Шта треба да урадите пре него што продате свој стари телефон

Како би требало да се на прави начин опростите од старог хардвера.
Када дође време за куповину новог мобилног телефона, можете значајно да уштедите тако што ћете свој стари продати или дати на рециклажу. Међутим, пре него што се растанете са старијим паметним телефоном, требало би да обавите неке брзе и сасвим једноставне процедуре бисте били сигурни да све своје податке носите са собом, односно да обезбедите све дигиталне налоге како не би били доступни ономе коме продајете телефон или онима који планирају да га рециклирају.
У најбољем случају, могли бисте истовремено да користите свој стари и нови телефон неколико дана док не будете сигурни да све функционише како треба на вашем најновијем телефону и да вам више не треба онај који сте управо заменили. Ипак, без обзира на то како ћете користити нови и стари уређај, требало би да обавите неколико процедура да бисте били сигурни да ваши подаци неће доћи у погрешне руке.
 
1. Направите резервну копију свих података
 
Нико не жели да изгуби податке при промени телефонског апарата, али сада је то лакше избећи с обзиром на то да су уведене услуге стриминга. Пријавите се поново на Netflix и Spotify (на пример) на свом новом уређају и тамо се ништа неће променити. Све ће изгледати исто онако како је и било на старом уређају. Требало би да проверите како изгледају кључне апликације да бисте се уверили да је за све направљена резервна копија у облаку или на другом уређају. Посебно размислите о својим драгоценим фотографијама и видео записима (Apple Photos, Google Photos или услуге као што је Dropbox могу у томе да вам помогну). Ако користите подкаст плејер, проверите да нисте случајно изгубили место или преузете епизоде.
Ајфон и Андроид телефони се испоручују са уграђеним услугама за прављење резервне копије које много тога обављају уместо вас. Погледајте званичне Епл и Гугл документе за подршку да бисте се детаљније обавестили, али било би добро и да сами проверите шта се налази у вашем телефону и шта треба пренети на нови уређај.
 
2. Склоните своје кодове за двофакторску аутентификацију
 
Коришћење паметног телефона као уређаја за двофакторску аутентификацију је мудра идеја. На тај начин онемогућавате другим људима да уђу на ваше налоге само са вашим корисничким именом и лозинком. Међутим, та додатна безбедносна мера може да доведе до неких проблема када мењате уређаје.
У суштини, ваш телефон би могао да буде кључ за улазак у све врсте налога, од ваших апликација за друштвене мреже до ваших клијената електронске поште. Ако користите апликацију за генерисање двофакторских кодова, онда морате да подесите ту апликацију на свом новом телефону да бисте били сигурни да можете и даље да улазите у своје налоге као и обично.
Пошто ће се наведена процедура мало разликовати у зависности од тога коју апликацију за двофакторску аутентификацију користите, проверите детаље апликације. Апликације као што су Authy и Google Authenticator нуде једноставна упутства за пренос кодова.
 
3. Одјавите се са својих налога
 
Одјављивање није стриктно неопходно за одређене апликације, али препоручљиво је да се одјавите и деактивирате што више апликација пре него што оставите стари телефон како бисте себи олакшали прелазак на нови уређај.
Код неких апликација постоји ограничење броја уређаја на којима можете да их користите. Рецимо, апликације за стримовање музике омогућавају вам да преузимате нумере на ограничен број уређаја. С друге стране, неке апликације које се плаћају могу да се инсталирају ограничени број пута. Због тога би требало да откажете стару инсталацију пре него што додате нову.
Пре него што се одјавите са свих апликација и налога, проверите да ли сте запамтили све своје лозинке које ће вам бити потребне да бисте се поново пријавили. Надамо се да сте то задужење пребацили верном менаџеру лозинки, тако да би прелазак са једног уређаја на други требало да буде једноставан.
 
4. Пребаците ћаскања и разговоре
 
Претходно смо споменули прављење резервних копија, али требало би посебно да се осврнемо на апликације за ћаскање. Ваши приватни разговори су вам вероватно изузетно важни и не бисте желели да их оставите на старом телефону када пређете на потпуно нови паметни телефон.
Апликације као што су Twitter, Facebook Messenger и Google Chat држе све у облаку. Уз Apple iMessage, ваша ћаскања се чувају на резервним копијама и синхронизују се на већем броју уређаја преко iCloud-а. Ако сте корисник Сигнала и имате на располагању и нови и стари телефон, можете да користите уграђену функцију за пренос налога.
Процес се разликује од апликације до апликације, али увек морате да проверите да ли користите најновија ажурирања. WhatsApp је једна од апликација у којој се процес стално развија, али сада је доступна свеобухватна функција прављења резервне копије ћаскања.
 
5. Поставите телефон на фабричка подешавања
 
На крају ћемо вам указати на још један веома важан поступак. Наиме, требало би да покренете фабричко ресетовање да бисте свој стари паметни телефон вратили у стање у којем је био када сте га први пут добили. Тај процес треба да покренете тек пошто сте обавили све што смо вам претходно саветовали.
Враћање поставки на фабричко подешавање онемогућиће приступ вашим налозима и подацима, јер ц́е све ваше датотеке, апликације и пријаве бити избрисане, све до једне. Од података о бежичној вези коју сте подесили код куће, преко историје претраживања на вашем уређају, до позадина које сте преузели, све се то брише из локалне меморије уређаја.
У Андроид окружењу, у подешавањима изаберите Опште управљање, затим Ресетуј и у опцијама ресетовања изаберите Враћање на фабричка подешавања. Што се тиче pixel телефона, они ће имати сличне опције. У iOS окружењу пратите следеће кораке: изаберите Settings > General > Reset > Erase All Content and Settings.