Три руска сајбер-напада од којих Запад највише страхује

Амерички председник Џо Бајден позвао је приватне компаније и организације у Сједињеним Државама да „закључају своје дигиталне капије”, тврдећи да обавештајни подаци наговештавају да Русија планира сајбер-напад на Сједињене Државе.
Организације у Британији задужене за сајбер-безбедност такође подржавају позиве Беле куће на „повећане мере предострожности у случају сајбер-напада“, иако ни Бајден ни власти у Британији нису пружили никакве доказе да Русија планира сајбер-напад.
Русија је изјавила да су такве оптужбе неосноване, али да су потпуно у складу са русофобијом која се шири целом Европом.
Међутим, Русија је сајбер-суперсила са озбиљним арсеналом сајбер-алата и хакерима способним за разорне сајбер-нападе.
Украјина углавном није осетила моћ руских сајбер-офанзива, али стручњаци сада страхују да би Русија могла да крене у озбиљан сајбер-напад против украјинских савезника.
Стручњаци сматрају да Бајденова упозорења делују уверљиво, посебно због тога што је Запад увео додатне санкције, због тога што хактивисти настављају да се придружују борби, а поред тога изгледа да инвазија не иде по плану.
Навешћемо хакерске нападе којих се стручњаци највише плаше.
Тројанац БлацкЕнергy – циљани напад на критичну инфраструктуру
Често се каже да је Украјина хакерско игралиште Русије, јер је тамо спроводила нападе да би, изгледа, тестирала технике и алате.
Електрична мрежа Украјине је 2015. године уздрмана сајбер-нападом под називом БлацкЕнергy, који је изазвао краткотрајни нестанак струје за 80.000 корисника у комуналној компанији у западној Украјини.
Скоро годину дана касније, други сајбер-напад познат као Индустроyер изазвао је прекид струје на скоро једној петини територије Кијева, украјинске престонице, на око сат времена.
Сједињене Државе и Европска унија оптужиле су руске војне хакере за нападе.
Власти у Украјини и њени стручњаци кажу да би Русија сасвим сигурно могла да покуша да изведе такав напад на Запад како би, између осталог, показала да је способна да тако нешто уради.
Међутим, ниједан сајбер-напад на електричну мрежу није довео до дужег прекида напајања. Извођење поузданог и успешног сајбер-напада на сложене инжењерске системе је изузетно тешко, а понекад је немогуће да такав напад доведе до дужег искључења или трајнијих последица управо због заштита које су уграђене у систем.
Велики број стручњака из Украјине претпоставља да би Запад одговорио истом мером у случају таквих напада јер, сматрају они, Запад највероватније има сасвим пристојно упориште у руским мрежама.
Злонамерни софтвер НотПетyа – неконтролисано разарање
Сматра се да је НотПетyа најскупљи сајбер-напад у историји, а власти Сједињених Држава, Велике Британије и Европске уније су за тај напад окривиле групу руских војних хакера.
Разорни софтвер је био сакривен у исправкама за популарни рачуноводствени програм који се користи у Украјини, али проширио се целим светом и уништио рачунарске системе у хиљадама компанија и нанео штету од приближно 10 милијарди долара.
Месец дана пре тога, севернокорејски хакери су оптужени да су извели сличан напад који је имао огромне и штетне последице.
Црв WаннаЦрy (врста вируса) шифровао је податке на приближно 300.000 рачунара у 150 земаља. Национална здравствена служба Велике Британије била је приморана да откаже велики број лекарских прегледа.
Такве врсте напада довеле би до одличне прилике за изазивање масовног хаоса, економске нестабилности, па чак и до људских жртава, тврде стручњаци у Украјини.
Можда звучи натегнуто, али критична инфраструктура често зависи од повезаних технологија, баш као и сваки други део нашег модерног живота, а видели смо како је моћ рачунарског вируса WаннаЦрy утицала на болнице у Великој Британији.
Међутим, компјутерски научници кажу да су такви напади ризични и за Русију. Наиме, тврде они, такве врсте неконтролисаних хакерских напада много више личе на биолошки рат, јер је веома тешко циљати одређену критичну инфраструктуру на одређеним местима. WаннаЦрy и НотПетyа имали су своје жртве и у Русији

Нафтовод Цолониал – све јачи сајбер-напади.

У мају 2021. године, проглашено је ванредно стање у бројним америчким државама након што су хакери изазвали затварање виталног нафтовода.
Нафтоводом Цолониал преноси се 45 процената потреба источне обале за дизелом, бензином и горивом за млазне моторе, а поремећај у снабдевању је изазвао панику на пумпама.
Тај напад нису извршили хакери повезани са руском владом, већ група ДаркСиде, која се специјализовала за злонамерне програме уз тражење откупа, за коју се сматра да има седиште у Русији.
Нафтна компанија је признала да је платила криминалцима 4,4 милиона долара у биткоинима којима је тешко ући у траг, да би поново могла да покрене рачунарске системе.
Неколико недеља касније, поремећено је снабдевање месом када је друга екипа, под називом РЕвил, која се бави истом врстом злонамерног софтвера, извршила напад на компанију ЈБС, највећег светског прерађивача говедине.
Стручњаци највише страхују од руских сајбер-напада због тога што Кремљ може да окупи многобројне групе које се баве сајбер-криминалом и да координира њихове активности и нападе на америчке циљеве да би последице биле погубније.
Такви напади, добро организовани и усклађени, могу да изазову општи хаос, а у довољно великом броју и озбиљну економску штету, слажу се стручњаци. Уз то, групе имају још једну предност, а то је да сасвим веродостојно могу да поричу повезаност са руском владом, с обзиром на то да, суштински, с њом немају никакве везе.
Како би Сједињене Државе могле да одговоре на те нападе?
Ако би у сајбер-нападу на државу у склопу НАТО-а дошло до људских жртава или до огромне непоправљиве штете – што се највероватније неће догодити – онда би то могло да покрене позивање на Члан 5, односно клаузулу о колективној одбрани алијансе.
Стручњаци кажу да би такав поступак увукао НАТО у рат у коме не жели да учествује, па је већа вероватноћа да ће на такав напад одреаговати Сједињене Државе и њени блиски савезници.
Председник Бајден је већ рекао да су спремни да узврате ако Русија покрене велики напад на Сједињене Државе.
Међутим, до сада невиђени сајбер-хаос који последњих недеља влада у Украјини, а кога изазивају неуморни хакери на обема сукобљеним странама, показује колико брзо и лако све може да ескалира. Дакле, свака акција ће вероватно бити изузетно пажљиво размотрена.