Шта неко може да уради са вашом ИП адресом?

Хакери могу да злоупотребе вашу ИП адресу на неколико начина. Дакле, требало би да сазнате шта неко може да уради са вашом ИП адресом и тако будете безбедни док претражујете интернет.
Помоћу адресе интернет протокола (ИП) веб-апликације вас проналазе на мрежи, што значи да свако ко има вашу ИП адресу може да лоцира ваш уређај. Да ли је то претња? Наравно да није. Ипак, уопште нас не изненађује чињеница да већ добро познати лоши актери на мрежи могу да искористе ИП да би нападали кориснике. Како се изводе напади на низ бројева раздвојених тачкама?
Дакле, шта неко може да уради са вашом ИП адресом? Хајде да се одмах упознамо са могућностима које хакери користе.
 
Може ли неко да сазна вашу ИП адресу?
 
Да ли сте се некада запитали да ли ваш шеф, влада или неко други може да сазна вашу ИП адресу? У суштини може. Сасвим је могуће да је било ко открије ако повежете свој уређај на интернет или га користите за примање садржаја преко мреже.
Штавише, вероватно користите мрежу добављача интернет услуга (ИСП) за приступ садржајима на интернету. Споменути добављачи обично додељују јавну ИП адресу: идентитет који детаљно описује широк дијапазон локације вашег уређаја.
Неке апликације траже да открију вашу ИП адресу да би сазнале локацију вашег уређаја, што им помаже да вам прикажу садржај прилагођен вашим интересовањима. То вам не може нанети штету, али на сличан начин, хакери такође могу да поставе веб-странице или апликације које садрже везе које преузимају ИП адресу жртве. Откривање ваше ИП адресе другима не би требало да представља никакву опасност, али, свакако је један од детаља које хакери могу да искористе да нападну вас или вашу организацију.
 
Шта људи могу да ураде са вашом ИП адресом?
 
Утврдили смо да изложеност ИП адресе не представља претњу, све док не дође у погрешне руке, односно, док је не уграбе сајбер-криминалци.
Навешћемо неколико примера злонамерне употребе ИП адресе које могу имати дугорочне последице.
 
1. Неовлашћени упад у рачунар
 
Сајбер-нападач може да хакује ваш рачунар и украде ваше приватне информације, што је практично сасвим могуће ако има локалну ИП адресу вашег уређаја. Морамо да напоменемо да је такав поступак лако обавити и у случају јавних ИП адреса.
Хакери могу да искористе рањивост у интерфејсу контроле преноса и интернет протокола (TCP/IP) да би упали и преотели активности жртве користећи њену ИП адресу. Дакле, ваша ИП адреса може дати хакерима информације о отвореним и рањивим ТЦП портовима на вашем рачунару. Овде се нећемо детаљно бавити тим процесима, али напоменућемо да се то углавном постиже скенирањем ИП адресе.
Због тога, они могу да манипулишу пакетима информација како би убацили шпијунски софтвер у рачунар жртве и украли личне акредитиве.
 
2. Напад на сервер ваше компаније
 
Већина компанија користи приватну ИП адресу. Иако је то обично тврд орах за хакере, они и даље могу да користе ИП адресу ваше компаније да поремете њене системе, посебно ако је заштитни зид сервера слаб.
У првој фази таквог напада, хакер треба да одмах у почетку добије приступ приватној мрежи ваше компаније и вероватно уграби локално дељену ИП адресу. Он би то могао да уради користећи phishing и друштвени инжењеринг; због тога би требало да избегавате да кликнете на непоуздане спољне везе у порукама електронске поште или кратким текстуалним порукама. Напад може да буде погубнији ако примарни сервер ваше компаније дели локалну мрежу са остатком особља.
Иако сама ИП адреса не пропушта осетљиве информације, постоји приличан број поступака које хакер може да користи да инсталира злонамерни софтвер на сервер преко ТЦП-а. Једном када се такав софтвер појави, може да преузме сервер и помогне хакерима да остваре своје циљеве.
3. Користе вашу ИП адресу да би вас пратили
Пошто ваша ИП адреса даје веб-страницама и апликацијама информације о вашој мрежној локацији, свако ко је упућен у технологију може да користи те информације да би пратио вашу локацију. Нажалост, скоро је немогуће утврдити да ли вас неко шпијунира помоћу ваше ИП адресе.
Као што смо већ споменули, веб-страницама или апликацијама је потребна само ваша ИП адреса да би вам прецизно испоручили садржај. Дакле, оне углавном не иду толико далеко да би открили вашу стварну локацију. Међутим, они који вас прате могли би направе и тај додатни корак и шпијунирају ваше кретање помоћу алата за праћење.
Чак и ако ваша ИП адреса не води шпијуне до вашег прага, помоћу ње могу да добију неку представу о вашим свакодневним кретањима и вероватно ће сазнати одакле се повезујете на интернет. Што се тиче коришћења интернета, помоћу ажурирања у било ком тренутку могу да виде где сте последњи пут били.
4. Ускраћивање услуге
Дистрибуирано ускраћивање услуге (Distributed Denial of Service – DDOS) је један од најбруталнијих напада који се одвијају када хакери циљају вашу ИП адресу да би извршили напад. Сврха те врсте напада понекад може да буде нејасна, али обично има финансијске мотиве. Дакле, обично циља на организације, а ретко на појединце.
У суштини, такав напад треба да спречи вас или вашу организацију да приступите основним услугама на мрежи. Како неко може да користи DDOS против вас преко ваше ИП адресе?
Па, теоретски је једноставно, али хакер мора добро да се припреми за такав напад. У суштини, када хакер добије вашу ИП адресу, може да усмерава густ саобраћај ка вашем рачунару или серверу, што вас гура ван мреже, а самим тим постајете недоступни.
5. Користе вашу ИП адресу за мутне послове
Неко ко зна вашу ИП адресу може да обавља трансакције у ваше име на интернету користећи вашу ИП адресу. Тај концепт је лако разумети када знате како функционишу дељени проксији и виртуелне приватне мреже.
Даље, активност нападача може вам проузроковати нежељене последице у зависности од тога како је користио вашу ИП адресу док се лажно представљао. На пример, ако неко користи вашу ИП адресу за превару, или да би обавио неки незаконити посао или да би преузео нелегални садржај, можда ће вам бити онемогућен приступ одређеним услугама на интернету.
Како да маскирате ИП адресу и очувате безбедност
Кад смо се обавестили о томе како нападачи могу да искористе нашу ИП адресу да би нам наудили, требало би да погледамо како можемо да се заштитимо од будућих напада пошто свако може да сазна нашу ИП адресу.
Користите премијум проксије или услуге виртуелних приватних мрежа да маскирате своју ИП адресу и анонимно прегледате интернет.
Избегавајте да кликнете на непоуздане спољне везе у порукама електронске поште или кратким текстуалним порукама.
Користите поуздане претраживаче који штите приватност, као што је Тор, за кретање по интернету.
Коришћење јавне бежичне мреже такође може да помогне у спречавању шпијуна да сазнају вашу локацију.
Осим што неко злоупотребљава вашу ИП адресу из злонамерних побуда, постоји неколико других разлога за скривање ваше ИП адресе док сурфујете интернетом.
Да ли сте у опасности ако неко сазна вашу ИП адресу?
Не треба да се бринете о томе да ли ће вас неко напасти преко ваше ИП адресе, али нажалост, и то је могуће. Штавише, сајбер-криминалци би искористили сваку расположиву слабост да дођу до својих жртава.
Иако хакери могу да користе ИП руту да нападну своје жртве, напади обично почињу на некој другој страни. Не морате да будете забринути за своју ИП адресу ако сте само просечни корисник интернета. Међутим, можете да размотрите маскирање ИП адресе ако вам је потребна анонимност због ваше свакодневне и осетљиве интернет активности. У том случају, уместо да се усредсредите само на заштиту ИП адресе, будите генерално опрезни на интернету и пазите на друге претње.