Нова кожа за роботе

Језива кожа направљена за роботе реагује на голицање, ударце и нежне додире, али има и добрих страна. Научници су испробали неколико метода којима би нам помогли да унапредимо нашу комуникацију са технологијом. Само да споменемо да су роботима давали глас или облик људског тела. Међутим, ново истраживање отишло је корак даље у том смеру и створило вештачку кожу која изгледа као људска, која реагује као људска и која под додиром неодољиво подсећа на праву људску кожу. Истраживање је представљено у недељу у Њу Орлеансу током Симпозијума о технологији и програмима корисничког интерфејса. Научници са Универзитета Бристол описали су како су открили које би особине било најбоље уградити у вештачку кожу, али тако да она буде осетљива на додир. Коначно, направили су робота који има боју људске коже и може да осећа. Да ли ће том кожом једног дана бити пресвучени роботи каква је Софија? Вероватно је одговор на то питање потврдан. Студија описује процес у коме је слој електрода са проводљивим нитима постављен између два комада силицијума који неодољиво подсећају на људску кожу који треба да подражавају њену пуноћу, текстуру и пигмент. Кожни интерфејси, обликовани да одговарају табли осетљивој на додир, мобилним телефонима и роботима, могу да препознају и реагују на осам различитих покрета.

„Први пут смо добили прилику да додамо кожу нашим интерактивним уређајима. Идеја је можда мало необична, али кожа представља интерфејс који јако добро познајемо. Зашто је онда не бисмо искористили и тако унапредили уређаје које користимо сваки дан?“, рекли су стручњаци са Бристол универзитета. Ако желимо да одговоримо на питање „зашто не?“, можда би они који су присуствовали презентацији имали неколико нелагодних разлога. Истраживачи су у својој студији навели да постоји потенцијална могућност да би вештачка кожа коју су направили могла код посматрача изазвати пад у такозвану „сабласну долину“ – односно осећај који је првобитно дефинисао Фројд, а који описује непријатну језу или осећај мучнине који може да се јави кад гледамо нешто што није људско, али изгледа невероватно слично. И док од самог посматрача зависи да ли је нешто сабласно или није, ова вештачка људска кожа има потенцијалну могућност да то буде.

Као прво, кожа има дебљину таман да може да се уштине, али није толико дебела да бисмо одмах могли да кажемо да није људска. Друго, што се текстуре тиче, не само да има боју која је невероватно слична тену коже, већ има мале боре и поре, што је дефинитивно чини прилично сабласном и језивом. Не верујете нам? Према речима истраживача, они су и покушавали да направе кожу која треба да буде што сличнија људској јер верују да ће те заједничке карактеристике и модалитети омогућити бољу комуникацију између људи и машина.„Верујемо да наш рад превазилази границе традиционалних интерактивних уређаја јер кориснику омогућава доживљај антропоморфног интерфејса и нове добро познате органске интеракције између људи и машина. Наш рад испитује тачку пресека између људи и машина из нове перспективе. Уместо да проширујемо људе деловима машина, показујемо како машине могу бити проширене људским деловима“, рекли су чланови пројекта. У вези са покретима које кожа препознаје, а који обухватају штипање, ударање, голицање, благо додиривање или тапкање, аутори кажу да ће ти покрети својствени људима омогућити корисницима да интуитивније изражавају своја осећања кроз своје уређаје. Да би им то било омогућено, кожа је направљена тако да препозна бес у ударцу и или прикаже одговарајући емоџи или створи одговарајућу реакцију на аватару који се појављује на екрану.
И док се истраживање нијанси реакција наставља, научници кажу да ће боље схватање различитих врста покрета (шта је пријатељски ударац, а шта љутити) бити веома важно у даљем унапређењу комуникације између уређаја и људи. Аутори пројекта нису могли прецизно да наведу где би све вештачка кожа могла бити искоришћена, али роботи који су већ направљени – рецимо, они који помажу старим и непокретним особама или аутистичној деци – могли би бити први који би искористили предности свих наведених карактеристика.
Ако желите да направите футролу за телефон коју можете да ударате, можда ћете морати сами да је направите. Срећом, извештај пројекта вам даје сасвим добру идеју како је можете направити.