„Мозила“ открива 28 хорор прича са Јутјуба

„Мозила“ је управо покренула нову интернет страницу на којој се налази 28 прича страве и ужаса које су корисници сервиса Јутјуб доживели кад им је алгоритам за препоруке приказао бизарне и ужасне видео-садржаје који их уопште нису интересовали. У тим препорукама се налазе и видео-садржаји који приказују расизам, завере и насиље. Алгоритам за препоруке сервиса Јутјуб ове године је већ доживео многобројне критике због радикалних садржаја, педофилије и због тога што је у суштини био врло, као је наведено, „токсичан“, што представља озбиљан проблем с обзиром на то да корисници 70 процената времена проведу гледајући видео садржаје које им је алгоритам препоручио. Због тога је „Мозила“ покренула пројекат #YоуТубеРегретс да би истакла проблем и, наравно, подстакла Јутјуб да га реши и промени начин функционисања свог сервиса. Нешто мрачније приче о препорукама сервиса Јутјуб изазивају непријатност и у центар пажње доводе питање о оправданости постојања препорука. Приче које су корисници поделили показују да је алгоритму најважније да корисника што више ангажује и да нуди оне садржаје који људе држе приковане за монитор рачунара, без обзира на то да ли је садржај штетан или није.

Крвопролиће, насиље и мржња

Многе приче описују утицај који су препоруке имале на најосетљивије групе међу којима су и деца: „Кад је мој син био у предшколском узрасту, волео је да гледа анимирану серију Томас и другари на Јутјубу. Кад сам једном ушла у његову собу да проверим шта ради, видела сам да гледа компилацију видео-садржаја који су врло верно приказивали случајеве правих судара возова.“

Нажалост, корисници не могу да искључе препоруке. Дакле, деца су потпуно немоћна кад им алгоритам препоручи неодговарајуће садржаје. Ипак, ни одрасли нису поштеђени.
„Почео сам да гледам бокс меч, затим уличне бокс мечеве, затим сам видео садржаје који приказују уличне туче, затим несреће и градско насиље… Коначно, добио сам ужасну слику света и било ми је јако лоше. Ниједан од тих садржаја, заправо, нисам желео да видим.“ Понекад препоруке могу да буду у супротности са корисниковим интересовањима и тад су углавном врло опасне и узнемирујуће.

„Имао сам обичај да повремено погледам видео садржаје у којима је један трансвестит говорио о позитивним афирмацијама и јачању самопоуздања. Осим тога, углавном сам гледао популарне музичке видео спотове. Међутим, оквир за препоруке и бочна трака били су испуњени садржајима пуним мржње против LGBT популације. Иако више нисам гледао записе о позитивним афирмацијама и јачању самопоуздања, препоруке ме још дуго нису напустиле.“ Споменути су и видео записи о теоријама завере јер се често препоручују, што доводи до тога да млађе генерацију буду погрешно обавештене, старије заведене, а код људи са менталним проблемима изазивају параноју.

Иако, како „Мозила“ тврди, приче личе на анегдоте и не представљају тек пуке податке, свакако наглашавају да постоји много озбиљнији проблем.  Верујемо да приче сасвим прецизно показују да постоји много озбиљнији проблем са алгоритмом Јутјуба, који може врло агресивно да намеће бизаран и опасан садржај. Пошто нико не може детаљније да проучи те приче, јер не постоји приступ правим подацима, још више се учвршћује уверење да је алгоритам врло нејасан и да се не може испитати. Ту се налази срж проблема. Јутјуб се неповољно изразио о свим методологијама које су користили критичари алгоритма за предлагање, али није рекао где су погрешили. „Мозила“ истиче да Јутјуб није чак доставио податке стручњацима који би потврдили тврдњу сервиса да је смањио препоруке граничног садржаја и опасних дезинформација за 50 процената. Ипак, не постоји ниједан поступак којим би се то могло проверити.

Решење?

Судећи према причама појединаца и извештајима новинара, изгледа да нешто мора да се промени и то што пре. Један од стручњака предлаже да је најбоље краткорочно решење да се својство препорука једноставно укине. Иако такво решење вероватно није могуће, „Мозила“ је предложила Јутјубу три конкретна корака које би сервис могао да предузме да би побољшао своје услуге: Обезбедити независне стручњаке који би добили приступ значајним подацима, укључујући и статистичке податке (колико пута је неки видео-садржај препоручен, колико је било прегледа на основу препоруке, затим, колико пута је садржај подељен, име аутора садржаја, опис садржаја, транскрипција и други текстуални облици који су извучени из видео садржаја).

Стварање алатки за симулацију за стручњаке, које би им омогућиле да подражавају корисников пролазак кроз алгоритам за препоруку. Оспособљавање, а не спречавање независних стручњака да промене постојећу брзину саобраћаја програмског интерфејса за апликације и да им се омогући приступ историјској архив видео-садржаја. Представници сервиса признају да имају проблема са алгоритмом за препоруке и кажу да улажу напоре да проблем реше. Стручњаци, међутим, мисле да проблем није само у самом сервису, већ да је много озбиљнији и комплекснији и да се морају ангажовати независни стручњаци који бу помогли у решавању проблема.

Све приче можете прочитати на „Мозилином“ веб-сајту. Ако покушавате да се ослободите алгоритама у животу покушајте да инсталирате додатни програм Нудге који уклања својства на мрежи која вас приморавају да стално прегледате објаве на Фејсбуку или препоруке на Јутјубу. Ми ћемо вам навести две приче.

Смртоносни пад

Почео сам да претражујем видео-садржаје који приказују људе који падају и при том се незнатно повреде. Тад ми је Јутјуб понудио канал који приказује снимке камера у аутомобилима. У почетку сам гледао мање саобраћајне незгоде, али касније, снимци су приказивали аутомобиле који експлодирају или падају са мостова, несреће које су се фатално завршиле по људе који су били у тим аутомобилима. Мало ми се смучило, јер заиста нисам тражио такву врсту садржаја,

Мали корак за завере

Ја сам учитељица и често сам гледала врло озбиљне документарне филмове о Аполу 11. Међутим, сад се препоруке Јутјуба повезане са теоријама завере у вези са 11. септембром, Хитлеровим бекством, потрагама за ванземаљцима и антиамеричком пропагандом.