„Фејсбуку“ је профит важнији од јавног добра

Интерни документи показују да фирма износи лажне податке о напретку у борби против говора мржње, насиља и дезинформација, каже Франсис Хауген, која је некада радила у компанији. Наиме, Хаугенова је оптужила компанију да јој је профит увек био на првом месту, пре општег добра, и при том је прикупила гомилу интерних докумената који су ову технолошку фирму довели у најгору кризу од скандала са фирмом Кембриџ аналитика. Франсис Хауген (37) је рекла да су хиљаде докумената које је прикупила и проследила познатом часопису Вол стрит и америчким службама за спровођење и заштиту закона показало да компанија лаже јавност да постиже значајан напредак у борби против говора мржње, насиља и дезинформација. „Непрестано сам у „Фејсбуку“ уочавала сукоб интереса између онога што је добро за јавност и онога што је добро за „Фејсбук“. Међутим, компанија је непрестано радила на томе да истакне своје интересе, односно да заради што више новца“, рекла је.

У интервјуу за информативни програм 60 минута у недељу, Хаугенова је објаснила своју одлуку да проговори о унутрашњем раду „Фејсбука“ и рекла је да се забринула кад је схватила да према политици компаније профит има приоритет над јавном безбедношћу. „Верзија друштвене мреже „Фејсбук“ која данас постоји раздире наша друштва и изазива етничко насиље широм света“, рекла је она. Хаугенова је рекла да се запослила у компанији 2019. године као менаџер производње у тиму за грађански интегритет, који се усредсредио на питања везана за изборе широм света. Пре тога је радила више од једне деценије у технолошкој индустрији, укључујући „Пинтерест“ и „Гугл“.

Изјавила је да је пристала да ради за „Фејсбук“ под условом да помогне компанији у борби против дезинформација, јер је то за њу лично питање, пошто је претходно уништила пријатељство након што се упетљала у теорије завере на мрежи. Међутим, према њеним речима убрзо је схватила да компанија није вољна да предузме потребне мере за решавање тих проблема иако има алате за такву акцију. Компанију је напустила у мају ове године. „Нико у „Фејсбуку“ није злонамеран", рекла је Хаугенова за емисију 60 минута. Рекла је да Марк Закерберг, оснивач и извршни директор компаније, „никада није покушао да направи платформу мржње“, али, рекла је она, последице избора које је компанија направила, биле су пресудне.

Платформа је доказала да може да предузме много више да би решила те проблеме када је на неколико недеља променила политику третирања садржаја уочи америчких избора 2020. године, рекла је она и додала да је компанија намерно дала мањи приоритет политичким садржајима на својим вестима. Међутим, платформа се убрзо вратила на старе алгоритме који су вредновали ангажовање у односу на све остало, што је, како је Хаугенова рекла, допринео нередима 6. јануара на Капитолу. Компанија је, такође, растурила тим за грађански интегритет после избора. „Чим су избори завршени, искључили су алгоритме или су вратили претходне поставке да би својим интересима дали приоритет над безбедношћу. То ми заиста делује као издаја демократије“, рекла је она.

Позивајући се на промену алгоритма, Хаугенова је додала: „Компанија је схватила да ће, ако промене алгоритам да би били безбеднији, људи провести мање времена на веб локацији, кликнуће на мање огласа, а „Фејсбук“ ће зарадити мање новца.“ Хаугенова је такође говорила о најопаснијем откривању докумената, које је показало да је компанија свесна штете коју њена Инстаграм апликација наноси менталном здрављу и стању тинејџера. Једно „случајно“ откривено истраживање процењује да је 30 процената тинејџерки сматрало да је апликација Инстаграм погоршала незадовољство њиховим изгледом. „Посебно трагично је то што истраживање саме компаније наводи да девојке, док упијају садржај о поремећају у исхрани постају све депресивније, а, с друге стране, то их наводи да се непрестано враћају истој тој апликацији. Тако упадају у зачарани круг због чега све више мрзе свој изглед“, рекла је.

Хаугенова је у уторак позвана да сведочи пред Конгресом о студијама и другим информацијама које је прикупила док је радила у „Фејсбуку“. Планирано је да се појави пред британским посланицима и колегама, али не зна се тачно кад, пошто заједнички одбор прегледа нацрт закона о безбедности на мрежи, који друштвеним медијима намеће обавезу да реагују на штетни садржај корисника. Рекла је да ће у понедељак дати доказе о томе. Према наводима у емисији 60 минута, адвокати Хаугенове поднели су жалбе Комисији за хартије од вредности – задуженој за финансијске трансакције у Америци – оптужујући компанију за лажне изјаве инвеститорима, упоређујући интерне документе са изјавама за јавност о решавању штетних садржаја. Адвокат Хаугенове Џон Тај, оснивач правне непрофитне организације Wхистлебловер Аид, потврдио је у недељу у извештају за Њујорк тајмс да су неки од интерних докумената подељени државним тужиоцима у неколико држава, укључујући Калифорнију, Вермонт и Тенеси.

Америчка Федерална комисија за трговину је 2019. године казнила компанију новчаном казном од 5 милијарди долара (3,7 милијарди фунти) због „обмањивања“ корисника о способности чувања личних података, након једногодишње истраге о повреди личних податак у скандалу Кембриџ аналитика, у коме је британска компанија прикупила милионе профила америчких гласача са Фејсбука. Компанија је осетила снажнији политички притисак пошто је објављен чланак у часопису Вол стрит. Прошле недеље су законодавци притиснули Антигону Дејвис, глобалну надзорницу за безбедност „Фејсбука“ и оптужили компанију да „рутински“ ставља своју зараду изнад безбедности деце. „Друштвене мреже имају велики утицај на друштво последњих година, а често се многе дебате воде на Фејсбуку“, написао је Ник Клег, потпредседник компаније за политику и јавне послове, у допису у петак уочи интервјуа. „Међутим, постојећи докази једноставно не подржавају идеју да су Фејсбук или уопштено друштвене мреже примарни узрок поларизације друштва.“

У писаној изјави за часопис Вол стрит, портпарол Фејсбука Анди Стоне такође је одбацио све те наводе, рекавши: „Инсинуације да охрабрујемо лош садржај и ништа не предузимамо једноставно није истина“.