Компаније „Фејсбук“ и „Гугл“ замољене да забране политичка оглашавања пре избора у Великој Британији

Компаније су добила писмо у коме се од њих тражи да укину политичке огласе до избора пошто нема довољно времена да се донесу нова правила о оглашавању. Велика Британија нема времена да реши проблеме политичког оглашавања на интернету пре општих избора, што значи да би компаније „Фејсбук“ и „Гугл“ требало добровољно да прекину политичка оглашавања док се избори не заврше, навели су научна и политичка заједница као и непрофитне организације. У писму упућеном генералним директорима „Фејсбука“ и „Гугла“, Марку Закербергу и Сундару Пикају, као и Нику Клегу и Кенту Вокеру, руководиоцима политике компанија, учесници у изборној кампањи рекли су да, пошто су избори планирани за шест недеља, нема довољно времена да се донесу одређена правила која би регулисала оглашавање на мрежи.

Забринутост је првенствено усмерена на „Фејсбук“ и на њену недавну политику која дозвољава политичарима да отворено објављују лажне информације преко огласа. Исто тако забрињава чињеница да не постоји јасна слика о томе који се подаци користе за циљане огласе и како се они пласирају. Пошто се Велика Британија спрема за предизборни период, а при том, не постоје одређене законске поставке, позивамо вас да одмах укинете све политичке и сличне огласе на својим платформама до завршетка парламентарних избора у Великој Британији, 12. децембра ове године, наводи се у писму.

Писмо су потписали представници седам организација укључујући Мозиллу, Институт Open Data и Универзитет Шефилд и напоменули да добровољна одлука да се зауставе политички огласи на одређено време није ништа ново. Компанија „Гугл“ је зауставила политичко оглашавање на две недеље пре избора, а у Израелу и Канади политички огласи су блокирани током целог зборног процеса. Друштвена мрежа Твитер је најавила да ће добровољно забранити политичко оглашавање, при чему је Џек Дорси, генерални директор мреже рекао да се из све снаге труде да спрече људе да преваре систем да би ширили лажне информације, али ако им неко плати да пласирају циљане политичке огласе и натерају људе да их, па, он онда може да каже шта год жели.