Седам опасности по безбедност које вам се могу пришуњати

Због опасних USB меморијских уређаја или екстензија за претраживач Chrome које могу да полуде, даћемо вам неколико савета како да избегнете многобројне ризике којима сте изложени. Постоје одређене опасности по безбедност које свакодневни испуњавају странице новина – нарушавање безбедности огромног броја података или злонамерни програми који у потпуности онемогућавају рад вашег рачунара све док не платите одређени износ – али требало би да се чувате и оних мање познатих напада. Све те претње не морају да буду на високом нивоу, али свакако, могу да нанесу озбиљну штету приватности ваших података. Ево на шта би требало да обратите пажњу.

Опасна USB меморија

Мали USB уређај вероватно изгледа веома безопасно, али тај преносиви меморијски диск може да носи врло озбиљну опасност – посебно ако је посебно направљен, а неки јесте, да изазове општи хаос чим га прикључите на рачунар. Треба да будете врло обазриви кад га повезујете на рачунар ако нисте потпуно сигурни одакле потиче. Чак и кад USB није направљен тако да направи велику штету чим се повеже на рачунар, може да носи скривене вирусе, а испитивања су показала да смо врло радознали кад наиђемо на неку USB меморију којој не знамо порекло. Осим тога што треба да будемо пажљиви, постоји још неколико правила којих би се ваљало стално придржавати, а то је да нам оперативни систем увек буде ажуриран и да су инсталиране све безбедносне алатке које такође морају имати инсталиране најновије исправке.

Зомби налози

У данашњем ужурбаном и повезаном свету, сасвим нам је лако да заборавимо многобројне друштвене мреже, сајтове за учење језика, апликације за проналажење посла и ко зна још које налоге које смо некад отворили. Међутим, сваки налог који сте оставили да се на њему скупља прашина је у потенцијалној опасности да буде хакован. Првенствено, веома је важно да одвојимо мало времена и да затворимо те налоге, а не да само уклонимо инсталацију апликација са мобилних телефона и потпуно заборавимо на њих. Ако затворите налоге, ваши приватни подаци нису у опасности ако дође до неког напада на те сајтове и апликације. Било би добро редовно проверавати апликације и сервисе треће стране који су повезани са вашим главним налозима као што су апликације за упознавање које сте можда повезали са налогом на Фејсбуку или апликације за електронску пошту које сте повезали са налогом на Гуглу. Ако то не урадите, постављате само више мета хакерима. Дакле, обришите апликације и налоге које више не користите.

Непоуздане екстензије прегледача

Праве екстензије за прегледач пружају корисна својства и функционалности вашем прозору са погледом на интернет, али те додатне програме треба добро проверити баш као и сваки други софтвер. Коначно, чим их инсталирате, дозволили сте им да виде све што радите на интернету ако то желе. Ако изаберете погрешан додатни програм за ваш претраживач, можете, у једном тренутку, открити да продаје податке о вашем претраживању, да вас малтретира огласима или да инсталира неки програм који вам уопште није потребан. Препоручујемо вам да број тих додатних програма сведете на минимум и да користите само оне у које имате поверења. Безбедност екстензија можете проверити као што проверавате безбедност апликација. Упознајте се са ауторима, проверите какве дозволе траже, прочитајте коментаре осталих корисника и држите се само оних додатних програма који ће вам користити.

Лажни квизови на мрежи

Вероватно сте видели да ваша породица и пријатељи стално решавају неке квизове на Фејсбуку да би видели на коју славну личност личе или како ће изгледати за двадесет година. Можда вам се чини да представљају само невину забаву – неки то и јесу – али могу се користити и за масовно прикупљање личних података, а да тога нисте ни свесни. Ти се квизови могу користити, и користе се, за стварање детаљнијих профила људи и њихових пријатеља, при том прикупљају не само одговоре на питања, већ и друге податке који се чувају у повезаним налозима на Фејсбуку. Приметићете да вам квизови врло често траже одговор на питања о улици у којој сте прво живели или име вашег љубимца, да би некако могли да се представе као ви. Обратите пажњу на сваки захтев да поделите неки лични податак или фотографију. Будите обазриви кад од вас траже везу са неким наглом на друштвеној мрежи.
Нема ничег лошег у томе да поставите фотографије на ваше омиљене друштвене мреже, али добро размислите о информацијама које људи могу да покупе са слика које сте јавно објавили, нарочито о томе где живите и радите.

И док многобројне апликације, као што су Инстаграм и Фејсбук, одмах скидају податке о локацији који се чувају са фотографијом, Гугл фотографије, рецимо, остављају те податке угнежђене у датотеку чак и након што је подељена. Без обзира на то да ли задржавате податке о локацији у слици, друштвене мреже могу одмах да их врате. Колико то може бити опасно? Па, информације о томе где живите или о називу улице у којој сте првобитно живели могу неком помоћи да се позабави крађом идентитета, тачно одговори на безбедносна питања на вашим налозима или да вас лично посети баш кад нисте расположени за госте. Што мање објављене фотографије откривају о вама, то боље.

Њушкање по паметним домовима

Наши домови постају све паметнији, што хакерима и творцима злонамерних програма даје широк избор уређаја које могу да нападну. Последице су нека врата која могу остати отворена или неки снимци надзорних камера које је видело много више људи него што бисте ви то желели. Први корак ка безбеднијем дому је одабир опреме. Препоручује се да уређаје купујете од реномираних и познатих произвођача, који имају одличне резултате у производњи хардвера. После тога, побрините се да ваши уређаји и рутер, наравно, који представља главну капију за све њих, буду ажурирани. Многи паметни кућни уређаји аутоматски преузимају исправке, што је још један разлог да се определите за познате произвођаче. Ако ваши паметни кућни уређаји и налози траже лозинке, немојте бирати оне подразумеване. Изаберите лозинку која је дугачка, тешко ју је открити и не појављује се нигде на другом налогу. Као додатну заштитну меру, укључите двофакторну аутентификацију, ако је доступна.

Злонамерни каблови за напајање

Стандардни каблови за напајање који се се продају уз уређаје могли би се користити и за синхронизовање музике кад је потребно. Међутим, постоје и специјално израђени каблови који врло слично изгледају и могу урадити још што-шта. Сетите се само оних лажних каблова за напајање који се масовно производе и омогућавају хакерима приступ на даљину вашим уређајима кад их повежете и укључите. Пошто се корисник укључи, сложи се да „има поверења у рачунар“ и то је то. Користите само оне каблове који се продају уз уређај или оне од познатих произвођача. Као и у случају USB меморије, немојте мислити да је сваки кабал на који наиђете одличан.