Активности

RAF Challenge

 

Рачунарски факултет од 2009. године организује такмичење под називом RAF Challenge. Реч је о информатичком такмичењу са задатим темама на коме право учешћа имају сви ученици средњих школа из Србије. Средњошколци имају задатак да на понуђену или слободну тему направе програм, игрицу, презентацију, или видео. Циљ је да се ученици на што бољи начин мотивишу да анализирају и презентују информације коришћењем разних рачунарских алата.

Од почетка самог такмичења факултет је добио и подршку Друштва математичара Србије и успешних IT компанија у Србији. На финале надметања позивају се средњошколци који уђу у ужи избор, а најбољи се награђују вредним наградама. Поред ученика, награде добијају и професори и средње школе са највећим бројем пријављених такмичара.

Рок за слање радова је до петка, 25. фебруара, а финале онлајн такмичења "RAF Challenge 2022" одржаће се у суботу, 19. марта 2022. године. 

Више о пропозицијама такмичења сазнајте ОВДЕ.

Пријаву и рад можете послати ОВДЕ. 

Уколико имате додатних питања обратите нам се путем мејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели.

RAF Challenge 2016

Финале RAF CHALLENGE 2016

Финале такмичења RAF Challenge 2016 одржаће се у суботу 19. марта 2016. године на Рачунарском факултету у Београду (Кнез Михаилова 6, 6 спрат) с почетком у 10 часова. Ово је осмо информатичко такмичење које организују Рачунарски факултет и Друштво математичара Србије. Спонзори такмичења су: Свет компјутера, CET, Satelit group, Portalibris, RSD, Extreme, rootPlanet.

Списак награђених школа         Списак финалиста        Сатница такмичења

Такмичење је подељено у две категорије:

I категорија – тема „Живот без рачунара“, направити:

•    Flash анимација
•    Презентација

Награде:
1. Таблет
2. Путовање
3. Екстерни хард диск

II категорија – тема по избору са задатком да се направи:

•    Игра
•    Апликативни програм

Награде:
1. Лаптоп
2. Cisco CCNA курс
3. Мобилни телефон

Техничке напомене:
•    Пријава учесника ове године врши се само у једном кораку - регистрација и слање рада иду одједном. Пријаве ће бити отворене до средине фебруара, па када рад дође у финалну фазу, тада се пријавите. Не можете се регистровати ако не upload-ујете свој рад.
•    Ограничење величине рада је 50MB.
Рад треба слати као zip архиву која садржи два директоријума:
- рад - извршна верзија, доступна јавности за гласање,
- пројекат - сав релевантан изворни код и пројектни фајлови.
Укупно ограничење величине фајла за уплоад је 100MB.
•    Пожељно је да презентације, игре и апликативни програми буду самосталне (не захтевају инсталиран додатни софтвер). Једини дозвољени предуслови за покретање рада су .NET, Java runtime, Adobe Flash, Unity.
•    Мобилне апликације нису предвиђене као опција на овогодишњем такмичењу.
•    Дозвољава се коришћење додатака (assets) попут модела, слика, музике и друго, за које је потребно доставити линк, односно навести извор одакле потиче додатак (нпр. “Unity asset store” или други). Уколико се утврди да коришћени додаци нису наведени у писменој форми или накнадно у усменом образложењу, рад ће бити дисквалификован.
•    Обратити пажњу на фонтове и све остало што не спада у стандардну инсталацију Windows (dll,...)– ставити их уз апликацију или интегрисати у презентацију, да би се избегли проблеми у приказу.
•    Уз рад обавезно послати изворни кôд, одвојено од извршног или инсталационог фајла, као и уколико је потребно текстуални фајл о коришћеним додацима (assets).
•    Апликације могу бити написане у било ком програмском језику, али морају бити компајлиране и извршене на Windows платформи.
•    Радови се тестирају на чистој Windows инсталацији.

Комисија ће на основу приспелих радова извршити избор оних за које ће на адреси www.raf.edu.rs бити могуће гласати. Ученици ће својим гласовима у фебруару/марту 2016. године учествовати у избору  најбољих пројеката који ће презентовати своје радове крајем марта 2016. године.

За питања нам се обратите на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели.

 RAF Challenge

Рачунарски факултет од 2009. године организује такмичење под називом RAF Challenge. Реч је о информатичком такмичењу са задатим темама на коме право учешћа имају сви ученици средњих школа из Србије. Средњошколци имају задатак да на понуђену или слободну тему направе програм, презентацију, анимацију, игрицу или видео. Циљ је да се ученици на што бољи начин мотивишу да анализирају и презентују информације коришћењем разних рачунарских алата.

Од почетка самог такмичења факултет је добио и подршку Друштва математичара Србије и успешних IT компанија у Србији. На финале надметања позивају се средњошколци који уђу у ужи избор, а најбољи се награђују вредним наградама. Поред ученика, награде добијају и професори и средње школе са највећим бројем пријављених такмичара.

Уколико имате додатних питања обратите нам се путем мејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели..

Сарадње

Рачунарски факултет има сарадњу са највећим компанијама из земље и иностранства. Компаније, као партнери РАФ-а, помажу у реализацији бројних пројеката, пракси студената, семинара, такмичења, донација опреме, стручних предавања и других активности које се спроводе на факултету.