући све противнике да је технологија потпуно прецизна и критикује метод који је Амерички савез за грађанске слободе користио кад је тестирао систем.