Забринутост за здравље људи успорава мрежу 5G

И док компаније журе да што пре инсталирају хиљаде станица да би изградиле мрежу за супер брзи бежични интернет 5G, забринутост због утицаја нове технологије на здравље људи могла би да одложи њено појављивање, упозоравају неки аналитичари. Америчка управа за храну и лекове као и Федерална комисија за комуникације тврде да је забринутост потпуно неоправдана. Већина спроведених студија није пронашла доказе који би потврдили да радио-сигнали које одашиљу мобилни телефони и бежичне станице изазивају обољења код људи, наводе обе агенције. Ипак, неки истраживачи тврде да постоји повећана опасност од бежичних мрежа, док ће се додатна истраживања спровести у неколико наредних година, рекао је аналитичар Сунил Раџгопал у свом извештају објављеном у уторак. Међународна агенција за истраживање рака која је део Светске здравствене организације Уједињених нација класификовала је радио-таласе као могуће канцерогене још 2011. године и почела је са истраживањем да би добила прецизније податке о тој области.

„Трка за инсталирање опреме за нову генерацију бежичне везе могла би да се успори због наводних последица радио-фреквенције на људско здравље“, написао је Раџгопал. „Забринутост се јавила са појавом мобилних телефона, али недавно смо видели да постоје како законске, тако и грађанске иницијативе да се одложи или потпуно забрани ширење мреже 5G.“ У Раџгопаловом извештају наведено је неколико држава у Европи и Америци које су успориле или зауставиле коришћење мреже 5G због ризика по здравље људи. На пример, белгијска влада је прошлог месеца прекинула тестирање мреже 5G јер су се стручњаци суочили са потешкоћама кад су покушали да измере ниво радијације. Швајцарска је, такође, почела да одлаже коришћење мреже 5G јер је одлучила да прво створи систем за праћење нивоа радијације. У Њу Хемпширу, законодавци разматрају могућност да створе комисију која ће се бавити проучавањем утицаја мреже 5G. Мил Вели, у околини Сан Франциска је прошле године, забранила подизање бежичних станица за мрежу нове генерације.

С друге стране, многе државе у Америци, укључујући Флориду, Мејн и Охајо, одлучиле су да верују Федералној комисији за комуникације и већ су прихватиле или разматрају законске могућности инсталирања станица за нову мрежу. Добављачи телекомуникационих услуга, углавном преко свог удружења (CTIA), упорно поричу да коришћење бежичне мреже и њена опрема имају било какве неповољне утицаје на људско здравље. Направили су и веб страницу (Cellphone Health Facts), која наводи истраживања, између осталих, и Америчког друштва за борбу против рака и Националног здравственог института, у којима је закључено да опасности нема.

Чланови CITA рекли су да нису видели Раџгопалов извештај и да због тога не могу да га коментаришу. Међутим, потврдили су свој став да научни докази не показују да постоји било каква опасност по здравље људи због радио фреквенције коју емитују антене и мобилни телефони. Наводе и податке да се број оболелих од тумора мозга у Сједињеним Државама смањио од увођења мобилних телефона осамдесетих година 20. века.
Типична станица мреже 4G обавља пренос података на фреквенцијама од 700 MHz и 2,5 GHz, дакле, далеко испод много већих таласних дужина, као што су икс и гама зраци код медицинских уређаја и радиоактивних третмана, који могу изазвати рак и друге здравствене проблеме. Неке од нових мрежа 5G користиће више фреквенције, као што је 28ГХз, које и даље не емитују јонизујуће зрачење као икс и гама зраци. Питање на које треба будуће студије да одговоре је да ли постоји неки процес у коме нејонизујући пренос може да угрози људско ткиво.
Иако компаније „Веризон“, „Спринт“ и „АТ&Т“ тек почињу да нуде телефоне 5G, вероватно неће остварити значајнију зараду од пружања услуга за мрежу 5G у неколико следећих година, каже Раџгопал. Због успоравања увођења мреже 5G највише штете ће имати произвођачи опреме, као што су „Нокиа“ и „Ериксон“, и произвођачи телефона, као што су „Епл“ и „Самсунг“.

За произвођаче телефона успорено и раштркано увођење мреже 5G могло би да им наруши опције за даље напредовање. Пошто произвођачи неће имати шта ново да понуде и тако привуку купце да набаве нове моделе, мораће да спусте цене уређаја.