Фејсбук коначно уводи потпуну забрану дезинформација о вакцинама

Скоро годину дана од почетка пандемије, Фејсбук жели да уклони дезинформације о вакцинама уопште, а не само о вакцинама против ковида-19. Скоро годину дана од почетка пандемије ковида-19, Фејсбук заузима свој најстрожи став до сада против дезинформација о вакцинама и у потпуности забрањује објављивање таквих информација. Забрана се неће односити само на дезинформације о вакцинама против ковида-19. То значи да, на пример, објаве у којима се тврди да вакцине узрокују аутизам или да мале богиње нису смртоносне више нису дозвољене на друштвеној мрежи. Истовремено, платформа ће, такође, охрабривати Американце да се вакцинишу и упутиће људе на информације о томе када су на реду за вакцину против ковида-19 и како да пронађу доступну дозу.

Ти потези, као део ширег пројекта компаније, значајни су јер је Фејсбук са скоро 3 милијарде корисника једна од најутицајнијих друштвених мрежа на свету. Како је процес вакцинације почео широм света, многи су забринути да би дезинформације – укључујући и оне на Фејсбуку – могле да погоршају одбијање или оклевање неких људи да се вакцинишу. У објави на блогу која се појавила у понедељак, компанија „Фејсбук“ је објаснила да су те промене део онога што назива „највећом светском кампањом“ за промоцију ауторитативних информација о вакцинацији против ковида-19. Цео подухват се обавља уз консултације са здравственим властима, као што је Светска здравствена организација, а укључиваће и проверене информације које потичу од организација, као што су Уједињене нације и многа министарства здравља. (Списак забрањених тврдњи о вакцини, који је формиран уз помоћ́ здравствених власти, доступан је на адреси https://www.facebook.com/help/230764881494641/.) Цео приступ сличан је иницијативи коју је компанија спровела за регистрацију бирача, за коју „Фејсбук“ тврди да је помогла пријављивању неколико милиона људи који су узели учешће у новембарским изборима.

„Пре годину дана, ковид-19 је проглашен ванредним стањем у јавној здравственој заштити и од тада помажемо здравственим властима да милијардама људи дају тачне информације и подржавамо напоре здравствених радника, као и приступ економским олакшицама“, написала је у понедељак Канг-Синг Јин, шеф „Фејсбука“ за здравство. „Али, пред нама је још дуг пут, а ми смо 2021. године усредсређени на пружање подршке здравственим лидерима и јавним службеницима у њиховом раду на вакцинисању милијарди људи против ковида-19.“ Морамо бити свесни тога да ће се дезинформације о вакцинама ипак појавити на друштвеној мрежи без обзира на то што је компанија пооштрила политику о њиховом објављивању. Промена правила и примена правила су две различите ствари. Упркос ранијим правилима „Фејсбука“ о забрани објављивања дезинформација, конкретно о вакцинама против ковида-19, слике које показују да је вакцинација против корона вируса изазивала екстремне нежељене последице и даље су могле да се неограничено деле на платформи, а неке су скупиле и десетине хиљада „лајкова“ пре него што их је мрежа укинула.

Портпарол Фејсбука је рекао да ће компанија примењивати своја проширена правила чим уочи садржај који их крши, без обзира на то да ли је већ постављен или ће бити објављен у будућности. Портпарол није рекао да ли „Фејсбук“ повећава своја улагања у модерацију садржаја с обзиром на повећан опсег дезинформација о вакцинама, али рекао је да ће за проширење његове примене бити потребно време за обуку модератора и система. Ипак, промене уведене у понедељак значајне су, јер извршни директор компаније „Фејсбук“ Марк Закерберг, који је више пута бранио принципе слободног изражавања, сада каже да ће компанија обраћати посебну пажњу на странице, групе и налоге на Фејсбуку и Инстаграму које редовно деле дезинформације о вакцинама и у потпуности ће их уклонити. Компанија, такође, прилагођава алгоритме претраживања како би смањила истакнутост садржаја који су против вакцинације.

Као и све друге рестриктивне мере које је компанија предузела – од десничарске, антисемитске теорије завере QAnon до подстицања на насиље које је објавио Доналд Трамп – и ова се, према мишљењу многих, појавила сувише касно. Друштвена мрежа је већ годину дана у центру кризе дезинформација којима се само погоршава пандемија, дакле, штета је већ нанета. У овом тренутку је потребно да се уради много тога да би се дошло до корисника који су већ видели дезинформације о вакцинама. Компанијина објава се јавља док главне технолошке платформе покушавају да се изборе са својом улогом у кризи ковида-19. Још јесенас, стручњаци су упозорили да се платформе друштвених медија крећу опасном стазом када су у питању напори на стварању глобалне вакцине. Иако би друштвене мреже требало да промовишу тачне информације о вакцинацији против ковида-19, оне, такође, морају да оставе простор људима да изразе своје мишљење и поставе права и искрена питања о тим релативно новим вакцинама.

Није сасвим јасно колико темељно ће „Фејсбук“ примењивати своја нова правила или колико ће људи платформа наговорити да се вакцинишу. Промене које је компанија најавила у понедељак појавиле су се пошто су стручњаци више пута упозорили на улогу Фејсбука у промоцији теорија завере против вакцина. Годинама су стручњаци обележавали Фејсбук као платформу на којој су се шириле погрешне и обмањујуће информације о вакцинама – укључујући идеју да вакцине могу бити повезане са аутизмом.