Илон Маск одлази из Калифорније

У ствари, Илон Маск је одлучио да тужи власти и прети да ће своју фабрику аутомобила преместити из Калифорније јер му нису дозволили да настави са радом.
Маск покушава, већ дуже време, да се избори за поновно отварање фабрике у Фримонту у северној Калифорнији, али Одсек за јавно здравље у Аламеди је рекао да произвођач аутомобила још не може да почне са радом јер мере затварања које су спроведене да би се обуздала епидемија и даље су на снази. Компанија „Тесла“ је поднела тужбу против округа Аламеда и рестриктивне мере које се у њему спроводе назвала „узурпацијом надлежности“ округа Аламеда пошто је гувернер Калифорније Гавин Њусам рекао да произвођачи могу наставити са радом у четвртак.

У тужби, која је поднета федералном суду у Сан Франциску, компанија „Тесла“ каже да Аламеда крши федерални устав као и устав Калифорније и, уз то, не поштује одлуке гувернера. Округ Аламеда по распореду треба да остане затворен све до краја маја, при чему се само основној производној делатности дозвољава да ради. У изјави у суботу, Одсек за јавно здравље округа је рекао да сарађује са компанијом на развијању безбедносног плана према коме ће бити омогућено да се фабрика отвори и буде безбедна за раднике.

„Радујемо се што ћемо ускоро постићи договор у вези за одговарајућим безбедносним планом“, наводи се у изјави. Међутим, у изјави се такође каже да су грађани и компаније поднели одређене жртве да би се заштитило здравље људи у региону. „Наша је заједничка одговорност да се крећемо по фазама отварања и попуштања рестриктивних мера и правила карантина на најбезбеднији могући начин, а све то пратећи податке и оно што каже струка“, изјавили су представници Одсека за јавно здравље. Градоначелница Фримонта је у изјави рекла да је све више забринута за регионалну привреду која нема средстава да покрене главне произвођаче.

„Знамо да су многи произвођачи основних намирница доказали да могу ефикасно да послују поштујући оштре мере безбедности и друштвеног дистанцирања“, рекла је у својој изјави. Маск се жали на мере затварања још од краја априла кад је објавио своју зараду остварену у првом кварталу ове године. Он је тада рестриктивне мере назвао фашистичким и позвао владе да престану да људима одузимају слободу. У суботу се толико изнервирао и рекао да „самопрозвани и глупави „привремени руководилац кризног штаба“ својим понашањем негира постојање гувернера и председника и нарушава слободе загарантоване уставом и понаша се потпуно неразумно“.

Исти тај руководилац здравственог кризног штаба Ерика Пан је изјавила преко видео-конференцијске везе у градској скупштини у петак да, иако је Калифорнија попустила рестриктивне мере због епидемије, увек се поштују оне које су строже, макар оне биле и донете на локалном нивоу. Панова је додала да је округ Аламеда – у коме се налази фабрика аутомобила у Фримонту – и даље још мало строжа што се тиче мера од остатка државе да би заштитила јавно здравље усред епидемије новог корона вируса.

Што се „Тесле“ тиче, Панова је рекла да компанија није добила зелено светло и да са њом раде на изради безбедносних планова, али да нису рекли да фабрика може да почне са производњом. „Заиста, ово је последња кап у чаши“, написао је Маск. „Компанија ће одмах своје седиште и будуће програме да пресели у Неваду или Тексас. Да ли ћемо задржати своје пословање у Фримонту, зависиће од тога какав ће у будућности бити однос према компанији. „Тесла“ је последњи произвођач аутомобила који је остао у Калифорнији. Маск је такође изјавио. „Стручњаци у компанији знају много више о томе како се треба понашати да би се у фабрици одржала безбедност од једног самозваног, привременог и неуког званичника у округу Аламеда јер смо такво искуство стекли у нашој компанији у Кини.

„Не причам ово без везе“, рекао је милијардер. „Апсурдно и потпуно медицински нерационално понашање које, при том, нарушава основна грађанска права загарантована уставом, и које уз то спроводи самоизабрано тело округа које нема никакву надлежност, мора да престане.“ Законодавци у Тексасу и Невади одмах су постали пријемчиви за било какво Масково интересовање, а он већ планира да отвори фабрику у Тексасу. Ипак, пресељење ће бити прилично скупо узимајући у обзир то да је обустава производње у Калифорнији већ тешко финансијски погодила произвођача. Стручњаци сматрају да би пресељење из Фримонта трајало између 12 и 18 месеци и да би у том времену постојао још већи ризик за производњу и логистику.

ПРОРАЧУН ИЗНОСА ЗА ПЛАЋАЊЕ

Датум: 05.07.2020

Курс НБС евра на данашњи дан: 117.58

динара

Динарски износ *