Патролни роботи у Сингапуру наговештавају општи државни надзор и улазак у дистопијско друштво

У Сингапуру су роботи добили задатак да проверавају да ли постоје случајеви „непожељног“ понашања, као што је пушење на јавном месту или кршење правила социјалног дистанцирања. Градске власти Сингапура тестирале су како функционишу патролни роботи који упозоравају људе на „непожељно друштвено понашање“, а који представљају још један елемент у ионако богатом арсеналу надзорне технологије у строго контролисаном граду-држави због чега се појачава забринутост за нарушавање приватности. Брзи и богати развој алата за праћење становника у Сингапуру довео је до тога да је град тренутно покривен огромним бројем надзорних (CCTV) камера док су стубови уличног осветљења богато опремљени технологијом за препознавање лица. Поред све те опреме, градске власти су одлучиле да у септембру спроведу тронедељно тестирање два патролна робота који су распоређени да надзиру једно стамбено насеље и један тржни центар.
Званичници већ дуго заступају визију супер-ефикасне, технолошки вођене „паметне нације“, али активисти кажу да се жртвује приватност људи који немају контролу над оним што се дешава са њиховим подацима. Сингапур често трпи критике због ограничавања грађанских слобода. Међутим, људи су током времена навикли на строгу контролу, али никако се не смањује нелагодност због изузетно наметљиве технологије. Најновији владини надзорни уређаји су роботи на точковима, са седам камера, који издају упозорења јавности и откривају „непожељно друштвено понашање“.

Непожељно понашање обухвата пушење у подручјима у којима је то забрањено, непрописно паркирање бицикала и кршење правила друштвеног дистанцирања током пандемије коронавируса. Током недавне патроле, један од робота Ксавиер прошао је кроз једно стамбено насеље и зауставио се пред групом старијих становника који су гледали шаховску партију. У том тренутку, шаховски кибицери чули су роботски глас: „Молимо вас да се држите на удаљености од једног метра. У групи не може да буде више од пет особа“, док је камера на врху машине била све време окренута према њима и „строго“ их посматрала.

Франи Тео, 34-годишња асистенткиња на факултету, шетала је тржним центром током недавног тестирања патролних робота. „Подсећа ме на Робокапа“, рекла је. „Подсетило ме је на „дистопијски свет робота ... Ипак, цела ситуација је прилично узнемирујућа и није ми сасвим јасна сврха“, додала је она. Активисткиња за одбрану дигиталних права Ли Ји Тинг рекла је да су роботи најновије средство за надзирање становника Сингапура. „Због присуства најновијих надзорних уређаја (робота) људи све више осећају да морају да пазе шта говоре и шта раде у Сингапуру у далеко већој мери него што би то чинили у другим земљама“, рекла је за агенцију Франс прес.

Међутим, влада је оправдала своју употребу робота, рекавши да се они не користе за идентификацију или предузимање радњи против преступника током тестирања технологије и да су неопходни да би се решио проблем мањка радне снаге пошто популација све више стари. „Све више се осећа недостатак радне снаге“, рекли су из владине агенције која је развила роботе Ксавиер, додајући да би они могли да помогну у смањењу броја службеника потребних у патролама који град обилазе пешке. Острво са око 5,5 милиона људи има 90.000 полицијских камера, број који ће се удвостручити до 2030. године, а технологија препознавања лица – која помаже властима да издвоје лица у гомили – може да буде инсталирана на стубове уличног осветљења широм града.

Ове године дошло је до иначе ретке реакције јавности када су власти признале да је полиција приступила подацима о праћењу контаката заражених коронавирусом који су прикупљени помоћу споменутог званичног система. Влада је касније усвојила закон којим се ограничава употреба таквих података. Ипак, они који оштро критикују такве процедуре кажу да закони Сингапура генерално слабо или скоро никако не ограничавају надзор владе, а Сингапурци уопште немају контролу над оним што се дешава са прикупљеним подацима. „Не постоје закони којима би се заштитила приватност и ограничила моћ владе у том смислу“, рекли су сингапурски правници који се баве заштитом приватности, а који су тренутно стационирани у Немачкој.