Помоћу IMEI броја Саудијска Арабија проналази жене које су побегле из државе

Саудијска Арабија користи војну технологију да би пронашла мобилне телефоне жена које су побегле од патријархалног система. Четири жене, које су захтевале да остану анонимне због страха од одмазде, схватиле су да их прате преко IMEI броја њихових телефона. Преко тог јединственог матичног броја могуће је лоцирати телефон било где у свету. Такав поступак углавном користи америчка војска да би прецизно усмерила нападе беспилотних летелица, али врло ретко се употребљава у цивилне сврхе. Због тога је сасвим јасно да је Саудијска Арабија веома озбиљно схватила околности у којима се нашла. Наиме, све већи број жена бежи из репресивног друштва у коме доминирају мушкарци. Међутим, све оне знају да ће бити праћене, као и да ће власти испитивати њихове пријатеље, надзирати објаве на друштвеним мрежама и поништити њихове пасоше. Ипак, нико не очекује да ће саудијска полиција тражити старе кутије у којима су били спаковани телефони у потрази за IMEI бројем.

Ипак, према многобројним изворима, то се дешава кад полиција покушава да лоцира све већи број жена које беже из државе сваке године. Кутија у којој је купљен телефон може да пружи информације које би могле да – уз помоћ шпијунске опреме за праћење – врло прецизно лоцирају избегле жене. Од свих информација најкориснија је она која садржи петнаест цифара и представља својеврсни „матични број“ телефона односно IMEI (енгл. Интернатионал Мобиле Еqуипмент Идентитy). Такав поступак праћења углавном се користи у војне и обавештајне сврхе.

Пошто сваке године из Саудијске Арабије побегне око 1.000 жена, не чуди што држава врло озбиљно схвата проблем, јер сматра да је то опасност по националну безбедност коју ставља у исту категорију са терористичким нападима. Четири жене, које су побегле у последње две године, изнеле су своја искуства из периода кад су државни органи покушавали да их лоцирају. Две жене које су побегле почетком 2019. године рекле су да су припадници саудијске безбедносне службе дошли у њихове породичне куће после њиховог одласка и да су тражили кутије у којима су били упаковани њихови мобилни телефони. Одбегле жене, које су захтевале да остану анонимне због страха од одмазде, рекле су да су саудијски агенти саопштили породицама да су IMEI бројеви кључни подаци за проналажење одбеглих жена и њихов повратак кући.

Трећа жена, коју су саудијски агенти ухватили пошто је побегла, потврдила је да је IMEI број одиграо главну улогу у целом поступку. Агенти су је пронашли у бившој совјетској републици Грузији 2018. године, а адвокат кога јој је доделила држава, рекао јој је да су је обавештајци пронашли помоћу IMEI броја и наравно, уз помоћ грузијске полиције која је добила захтев од саудијске владе да је пронађе. Жена је враћена у Саудијску Арабију где се и данас налази. Четврту жену је скоро задесила иста судбина пошто је из Саудијске Арабије побегла у Аустралију и затражила држављанство. И њу су саудијски агенти пронашли помоћу IMEI броја, али успела је да добије азил пре него што су покушали да је врате у њену домовину.

„Тривијални“ поступак за проналажење одбеглих жена

IMEI број је углавном написан у одељку у који се смешта SIM картица или на полеђини простора где треба да стоји батерија мобилног телефона. На ајфону 6S и старијим моделима, налази се на задњем доњем делу телефона.  Праћење људи помоћи IMEI броја је поступак који користи полиција, служба националне безбедности и војне службе. Америчка агенција за националну безбедност користи IMEI бројеве телефона који припадају метама у Авганистану да би могла да усмери нападе беспилотних летелица, како је наведено у документу који је откривен 2015. године.

Стручњаци тврде да је за Саудијску Арабију и сваку другу државу на свету поступак одређивања нечије локације помоћу IMEI броја телефона потпуно тривијална ствар. Кад се мобилни телефон повеже на базну станицу, он дели свој IMEI број и остале јединствене идентификаторе, што значи да локалне телекомуникационе компаније у Саудијској Арабији знају физичку локацију сваког телефона у држави и могу бити приморане да ту информације поделе са властима. Универзитет у Торонту је открио да су у мају саудијски обавештајци хаковали телефоне тројице противника саудијске владе. Један од њих тужи израелску безбедносну компанију „NSO Group“ која је, према његовим речима, продала саудијским властима програм за хаковање мобилних телефона познат под називом Pegasus. Компанија је изјавила да софтвер не обухвата праћење IMEI броја и тврди да програм не представља алатку за праћење азиланата и политичких дисидената.

Како одбегле жене нарушавају слику саудијског напретка

Коришћење добро осмишљених процеса хаковања дисидената и праћења одбеглих жена у супротности је са сликом културног напретка коју често истиче принц Мохамед бин Салман, који се налази на челу краљевства. Према принчевом званичном плану за осавремењивање нације, који се назива Визија Саудијске Арабије 2030, жене су у јуну 2018. године добиле право да управљају аутомобилима, а нови закон каже да муж не може да се разведе од своје супруге без њеног знања. Пошто је бег две жене почетком 2019. године привукао велику глобалну пажњу, саудијске власти су у фебруару приказале видео садржај у коме се те жене сматрају терористичким оперативцима џихада и раде за Исламску државу. Ове године значајно се повећао број жена које беже из Саудијске Арабије и привлаче огромну медијску пажњу, а све захваљујући друштвеним мрежама. У јануару је осамнаестогодишњакиња поставила снимак свог бега од породице и тражења азила. Убрзо је имала 114.000 пратилаца и изазвала велико медијско интересовање. Пошто се забарикадирала у хотелској соби у Бангкоку, коначно је добила азил у Канади. Саудијски отправник послова у Бангкоку се нашалио и рекао да би било боље да јој је тајландска полиција „одузела мобилни телефон уместо пасоша“.

Грузија је најомиљенија дестинација за одбегле жене из Саудијске Арабије јер им није потребна виза да би ушле у земљу. Многе одмах промене SIM картицу, али то им не помаже много јер се, у том случају, мења само IMSI (engl. International Mobile Subscriber Identity) број, али IMEI остаје исти тако да добављачи мобилних услуга одмах виде да се у истом телефону користи друга SIM картица. Да би избегле праћење, требало би да промене телефон, физички уклоне и замене чип да би добиле нови IMEI број или једноставно користе телефон са IMEI бројем који је могуће репрограмирати.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079