Кратка историја Windowsa

Како се Windows добио име и како се развијао од 1985. године до данас.
Wиндоwс је дуго водећи светски оперативни систем за стоне рачунаре. Иако га је серија Андроид ОС за паметне телефоне надмашила по броју корисника, Windows доминира на тржишту стоних рачунара. Више од милијарду активних уређаја ради на најновијим системима Windows 11 и 10.
Дакле, серија Windows је производ који је првенствено допринео томе да компанија „Мајкрософт“ постане софтверски гигант. То је серија оперативног система чија историја обухвата скоро четири деценије, а која је почела још осамдесетих година прошлог века. Ово је прича о оперативном систему Wиндоwс од тада па до данас.


Windows осамдесетих

 

Компанија је свету први пут представила Windows под називом Interface Manager, 1983. године, да би га касније променила у Windows 1.0, како се називало издање из 1985. године.

Windows 1.0 је био превасходно проширење командне линије DOS-a (Disk Operating System), тада најзаступљеније платформе, али не суштински и оперативни систем. Компанија је објавила верзију 1.0 како би могла да конкурише графичком оперативном систему Lisa компаније „Епл“, али није била значајније прихваћена у индустријском сектору.
Windows 1.0 није био нимало сличан најновијим платформама у својој серији. Међутим, поседовао је неке од програма и додатака који су и данас остали део серије. MS Paint, калкулатор, Notepad и Control Panel настали су у Windowsu 1.0. Корисници су, такође, могли да играју игру Reversi која је била део верзије 1.0.
Microsoft је представио Windows 2.0, 1987. године. Иако није изгледао много другачије од оригинала, то је била прва платформа у серији која је имала прозоре који се преклапају. Са проширеним управљањем меморијом за софтвер, процес обављања више задатака истовремено у Windowsu 2.0 је био суштински бољи.
Компанија „Епл“ није делила свеопште одушевљење Windowsom 2.0. Штавише, била је убеђена да је „Мајкрософтов“ Windows 2.0 копија њене платформе Macintosh и уредно је поднела тужбу за нарушавање ауторских права. Тај случај је на крају решен 1994. године, а „Епл“ је изгубила већину тачака тужбе.

Windows 3 и 3.1
Компанија је деведесете године прошлог века почела издавањем Windowsa 3.0. Трећи део серије Windows, који се појавио 1990. године, је био први који је поседовао софтвер и иконе датотека. Та платформа је могла да обрађује више софтвера истовремено захваљујући увођењу виртуелне меморије. Корисници су, такође, по први пут могли да играју пасијанс и миноловца у Windowsu 3.0 и 3.1. Са таквим побољшањима, то је био први оперативни систем у својој серији који је продат у више од милион копија.

Windows 95, 98 и Millennium
Појављивање Windowsa 95 (који је, гле изненађења, изашао 1995. године), био је преломни тренутак у историји рачунара. Windows 95 је била прва платформа у својој франшизи оперативног система која није била подређена DOS-у. Та платформа је поставила већину темеља за Windows који данас познајемо и волимо и која је уништила MS-DOS.
Мени Start је била револуционарна нова функција оперативног система Windows 95. Тај мени је омогућио да сви инсталирани софтвери буду много приступачнији него пре. Корисници су први пут могли да пронађу и отворе већину својих софтвера из изузетно корисног и погодног менија.
Трака задатака, која је укључивала дугме Start, била је друга значајна нова функција у Windowsu 95. Та функција је омогућила корисницима да обављају више задатака тако што кликну на правоугаону дугмад прозора. Такође је обухватио сат системске траке и област за обавештења као на најновијим Windows платформама.
Компанија је касније представила Windows 98 и Millennium, 1998. и 2000. године. Обе верзије су биле суштински преуређене верзије Wиндоwса 95 које су биле скоро исте у смислу изгледа интерфејса. Windows 98 је имао нове софтвере и додатке, као што су Internet Explorer, Windows Media Player и Windows Address Book.

Millennium је више личио на надограђено издање Windowsa 98. Међутим, та верзија је корисницима представила једну значајну функцију под називом System Restore. Са тим услужним програмом, корисници су први пут могли да пониште системске промене и врате Windows на почетно стање.

Windows XP

Windows XP је постао опште доступан корисницима током 2001. године. XP је имао потпуно измењен дизајн корисничког интерфејса који му је дао потпуно нови изглед у поређењу са претходним верзијама. Нестали су сиви дани Windowsa 95, 98 и Millenniuma када је XP дошао на сцену са светлоплавим менијем Start, траком задатака и насловним тракама. Била је то добродошла визуелна промена која је побољшала естетску привлачност платформе.
Осим новог изгледа, XP је увео неке значајне нове карактеристике у серију Windows. Његов обновљени услужни програм Windows Explorer је по први пут укључио сличице, алат за снимање CD-а и окна задатака. XP је био први у својој серији који је имао режим компатибилности програма. Издање XP Professional имало је нову апликацију Remote Desktop за даљинско повезивање са рачунарима. Аутоматско ажурирање Windowsa такође је била новина која се појавила у XP-у.
Са привлачнијим изгледом и добрим новим карактеристикама, многи корисници су се заљубили у XP. XP је био најновији додатак Windows серији до 2007. године. Имао је одану корисничку базу још дуго пошто је компанија престала да подржава платформу.

Windows Vista

Након XP-а дошла је верзија Windows Vista, која је разочарала неке кориснике. Компанија је Visti додала нови дизајн интерфејса Windows Aero. Aero је Visti дао провидну стакласту тему и Flip 3D за пребацивање са једног на други задатак и још неколицину других сјајних ефеката. Виста је била први Windows оперативни систем који је имао преглед умањених приказа на траци задатака за отворени софтвер. Ипак, сви ти помодни ефекти су оптеретили системске захтеве Viste.
Бочна трака са гаџетима била је још једна велика новина у Visti. Та бочна трака је омогућила корисницима да додају сатове, оквире за фотографије, временску прогнозу и многе друге гаџете на радну површину. Међутим, имала је и неке безбедносне пропусте због којих је компанија одлучила да је уклони из каснијих Windows платформи.
Виста је такође представила контролу корисничког налога (User Account Control), која је и данас део Windowsa. Та функција је омогућила корисницима да одобре/забране програмима да уносе промене. Међутим, неки корисници су открили да је безбедносна функција контроле корисничког налога помало претерана у Visti јер се захтеви за контролу корисничког налога појављују свуда и стално.

Windows 7

Издање оперативног система Windows 7 из 2009. године вратило је компанију на прави пут у развијању оперативног система након дебакла Viste. Windows 7 је решио многе проблеме који су уништили његовог претходника. Нова верзија је пре свега представљала дотеривање Viste, а не њен ремонт. Windows 7 је била бржа, уравнотеженија и стабилнија платформа.
У Windowsu 7 је дошло до унапређивања траке задатака са мањим, квадратним иконама које су замениле правоугаоне. Имао је прву траку задатака која је укључивала меније Jump Lists за иконе које су омогућавале бржи приступ недавно отвореним датотекама. Компанија је такође проширила преглед умањених приказа на траци задатака оперативног система Windows 7 да би приказала више прозора из истог софтвера.
Windows 7 је представио многобројне нове теме и звучне ефекте. Увео је и функцију прилагођених слајдова на радној површини за периодично мењање позадине. Та функција је омогућила корисницима да додају колекцију позадина на радну површину

Windows 8 и 8.1 (Где је нестао мени Start?)

Пошто је мобилно рачунарство почело брзо да се развија, Windows 8 је био првенствено окренут рачунарима са екраном осетљивим на додир. Имао је потпуно нови дизајн Metro UI који је платформи дао модернији изглед. Windows 8 је заменио мени Старт екраном Metro Start који је обухватао променљиве плочице за отварање софтвера. Такође је представио Windows Store из које су корисници могли да преузимају апликације.
У принципу, нова верзија је представљала помало непријатан компромис између стоног и таблет оперативног система. Windows 8 уопште није био удобан корисницима који су га инсталирали на старије рачунаре за које његове функције за екран осетљив на додир нису биле прикладне. У многим аспектима, Windows 8 је био сувише другачији од својих претходника, што је било прилично збуњујуће за неке кориснике. Компанија је вратила дугме Старт у верзији оперативног система Windows 8.1, али то није било довољно да убеди већи број корисника да га преузму.
Windows 10 („последња“ верзија Windowsa)
Компанија је свету открила Windows 10, 2015. године. Тада је један „Мајкрософтов“ програмер рекао да ц́е то бити последња верзија Windowsa. Иако се испоставило да то није случај, компанија је за Windows 10 применила другачији приступ заснован на услугама, тако што је објавила два редовна годишња ажурирања како би проширила функције платформе.
Windows 10 је био више усредсређен на стоне рачунаре од свог претходника. Представио је потпуно редизајниран мени Старт са интегрисаним пречицама за плочице апликација. Први пут су корисници могли да поставе више виртуелних радних површина, што је помогло у смањењу нереда на траци задатака. Уграђена апликација за виртуелног асистента Cortanu била је још једна нова истакнута карактеристика оперативног система Windows 10. Каснија ажурирања верзије додала су временску линију, историју оставе и функције тамног режима у Windowsu 10.
Изгледа да се већини корисника више свидео Windows 10 од верзије 8. Компанија је издала Windows уз понуду једногодишњег бесплатног ажурирања, што је повећало број корисника који су се определили за нови оперативни систем. Иако је тај процес потрајао мало дуже него што се очекивало, Windows је на крају надмашио број од милијарду уређаја на којима је инсталиран. И даље представља Windows платформу која има највећу корисничку базу.

Windows 11

Најава Windowsa 11, 2021. године, изненадила је све оне који су чврсто веровали да је Windows 10 заиста последња верзија. У сваком случају, објављивање нове платформе у октобру 2021. године, означава ново поглавље у историји Windows .
Windows 11 је првенствено представио визуелне промене свог претходника. Има централизоване иконе на траци задатака, заобљене углове прозора и контекстне меније у новом стилу. Windows 11 обухвата обновљени File Explorer са новим интерфејсом командне траке. Најновији оперативни систем за стоне рачунаре такође има редизајнирана подешавања и апликације Microsoft Store-а.
Због тога можемо да кажемо да су многе промене у оперативном систему Windows 11 козметичке природе. Ипак, „Мајкрософтова“ најновија платформа за стоне рачунаре има неке значајне нове функције. Дугме Vidgets на траци задатака је оживело гаџете на радној површини у ограниченијем облику.Snap Layouts је такође корисна додатна функција која корисницима омогућава да изаберу различите изгледе прозора.
Windows је и даље најистакнутија платформа за стоне рачунаре на свету
Windows је имао своје успоне и падове током неколико протеклих деценија, али остао је доминантна платформа за стоне рачунаре од средине деведесетих. Windows серија тренутно има приближно 75 процената удела на тржишту оперативних система за стоне рачунаре. Издање оперативног система Windows 11 наглашава да је компанија „Мајкрософт“ и даље посвећена проширењу своје водеће серије оперативних система, чија популарност не јењава ни 37 година после објављивања прве верзије.