Колико кошта ангажовање хакера на тамној страни интернета

Иако је коначна цена услуга сајбер-криминалаца обично тема преговора, напади на појединце су најскупљи, наводи се на веб-страници Comparitech. На тамној страни интернета, познатијој као дарк wеб, могу се пронаћи, прецизније, купити разноразне илегалне и криминалне услуге и производи међу којима се, свакако, налазе и многобројне услуге у домену сајбер-криминала. Од хакера за изнајмљивање можете да купите разноврсне услуге, од хаковања веб-локација преко DDoS напада и прилагођеног злонамерног софтвера до промене школских оцена. Сигурно се питате колико такве услуге коштају. У блогу који се у уторак појавио на веб-страници Comparitech наводи се да је извршено испитивање врсте услуга хаковања доступних на мрачном вебу, као и цене које су одређене за поједине услуге. Истраживачи из компаније Comparitech су при обављању своје анализе проучили више од 100 пописа из 12 различитих хакерских услужних фирми. Коначне цене многих услуга одређују се на основу времена, обима, сложености и нивоа ризика, каже аутор објаве Пол Бишоф. Поред тога, компанија Comparitech је успела да пронађе просечне цене за многе од тих незаконитих услуга. Цене су обично наведене у биткоинима, које је Comparitech за свој извештај претворила у америчке доларе.

Најскупља ставка у ценовнику био је напад на појединачне особе, који уобичајено обухвата клевету, правну саботажу или финансијску штету. Промена школских оцена следећа је најскупља услуга. Сви хакери захтевају плаћање унапред, мада неки обећавају повраћај новца ако хаковање не успе. Већина хакера које можете да ангажујете прихватиће посао само ако верују да могу успешно да га обаве. Једна група коју је пронашла компанија Comparitech тврди следеће на својој веб-страници: „У око 5-7 процената случајева хаковање је немогуће.“ Већина хакера каже да могу да заврше посао у року од 24 сата, мада би напреднији хакерски напади могли да потрају данима или недељама.

Напади на појединачне особе

Хакери који су специјализовани за нападе на појединце продају своје услуге у просеку за 551 амерички долар. Напади на појединце могу да обухвате финансијску саботажу, правне проблеме или јавне клевете. Најчешће коришћена хакерска тактика у овом случају је представљање жртве као редовног купца дечје порнографије. Неколико хакера нуди услуге, као што су „освета преваранта“ или „праћење преваре“ у којима ће напасти преваранта.

Промена оцена

Ученици који желе вишу оцену могу да плате за ту услугу у просеку 526 долара. Треба само да се хакује школски рачунарски систем и да се промене оцене. Услуга се врши како у основним и средњим школама, тако и на универзитетима. То је једна од најчешћих, али и најскупљих хакерских услуга. Успут, неки хакери кажу да могу да украду одговоре на питања која тек треба да се појаве на испитима.

Хаковање веб-страница

Хаковање веб-локација кошта у просеку 394 долара и укључује нападе на веб-локације и друге услуге хостоване на мрежи. Једна група, коју цитира Comparitech, рекла је да би могла да приступи основном веб-серверу или контролној табли администратора веб-локације. Друга група је рекла да би могла да украде базе података и администраторске акредитиве.

Хаковање рачунара и телефона

Услуга хаковања рачунара и телефона у просеку кошта 343 долара. У овој врсти напада, хакер проваљује у рачунар или телефон жртве како би украо податке или применио злонамерни софтвер. Чини се да оперативни систем није битан јер се хвале да могу да приступе свим окружењима, као што су Windows, macOS, Linux, Android, iOS, BlackBerry или Windows Phone.

Хаковање налога друштвених медија

Хаковање налога на друштвеним мрежама кошта у просеку 230 долара. У овој услузи хакер ће шпијунирати или отети налоге са платформи као што су WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, Skype, Telegram, TikTok, Snapchat и Reddit. Злонамерна активност зависи од услуге. Криминалци који хакују Фацебоок или Тwиттер налог жртве често ће красти акредитиве како би купцу дали потпуни приступ налогу. Они који приступе налогу са услуге WhatsApp вероватно ће шпијунирати поруке или направити снимке екрана.

Хаковање е-поште

Хаковање е-поште у просеку се нуди по цени од 241 долара. У овој активности хакер краде жртвину лозинку е-поште, а затим ту лозинку даје купцу или упада на налог ради приступа подацима. У неким случајевима, криминалац може да постави поступак прослеђивања е-поште како би добио копију свих е-порука жртве.

DDoS напади

Хакери који нуде нападе са дистрибуираним ускраћивањем услуге наплаћују у просеку 26 долара по сату, мада цене варирају у зависности од дужине и пропусности напада. Неки хакери ће наплаћивати по сату или чак месечно како би продужавали напад колико год купац жели.

Осим стандардних услуга на ценовнику, компанија је пронашла и друге, уже стручне услуге. Неки хакери ће провалити у болничку базу података о вакцинама против ковида-19 како би украли податке или додали своје име у базу података. Други ће променити резултате претраживача како би подигли или спустили рангирање веб-локације. Неки ће уклонити објаву који је купац поставио на друштвеној мрежи. Неки хакери ће извршити ревизију безбедности веб-локације, да би власнику, тобоже, показали где постоје рањивости.

ПРОРАЧУН ИЗНОСА ЗА ПЛАЋАЊЕ