Стив Џобс је успео да очара сваког осим мене

Суоснивач компаније „Мајкрософт“ Бил Гејтс каже да Стив Џобс није успео да га превари слаткоречивошћу и тврди да му је завидео на способности да очара људе глупостима. „Суоснивачу компаније „Епл“ Стиву Џобсу нико није био раван кад је требало да се представи нови производ и убеде људи да је њихов живот без новог уређаја незамислив“, каже Бил Гејтс који је Џобсову способност назвао „бацањем чини“. Гејтс се присећа посебних вештина свог некадашњег конкурента и пореди их са сопственим способностима које је користио док је био на челу „Мајкрософта“. Кад говоримо о представљању нових производа, Гејтс сматра да је Џобс био прави чаробњак док за себе тврди да је био чаробњаков помоћник. Баш због тога, Гејтс није подлегао чинима, али није ни могао да опчини људе као што је то чинио главни чаробњак Џобс.

Гејтс, говорећи о Џобсовој јединственој вештини чаробњака, споменуо је представљање рачунара Неxт цубе, који је, према његовом мишљењу био потпуна пропаст. „Рачунар је био потпуна глупост, али Џобс је успео да опчини милионе и милионе људе и то црном коцком. Ја сам у том тренутку помислио Чекај мало, та магија уопште не би требало да функционише, то нема везе ни са чим“, рекао је Гејтс. „Стива треба споменути и у вези са јединственим случајем кад је компанија била на рубу пропасти, на добром путу да нестане, а постала је најбогатија компанија на свету представљајући се производима који су заиста јединствени и очаравајући.“

Гејтс говори и о Џобсвој ненадмашној способности да мотивише раднике, иако се не слаже са оним што је Џобс тражио од својих радника да ураде, што је некад укључивало неке „сулуде“ идеје које су само доносиле више посла за њих. „Наравно, лако је подражавати Стивово ужасно понашање који је некад знао да буде прави гад. Ипак, још нисам срео особу која би, као што је то Стив некада радио, успела да пронађе изузетно талентованог стручњака, да га мотивише да у свом стварању достигне неслућене висине и да има толико смисла за лепо и да зна без оклевања шта је добро, а шта није“, каже Гејтс.

Суоснивач „Мајкрософта“ се присећа како је на челу компаније провео 25 година и каже да је мало оснивача који су успели толико дуго да управљају армијом од 50.000 радника. Према његовим речима, такав случај представља реткост, али добро је кад се нико не пита ко је ту главни. Кад су му рекли да је био строг и захтеван руководилац, Гејтс је рекао да је увек правио разлику између свог понашања као јавне особе и руководиоца унутар компаније „Мајкрософт“ јер кад год је давао интервјуе новинарима нико није рекао да је био груб, нагао или надобудан. „Унутар компаније имали смо самоизабрану групу људи, углавном мушкараца. Признајем, да, много смо захтевали једни од других и мислим да смо понекад умели да претерамо. Било је прилично напето. Ослањали смо се једни на друге и увек рачунали да ће нам радно време бити прилично дугачко.“ Тврди да је такво његово понашање било карактеристично кад је био у двадесетим, тридесетим или четрдесетим годинама живота, али не и данас. Ипак, и даље зна шта је добро, шта не ваља, шта је сувише скупо и неисплативо.

Недавно је Гејтс говорио о својим успесима и грешкама док је руководио „Мајкрософтом“. Тада је признао да му је највећа грешка то што није направио оперативни систем Андроид на тржишту софтвера где победник односи све.