Коме се приклонити после наметнутих санкција?

Компанија „Хуавеј“ каже да ради на сопственом оперативном систему за мобилне телефоне и да ће размотрити сарадњу са конкурентима компаније „Гугл“ пошто су је Сједињене Државе ставиле на црну листу и тако јој онемогућиле сарадњу са добављачима интегрисаних кола, компоненти и софтвера.
У уторак је кинески произвођач телекомуникационе опреме рекао да разговара са огранком компаније „Алфабет“ о наставку сарадње пошто су надлежни у „Гуглу“ потврдили да ће онемогућити „Хуавеју“ приступ неким својствима оперативног система на новим уређајима кинеске компаније као одговор на објаву спровођења санкција.

Ако нам оперативни систем „Гугла“ не буде доступан, мораћемо да нађемо алтернативно решење или у самој компанији, или код неког другог“, рекао је у уторак Абрахам Лиу представник „Хуавеја“ у институцијама Европске уније на састанку у Бриселу. Лиу је рекао да компанија ради на сопственом оперативном систему, али није могао да каже кад ће коначно бити у функцији. „Хуавеј“ ће урадити све што је у њеној моћи да ублажи последице америчке одлуке да наметне санкције кинеском гиганту“, наставио је Лиу.

Трампова администрација је крајем прошле недеље донела званичну одлуку којом је забранила „Хуавеју“ – тврдећи да је компанија у обавези да шпијунира за Пекинг – да продаје опрему у Сједињеним Државама. Вашингтон је такође ставио компанију на црну листу и тако јој онемогућио снабдевање компонентама које се производе у Америци, од полупроводника до „Гуглових“ апликација које се користе у мобилним телефонима. „Очигледно, налазимо се пред великим изазовом“, рекао је Лиу. „Надам се да ће руководиоци групе за сарадњу са клијентима ускоро моћи нам саопште нове пословне смернице које смо приморани да следимо због новонастале ситуације.“ На глобалном нивоу, паметни телефони компаније „Хуавеј“ и даље раде у оперативном систему Андроид, а компанија зависи од најпопуларнијих „Гуглових“ апликација којима привлачи купце својих уређаја. Телефони хуавеј продају се ван Кине са инсталираном верзијом окружења Андроид која обухвата пакет сервиса „Гугла“, укључујући мапе, Јутјуб и, што је најважније, Гугл продавницу која нуди спектар апликација за преузимање.

Чини се да не постоји алтернатива за окружење Андроид, које представља најдоминантнији оперативни систем за паметне телефоне. Компанија „Блекбери“ је прекинула употребу свог оперативног система 2016. године, „Мајкрософт“ је скоро потпуно прекинула са обезбеђивањем подршке за Windows оперативни систем за телефоне, а „Самсунг“ користи Тизен само за своје паметне сатове. У понедељак је Министарство за трговину Сједињених Држава продужило дозволу за пословање за додатних деведесет дана добављачима интернета и корисницима бежичне мреже који користе опрему „Хуавеја“. Ова привремена олакшица значи да ће „Гугл“ моћи да обезбеди кључна безбедносна ажурирања током тих деведесет дана, али будући телефони хуавеј неће имати апликације компаније „Гугл“.

„Одлука америчке администрације неће значајно утицати на телефоне који су већ на тржишту и имају инсталиран оперативни систем Андроид. Оба тима сарађују да би одлучили шта ће се десити са мобилним уређајима који тек треба да се појаве у продаји“, наставио је Лиу. Компанија покушава да наговори креаторе апликација и европске телекомуникационе компаније да развијају и прошире њену продавницу мобилних апликација у Европи. Таква продавница апликација требало би да буде важно својство компанијиног оперативног система који су почели да развијају прошле године. Међутим, питање је како ће се продавница развијати јер изгледа да америчке компаније неће моћи ништа да понуде.

„Хуавеј“ је рекла да има довољно интегрисаних кола и компоненти за још најмање три месеца пословања. Припрема се за околности у којима се нашла још од средине 2018. године; нагомилавала је залихе компонената док је правила сопствена интегрисана кола, кажу људи који су упознати са приликама.
Лиу је у уторак изјавио да иако постоји незнатни утицај на снабдевање компонентама и неким деловима, „будите уверени да смо осигурали напредна и водећа решења јер смо направили резервни план пословања.“