Колико података YouTube стварно користи?

Колико података користи YouTube? Сазнајте више о потрошњи мобилних података на YouTube-у и како да је смањите ако је потребно.
Ако немате могућност да неограничено користите мобилне податке, вероватно ћете морати да пазите колико мобилних података користите сваког месеца. Пошто је стриминг видео-снимака на платформама као што је YоуТубе један од највећих криваца за исисавање ваше месечне квоте података, требало би да будете упознати колико података искористи YоуТубе да вас на крају месеца не би дочекало непријатно изненађење.
Хајде да погледамо колико података YouTube користи, како да измеримо потрошњу података и размотримо савете за смањење употребе података на YouTube-у. Никада више нећете морати да погађате колико је тој платформи потребно података.
Да ли YouTube користи податке?
Пре него што наставимо, морамо још нешто да објаснимо. Да, YouTube користи мобилне податке. Осим позивања и слања СМС порука, скоро све што радите на свом паметном телефону користи податке када нисте повезани на бежичну мрежу.
Мобилни подаци се троше и кад користите апликације за размену порука као што је WhatsApp, стримујете музику на Spotify-у или другим услугама, прегледате странице друштвених мрежа и интернета и кад гледате видео-записе. Због тога се сви некако труде да смање потрошњу мобилних података.
С друге стране, када сте повезани на бежичну мрежу, можете да гледате YouTube видео-снимке и, наравно, не морате да користите мобилне податке.
Зашто YouTube користи толико података?
Једноставан одговор је да се при преносу видео-садржаја користи много података. Видео-запис се састоји од много хиљада пиксела који се могу мењати неколико пута у секунди, што значи да постоји много информација које морају да прођу кроз интернет да би дошле до вашег уређаја.
У поређењу са преузимањем слике или стримингом звука, видео је много компликованији, тако да користи више мобилних података. Међутим, то се не дешава само онда кад користите YоуТубе. И други сервиси за стриминг видео-садржаја користе много података.
Колико података користи YouTube? Прорачун
Колико ће података користити YouTube зависи од квалитета видео-записа који стримујете. Мобилне апликације (као и веб-страница на стоном рачунару и YouTube апликације за друге платформе) нуде више нивоа квалитета, од ниске резолуције од 144p па све до 2160p (4К квалитет) ако ваш уређај то подржава.
Процене о томе колико података користи свако од тих подешавања прилично варирају, па хајде да извршимо сопствену калкулацију да бисмо то схватили. Имајте на уму да прорачуни које вам нудимо нису прецизни у потпуности и да ваши резултати могу да варирају.
YouTube-ова страница на којој се налазе упутства за стримовање садржи информације о препорученим брзинама видео-записа за различите опције квалитета стримовања. Користићемо их као основу, иако, наравно, није сваки видео идентичан.
За видео од 480p (стандардни квалитет), YouTube препоручује брзину протока између 500 и 2.000 Kbps. Хајде да узмемо просек те две крајности и користимо 1.250Kbps.
Ако поделимо 1.250 Kbps (килобита у секунди) са 1.000 добијамо 1,25 Mbps (мегабита у секунди). Пошто у једном бајту има осам битова, 1,25 Mbps подељено са осам је отприлике 0,156 мегабајта по секунди видеа. Ако ово помножите са 60 секунди, то значи да видео од 480p користи око 9,375 MB података у минути на YouTube-у.
Да бисмо добили обрачун за један сат, треба да помножимо 9,375 MB са 60 и добијамо отприлике 562,5 MB података по сату YouTube стримовања при квалитету 480p.
Поређење потрошње података и квалитета видео-садржаја на YouTube-у
При примени истог процеса израчунавања за друге опције квалитета на YouTube-у добићемо следеће процене потрошње података по сату при коришћењу YouTube-а.
Имајте на уму да за квалитет од 720p и више, YouTube такође подржава видео записе при 60FPS (фрејмова у секунди) уместо стандардних 30FPS. Што је већи FPS, видео записи су стабилнији, али већа је и потрошња података, као што се могло и очекивати. YouTube такође подржава HDR видео, који користи додатне податке, али пошто ти видео-снимци нису уобичајени, нисмо их овде разматрали.
144p: YouTube не обезбеђује брзину преноса.
240p: 225MB на сат
360p: 315 MB на сат
480p: 562,5 MB на сат
720p при 30 FPS: 1237,5 MB (1,24 GB) на сат
720p при 60 FPS: 1856,25 MB (1,86 GB) на сат
1080p при 30 FPS: 2,03 GB на сат
1080p при 60 FPS: 3,04 GB на сат
1440p (2K) при 30 FPS: 4,28 GB на сат
1440p (2K) при 60 FPS: 6,08 GB на сат
2160p (4K) при 30 FPS: 10,58 GB на сат
2160p (4K) при 60 FPS: 15,98 GB на сат
 
Треба напоменути да се квалитет 480p сматра стандардом. Квалитет 1080p се понекад назива "full HD" и највиши је квалитет у који многи YouTube канали постављају. Иако 4К видео није толико распрострањен, многи канали пружају 4К медије.
Квалитет 360p је подношљив ако заиста желите да уштедите на потрошњи података, али ако изаберете нешто слабији квалитет, вероватно ћете имати проблема да уживате у видеу.
Како да пратите потрошњу података при коришћењу YouTube-а
И Android и iPhone имају функције које вам омогућавају да пратите колико података користите на YouTube-у.
Како прегледати потрошњу података на Android-у
Да бисте проверили употребу података YouTube на Androidu, идите на Подешавања>Мрежа и интернет>Мобилна мрежа. Овде ћете видети колико сте података искористили у тренутном обрачунском циклусу. Додирните Употреба података апликација да бисте видели анализу за сваку апликацију.
На тој листи пронађите YouTube и изаберите га. Видећете преглед употребе података за текући циклус; додирните распон датума на врху да бисте прегледали коришћење података током других циклуса.
У предњем плану, приказаће се колико је података апликација користила кад сте је отворили и када сте је активно користили. Подаци у позадини показују шта је апликација потрошила док је била минимизирана. Онемогућите клизач позадинских података да бисте блокирали апликацију да користи ваше податке када није отворена.
Неограничено коришц́ење података треба да буде искључено. Ако је омогућено, YouTube и даље може да користи онолико података колико жели, чак и када је укључен режим уштеде података.
Како проверити употребу података YouTube-а на iPhone-у
Корисници iPhone-а могу да провере колико је података YоуТубе користио тако што ће отићи на Подешавања>Мобилни телефон. Пронађите YouTube на листи испод опција на врху и видећете колико је података искористио.
Ваш iPhone прати потрошњу за текући период, али нажалост, не ажурира аутоматски ту временску линију. Мораћете да одете до краја и притиснете Ресетуј статистику да бисте започели нови период потрошње података. Да би сте себи олакшали поступак, требало би да поставите подсетник да то урадите сваки пут када се циклус обрачуна поново покрене.
У међувремену, ако желите да онемогућите да YouTube користи мобилне податке, само искључите његово дугме.
Како да смањите употребу података на YouTube-у
Свакако не бисте желели да у потпуности онемогућите YouTube-у приступ подацима. Срећом, постоје други начини за смањење потрошње података на YouTube-у који нису тако драстични.
Промените квалитет YouTube видео-записа током гледања
Најважнији савет за смањење потрошње података је избегавање гледања YouTube видео-снимака у високим резолуцијама док користите мобилне податке. Док гледате било који видео, додирните дугме менија са три тачке у горњем десном углу видеа да бисте отворили мени са опцијама на дну.
Овде ћете видети тренутни квалитет репродуковања. Додирните ознаку квалитета да бисте променили подешавања квалитета видеа. Прво ћете морати да изаберете опцију аутоматски или једну од две нејасне опције: виши квалитет слике и уштеда података.
YouTube не објашњава шта те опције заправо значе, што није добро. Претпоставља се да виши квалитет слике репродукује видео у 720p или више, у зависности од тога колико је ваша веза јака. Уштеда података вероватно ограничава видео на 480p.
У сваком случају, можете да додирнете опцију напредно да бисте одабрали стварну поставку квалитета уместо споменутих општих опција. Опције које се овде појављују зависе од тога шта је обезбедио неко који је поставио видео.
Опција аутоматског подешавања је погодна, али ако покушавате да уштедите податке, боље је да изаберете опцију ручног подешавања. Испробајте 480p за добру равнотежу између употребе података и квалитета видеа.
Као што апликација наводи, промене које сте унели односе се само на тренутни видео. Цео поступак ћете морати да поновите сваки пут када покренете нови видео ако желите поново да промените квалитет.
Подесите подразумеване опције YouTube квалитета
Поред горе наведеног, апликација YouTube вам омогућава да изаберете општу поставку квалитета за све видео-снимке. То вам омогућава да избегнете HD репродукцију док користите мобилне податке, тако да аутоматски режим не стримује при квалитету 1080p.
Да бисте пронашли ту опцију, додирните своју профилну слику у горњем десном углу апликације YouTube  и изаберите Подешавања>Подешавања квалитета видеа. Овде можете да изаберете опцију Аутоматски, Виши квалитет слике и Уштеда података као подразумеване опције, са засебним опцијама када користите мобилне податке и бежичну мрежу.
Опет су те опције нејасне, тако да не можете да изаберете тачну резолуцију коју ц́ете користити као подразумевану. Ипак, то вам бар омогућава да кажете YouTube-у да не желите да пуштате HD видео док користите мобилне податке.
Искључите аутоматску репродукцију видеа
YouTube-ова функција аутоматске репродукције омогућава да се видео-снимци приказују један за другим, што може да потроши неке податке ако почне да пушта видео који нисте желели, па је најбоље да је онемогућите.
Да бисте онемогућили аутоматску репродукцију, једноставно пронађите клизач за аутоматску репродукцију на врху било ког видео-записа и поставите га на леву позицију тако да приказује икону за паузу. Кад то урадите, YоуТубе ц́е престати да учитава нове видео записе сам. Такође можете да додирнете своју профилну слику и одете на Подешавања>Аутоплеј да бисте онемогућили функцију.
У вези с тим, имајте на уму да, пошто YouTube баферује видео снимке док их гледате, вероватно ц́е потрошити више података него што показују горњи прорачуни. Да бисте максимално уштедели податке, увек паузирајте видео ако не намеравате да наставите да га гледате.
Онемогућите пригушену репродукцију у YouTube фидовима
На одређеним страницама, као што су Почетна, Куповине и чланства и Резултати претраге, YouTube ће почети да репродукује неколико секунди видеа који гледате. То представља непотребну потрошњу података у већини случајева, тако да ту функцију можете онемогућити или подесити да ради само кад сте повезани на бежичну мрежу.
Да бисте променили ту опцију, додирните своју профилну слику у горњем десном углу и поново идите на Подешавања. Идите на опцију Опште и додирните Репродукција у фидовима. Промените ту опцију на Искључено или Само преко Wi-Fi да бисте избегли потрошњу података.
Испробајте YouTube Премиум
YоуТубе Премиум је YouTube-ова услуга на коју можете да се преплатите. Између осталих погодности, као што је уклањање реклама, Премиум вам омогућава да преузмете видео-записе на телефон и касније их прегледате кад сте ван мреже.
За 12 долара месечно, YouTube Premium је мало скуп за оно што нуди. Ипак, ако сте верни обожавалац YouTube-а, та накнада за претплату би могла да вам се исплати јер смањујете трошкове за мобилне податке. Можете да преузмете гомилу видео-снимака када сте на кућној бежичној мрежи, а затим да их касније погледате без коришћења података.
Паметно трошите податке док користите YouTube
Пошто сте сазнали колико података користите док гледате YouTube, можете да донесете информисане одлуке о томе колико ћете стримовати сваког месеца. Кад ограничите гледање видеа у HD квалитету само кад сте на бежичној мрежи и кад онемогућите аутоматску репродукцију, и даље можете да уживате у неким YоуТубе видео-записима у покрету, а да не потрошите превише података.
Ипак, будите опрезни, јер YouTube добро зна да вас натера да проведете више времена на платформи него што сте планирали. Осим тога, YouTube није једини који користи много података.