Како да копирате и налепљујете текст између Андроид телефона и Windows рачунара

Корисници Андроид телефона могу максимално да искористе предност универзалне Windows оставе у облаку помоћу сјајног трика који ћемо вам открити.
Windows 10 и Windows 11 нуде универзалну оставу у облаку преко које можете да копирате и чувате текст са једног рачунара и налепите га на други рачунар. Уз то, остава одлично функционише и на Андроид уређају. Преко Мајкрософтове тастатуре SwiftKey за Андроид, можете да копирате ставку која се налази на вашем Windows рачунару, а затим да је налепите на ваш Андроид уређај, или обрнуто.
Потребан вам је Мајкрософт налог да бисте користили и синхронизовали оставу на различитим рачунарима и уређајима. Обавезно се пријавите на сваки рачунар и уређај са истим налогом. Ваш Андроид уређај ће моћи да налепи само последњу ставку коју сте копирали и да је сачува само на сат времена.
Што се тиче заштите приватности, ваши подаци из оставе су шифровани и нису повезани са вашим Мајкрософт налогом нити их Мајкрософт трајно чува. Међутим, требало би што мање да користите процес синхронизације оставе у облаку за осетљиве информације, као што су лозинке или финансијски детаљи.
Подесите универзалну оставу у облаку
Прво би требало да подесите универзалну оставу у облаку у оперативном систему Windows 10 или 11 ако то већ нисте урадили. Процедура је потпуно иста у обема верзијама Windowsa. Идите на Settings > System > Clipboard (Подешавања > Систем > Остава). Укључите прекидаче за Clipboard history и Sync across devices (Историју оставе и Синхронизацију на свим уређајима). У оперативном систему Windows 11 укључите Sync across your devices (Синхронизација на свим вашим уређајима). Затим, изаберите опцију Automatically sync text that I copy (Аутоматски синхронизуј текст који копирам).
Ако још нисте испробали универзалну оставу у оперативном систему Windows, отворите документ, датотеку или поруку. Копирајте и налепите неколико различитих делова текста. Држите притиснут тастер Windows и притисните тастер V. Видећете историју свих ставки које сте копирали. Да бисте налепили одређену ставку, једноставно кликните на њу у историји оставе.
 
Инсталирајте тастатуру Microsoft SwiftKey
 
Када сте све то обавили, прихватите се свог Андроид уређаја. Отворите Google Play продавницу и потражите тастатуру Microsoft SwiftKey или покрените прегледач и отворите везу Google Play продавнице за тастатуру. Инсталирајте апликацију за тастатуру SwiftKey и отворите је. На почетном екрану додирните Enable SwiftKey (Омогући SwiftKey).
Следећи екран приказује расположиве тастатуре на вашем уређају. Укључите прекидач за тастатуру Microsoft SwiftKey. Појављује се обавештење које вас упозорава да овај метод уноса може да прикупи сав текст који унесете, укључујући личне податке као што су лозинке и бројеви кредитних картица. Додирните ОК.
Додирните стрелицу налево на врху да бисте се вратили на екран Welcome за SwiftKey. Додирните дугме Select SwiftKey. Следећи екран од вас тражи да изаберете метод уноса. Проверите опцију за тастатуру Microsoft SwiftKey. Вратите се на екран Welcome, додирните дугме Finish.
На следећем екрану потврдите налог да бисте користили тастатуру SwiftKey. Проверите да ли је то исти налог који користите за пријављивање на Windows računar. Ако није, додирните дугме Other accounts (Други налози) и пријавите се са одговарајућим налогом.
На следећем екрану се појављује питање да ли желите да делите податке са Мајкрософтом о томе како куцате. Пошто тај ниво дељења није потребан да бисте синхронизовали оставу, слободно одговорите са Не. Добићете поруку да је инсталација успела.
Апликација вас, затим, пребацује на екран за подешавање тастатуре SwiftKey. Додирните поставку за унос Rich, а затим изаберите Clipboard (остава). Укључите прекидач Sync clipboard history (за синхронизацију историје оставе). Проверите да ли су укључени и прекидачи Remember copied items и Show last copied item as quick paste option on prediction bar (Запамтите копиране ставке и Прикажи последњу копирану ставку као опцију брзог лепљења на траци за предвиђање). Са последњом опцијом, само последња копирана ставка се појављује на траци за предвиђање на тастатури SwiftKey.
Испробајте апликацију
Сад је право време да испробате нову функцију. Изаберите и копирајте неки текст у апликацији на вашем Windows рачунару. На свом Андроид уређају отворите апликацију у коју можете да уносите текст, као што су Mail или Messages. Додирните било коју област у коју можете да унесете текст да би се приказала тастатура. Додирните икону оставе на траци са алаткама изнад тастатуре и требало би да видите текст који сте копирали из Windowsa. Додирните текст да бисте га уметнули у тренутну област.
Такође можете да копирате са Андроида у Windows. Изаберите и копирајте текст из апликације на свом Андроид уређају. У Windowsu отворите апликацију у коју можете да унесете текст. Притисните тастер Windows и тастер V да бисте приказали оставу у облаку. Требало би да видите текст који сте копирали са Андроида. Кликните на текст да бисте га уметнули.