Мајкрософтов текстуални Wорд документ у пребаците у PowerPoint презентацију

Вештачка интелигенција компаније „Мајкрософт“ сада може да текстуални Wорд документ на мрежи пребаци у PowerPoint презентацију која садржи слике. Компанија уводи ново својство под називом Transform које омогућава корисницима програма Wорд на мрежи да текстуални документ пребаце у PowerPoint презентацију са одређеном темом и дизајном. Нова наредба Transform може се пронаћи у Wорду на мрежи кад кликнете на File, затим на Transform и онда на Transform то PowerPoint пресентатион. Корисници треба да отворе Wорд документ да би га претворили у PowerPoint презентацију. Кад изаберете Transform, а налазите се у Wорд документу, треба да изаберете тему презентације и затим прегледате резултат који сте добили у PowerPointу на мрежи. Слајдови ће бити сачувани у фасцикли OneDrive корисника.

Тренутно је својство Transform доступно само корисницима који учествују у програму Office Insiders, али има неколико ограничења. Ипак, кад својство буде усавршено, користиће вештачку интелигенцију компаније да би се направила PowerPoint презентација на основу свих сажетих одељака документа са сликама, иконицама, видео-записима, темама и фонтовима. Компанија предлаже корисницима да тестирају својство тако што ће отворити Wорд документ који је у највећој мери састављен од текста, а затим, пошто кликну на Transform, прегледају какву визуелну презентацију предлаже вештачка интелигенција.

Својство Transform је тренутно доступно само на енглеском и не функционише на прегледачима Интернет Еxплорер и Сафари компаније „Епл“. Претпостављамо да функционише на прегледачима Фирефоx, Цхроме, као и на прегледаћу Edge, заснованом на Chromiumу. Тренутно својство подржава само пребацивање текстуалног садржаја у презентацију, што није могуће урадити са осталим врстама медијских садржаја. Ипак, сасвим је могуће у тако добијену презентацију убацити видео-садржаје, слике и остале врсте садржаја.

Иако је функција тренутно доступна само у оквиру инсајдерске групе, из компаније поручују да ће и други корисници ускоро моћи да је користе. Нажалост, компанија није обезбедила видео-приказ процеса у коме функција претвара већи Wорд документ у PowerPoint презентацију уз помоћ постојеће вештачке интелигенције. Истраживачи у организацији ОпенАИ коју финансира компанија „Мајкрософт“ је у јануару представила Dall-е, односно неуронску мрежу која може да генерише различите слике из текстуалног описа. Компанија је годинама проширивала употребу вештачке интелигенције у PowerPoint слајдове. Ажурирала је скуп функција PowerPoint Десигнер да би корисницима предлозима помогла у процесу прављења слајдова са сликама, показала им како да унапреде читљивост текста и како да додају иконице презентацијама.