Компанија „Гугл” користи вештачку интелигенцију у прогнози времена

Компанија је покренула пројекат „Предвиђање падавина” (енгл. Precipitation nowcasting) да би добила прецизнију краткорочну прогнозу. Свесни смо да су временске прогнозе изузетно лоше у предвиђању непосредних падавина, у шта се уверио свако ко је био мокар до голе коже чим је изашао из куће без кишобрана. Научници у одсеку DeepMind компаније „Гугл” развили су систем предвиђања падавина заснован на вештачкој интелигенцији за који тврде да може прецизније од постојећих система да предвиди да ли ће бити кише у наредна два сата. Данашње временске прогнозе у великој мери се заснивају на моћним системима нумеричке прогнозе времена (NPV), који користе једначине које описују кретање течности у атмосфери како би предвидели могућност појаве падавина и других временских неприлика.

Споменути модели су изузетно успешни у предвиђању временских услова у интервалу од шест сати до око две недеље, али постоји временски период – посебно од нула до два сата – у коме модели функционишу посебно непрецизно, рекао је вођа пројекта у одсеку DeepMind. Пројекат који је покренула компанија требало би значајно да побољша ту краткорочну прогнозу, дакле стручњаци покушавају да предвиде како ће време изгледати за неколико минута или неколико сати. Машинско учење може бити од велике помоћи у том случају јер може да омогући стварање алата који ће бити изузетно брз у предвиђању временских услова.

Одсек DeepMind није једини који покушава да развије такве алате, али тренутно заузима водећу позицију на том пољу. Његова технологија се ослања на радарске податке високе резолуције и може да прати количину влаге у ваздуху тако што више пута испаљује сноп у доњи део атмосфере и мери релативну брзину сигнала кога успорава водена пара. Ослањајући се на разговоре са метеоролозима из Државног метеоролошког завода о врстама алата за предвиђање времена који би били најкориснији, тим са одсека DeepMind користио је приступ машинског учења који се назива генеративно моделирање да би развио алат који би могао да предвиди могућност појаве средњих до обилних падавина за следећих 90 минута на основу последњих 20 минута радарских података високе резолуције.

Јака киша, осим што погађа појединце, може да поремети транспортне и енергетске мреже и пољопривреду. Више од 50 метеоролога Државног метеоролошког завода проценили су алат кога је развио DeepMind заједно са два постојећа алата за предвиђање кише. Стручњаци су проценили да је најновији алат одсека DeepMind најтачнији и да је успешан у предвиђању падавина у 88 процената случајева. Резултати су објављени у часопису Nature. Стручњаци који су учествовали у пројекту истакли су да вештачка интелигенција има могућност да нам помогне да одговоримо на нека од најсложенијих научних питања у науци о животној средини, као што су климатске промене.

Пројекат показује да би вештачка интелигенција могла да буде моћно средство у овом тренутку јер омогућава прогностичарима да проводе мање времена претражујући све веће гомиле података предвиђања и уместо тога боље разумеју утицај својих прогноза. Видимо да екстремне временске прилике имају катастрофалне последице, укључујући и трагичне исходе и, како нам показују ефекти климатских промена, такве последице ће постати све чешће. Због тога, боље краткорочне временске прогнозе могу да помогну људима да буду безбеднији. Пројекат показује потенцијалну снагу вештачке интелигенције која може да постане моћно средство за побољшање наших краткорочних прогноза и нашег разумевања како се наши временски обрасци развијају.

Поред тога, охрабрује нас и сарадња велике технолошке компаније, као што је „Гугл”, са метеоролошким стручњацима на развоју нових алата за прогнозу времена. Можете да направите савршен алат, али ако га прогностичари неће користити, све губи смисао. Таква сарадња између „Гугла” и Државног метеоролошког завода, укључивања прогностичара и новог приступа генеративног моделирања који пружа нови начин представљања различитих временских ситуација и извесност тих предвиђања, представља значајан корак напред у прогнози времена.