RAF Challenge 2019 - позив

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ:  Продужен рок за слање радова до петка, 1. марта !

 

 

Ако знате да направите игрицу, анимацију, програм, презентацију или видео, желите да проверите своја IT знања и вештине, волите да се такмичите и видите себе у овој области, прихватите изазов и пријавите се на такмичење RAF Challenge 2019!

Такмичење организују Рачунарски факултет у Београду и Друштво математичара Србије, већ једанаесту годину, а намењено је ученицима средњих школа и гимназија у Србији. Пријављивање такмичара и "upload" радова је од 12. децембра 2018. године до 16. фебруара 2019. године.

Финале такмичења (одбрана и презентовање радова) ће се одржати у суботу, 13. априла 2019. у просторијама Рачунарског факултета.

Награде: Лаптоп, путовање, екстерни хард диск, таблет, програмерски курс, мобилни телефон, графичка табла, антивирус програми, претплата на IT часописе, и др. 

 

Такмичење је подељено у три категорије:

I категорија

Тема: "Криптовалуте - техничке карактеристике и предности у односу на стандардни новац" 

Задатак: Направити презентацију или анимацију

Опис: Презентација би требало да одговори на питања на чему се технички базирају криптовалуте и какве су предности и мане њиховог коришћења у односу на коришћење новца (физичког или електронског) као платежног средства. У истраживању је дозвољено фокусирати се на једну криптовалуту, али није дозвољено фокусирати се само на Биткоин, јер се прича о криптовалутама не завршава на њему. Кључни фактори за процену су:

        - Квалитет садржаја - подребно је да садржај буде релевантан за тему, добро обрађен, информативан, оригиналан и не превише опширан. Циљеви постизања доброг квалитета садржаја су да се кроз прављење презентације ученици упознају са начинима проналажења и обраде информација из више извора (што је срж сваког истраживања) и истовремено сазнају што више о области о којој праве презентацију.

        - Квалитет израде - подразумева да је садржај упакован у форму која је публици питка. То значи да ефекти (анимације, звукови исл.) могу да се користе у мери која не омета публику у усвајању садржаја, већ су ту да подрже и анимирају публику, да је терају да прочита нешто ново и занимљиво. Садржај треба да буде откуцан писмено, без грешака у куцању и распоређивању елемената, са што мање граматичких и правописних грешака. На насловној страни стоји назив теме, име и презиме ученика, назив школе и место. На уводном слајду (после насловног) стоји кратак садржај презентације. Ако је презентација интерактивна, навигација кроз презентацију би требало да буде јасна од самог почетка и да се одабрани начин навигације не мења до самог краја презентације. Текст на појединачном слајду не треба да буде преопширан. Пожељно је да текстуални садржај буде подржан сликама или анимацијама који приказују оно о чему је писано.

       - Квалитет презентовања - елемент који се додатно оцењује у финалу. На њима је да покажу да су садржај своје презентације заиста усвојили тако што ће га укратко усмено саопштити, пролазећи кроз презентацију онако како је она иначе замишљена, и потом одговорити на питања комисије. Очекује се да су упознати са детаљима израде презентације, да знају који су извори информација коришћени и да су способни да изнесу неко своје мишљење о теми коју су обрадили. Садржај слајдова не мора да буде изложен од речи до речи како је написано, али се такође не очекује да ученици све информације читају са слајдова, већ да им слајдови служе само као подсетник. Важније је разумевање изложених информација него познавање конкретних чињеница.

Додатне информације и питања: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели.

II категорија

Тема: "Иновативна примена софтвера у спорту"

Задатак: Направити игру или апликативни програм

Опис: Осмислити и развити софтверско решење које може да се примењује у оквиру неког спорта, признатог од стране међународне спортске заједнице (е-спорт се не узима у обзир). Софтвер може да служи као испомоћ при тренингу, организовању турнира, промоцији спорта и тд. Кључна особина овог софтвера треба да буде иновативност, тј. треба тежити томе да се развије апликација која није тренутно присутна на тржишту. Комисија ће узимати следеће особине софтвера у разматрање при оцењивању рада:
     - Иновативност
     - Техничка сложеност
     - Лакоћа коришћења

Додатне информације и питања: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели.

III категорија

Тема: "Моја улица"

Задатак: Режирати, снимити и измонтирати видео и аудио материјал

Опис: Код интерпретације теме, узети у обзир кадрове који се могу означити као: "креативни", "аутентични", "описни", "асоцијативни". Кандидати су слободни да интерпретирају тему представом сопственог доживљаја улице. Комисија ће вредновати техничке и естетске квалитете понуђених филмова према академским стандардима Рачунарског факултета.

Додатне информације и питања: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели.

 

Техничке напомене:

 • Такмичари се пријављују у једном кораку: регистрација и слање рада иду одједном. Пријаве ће бити отворене до суботе, 16. фебруара. Не можете се регистровати ако не upload-ујете свој рад.
 • Ограничење величине рада је 50MB.
 • Рад треба слати као зип архиву која садржи два директоријума:
  • рад - извршна верзија, доступна јавности за гласање,
  • пројекат - сав релевантан изворни код и пројектни фајлови.
 • Укупно ограничење величине фајла за upload је 100MB.
 • Пожељно је да презентације буду самосталне (не захтевају инсталиран додатни софтвер).
  • I категорија: Power Point и Adobe Flash.
  • II категорија: .NET и Java runtime
  • III категорија: користити следеће софтвере за израду видео фајла: Movie maker, Adobe Premier, VSDV Free Video Editor или HitFilm 4 Express
 • Обратити пажњу на фонтове и све остало што не спада у стандардну инсталацију Windows (dll,...)– ставити их уз апликацију или интегрисати у презентацију, да би се избегли проблеми у приказу.
 • Уз рад обавезно послати изворни кôд, одвојено од извршног или инсталационог фајла.
 • Апликације могу бити написане у било ком програмском језику, али морају бити компајлиране и извршене на Windows платформи.
 • Радови се тестирају на чистој Windows 7 инсталацији
 • Упутство за видео фајлове (III категорија)
  • Трајање: од једног до три минута

  • Видео мора да се покреће на Windows платформи у Windows Media или VLC player-у
  • Дозвољени су сви видови монтаже као и видео из једног кадра 
  • Пропорција: 4:3 или 16:9
  • Формат: mp4, avi, wmv или mov
  • Резолуција: минимална 640x480, максимална 1920x1080 пиксела
  • Frame rate: 24 или 30 fps
Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079