У Твитеру спремни за договор са Илоном Маском

Врло поуздани извори наводе да је компанија скоро спремна да прихвати понуду од 54,20 долара по акцији, тако да би цела пословна трансакција била вредна око 43 милијарде долара.
Компанија „Твитер“ је спремна да пристане на договор са Илоном Маском у вези са продајом компаније пошто је саставио финансијски пакет од 46,5 милијарди долара за куповину платформе друштвене мреже, наводи се у извештајима.
Компанија је ће ускоро бити спремна да прихвати Маскову понуду од 54,20 долара по акцији, наводи се у неколико извештаја који су се појавили у понедељак. Објава о пословној трансакцији могла би да се појави одмах по обављеној продаји, а цео посао се процењује на 43 милијарде долара.
Управни одбор „Твитера“ је првобитно истакао своје противљење Масковом преузимању компаније и категорички одбијао било какву идеју о продаји користећи корпоративне механизме одбране против преузимања. Ипак, изгледа да су се чланови Одбора предомислили након што је најбогатији човек на свету у четвртак поднео детаље о финансијској конструкцији своје понуде, после чега су наводно уследили састанци између извршног директора „Тесле“ и акционара „Твитера“.
Маск је прошле недеље споменуо потенцијалну „непријатељску“ понуду када је потврдио да разматра тендерску понуду за акције „Твитера“ које не поседује, што би значило да би Одбор компаније у том случају био заобиђен или, у инвестиционом жаргону, наговестио је могућност „непријатељског преузимања“.
Маск неће одустати од непријатељског преузимања ако званични преговори не успеју, иако би се свака тендерска понуда суочила са значајном препреком у виду корпоративног механизма одбране против преузимања (такозвана отровна пилула), који је осмишљен да ослаби удео свакога ко купи више од 15% „Твитера“ без одобрења Одбора.
Компанија је у недељу одлучила да започне преговоре са Маском, али то не мора да значи да ће прихватити његову понуду од 54,20 долара по акцији, рекли су извори који се непосредно баве процедуром преузимања. Ипак, то значи да „Твитер“ испитује да ли је продаја Маску могућа по привлачним и прихватљивим условима. Извештаји наводе да је компанија забринута и у вези са применом корпоративних механизама одбране ако велики акционари подрже понуду. Маск је власник 9,2% Твитера, а Vanguard, америчка фирма за управљање имовином, највећи је акционар са више од 10%.
Стручњаци који се баве конкуренцијом на тржишту су рекли да је мало вероватно да ће амерички антимонополски закон представљати проблем за Маска, који је и извршни директор ракетне компаније SpaceX и власник компаније за изградњу инфраструктуре и тунела Boring Company, али пословни интереси те две компаније не угрожавају „Твитер“ ни на једном тржишту. Без обзира на то, постоје извештаји у којима се наводи да „Твитер“ жели да сазна више о свим активним истрагама регулатора против Маска, укључујући и америчку Комисију за хартије од вредности, које би могле да представљају опасност за склапање посла.
Маск је активан корисник платформе Твитер и има више од 83 милиона пратилаца. Добро је познат и по исхитреним и брзоплетим објавама које су биле нарочито честе од када се његов удео од 9,2% први пут појавио овог месеца и наговештавале су увођење промена на платформи. Неке од објава су избрисане, али укључивале су могућност увођења дугмета за уређивање твитова – што је компанија потврдила да разматра – и уклањање огласа са премијум услуге платформе Блу (која је доступна у Сједињеним Државама и Аустралији, али не и у Великој Британији ).
Међутим, изгледа да Маск при преузимању компаније првенствено жели да преобликује Твитер у складу са својом визијом самопризнатог „апсолутисте слободе говора“. Маск је у писму одбору овог месеца рекао да је Твитер „платформа за слободу говора широм света“, али да не може да постигне тај „друштвени императив“ у свом тренутном облику и да „треба да се трансформише у приватну компанију“.