Најновији ИТ догађаји

Шпанија оспорава разлоге отказивања технолошког сајма мобилне опреме

Организатори највећег светског сајма мобилних технологија (Mobile World Congress – MWC) {/xа}инсистирали су у четвртак да откажу годишњи Светски конгрес мобилне технологије због забринутости за здравље и безбедност проузроковане епидемијом вируса у Кини. Ипак, шпанска влада се није сложила, наговештавајући да постоји још неки мотив за отказивање сајма. „Ово је заиста веома тешка ситуација и веома тешка одлука коју смо донели“, рекао је Матс Гранрид, генерални директор Асоцијације глобалног система за мобилну комуникацију (Global System for Mobile Communications Association – GSMA), {/xа}новинарима у Барселони у четвртак, дан након што су отказали догађај.

Опширније...

Како да сазнате шта „Гугл“ и друге велике технолошке компаније знају о вама

Право просветљење, али помало застрашујуће

Почетком 2017. године, конкурисао сам за изнајмљивање куће у најтраженијем делу заливске области Сан Франциска. Процедура изнајмљивања обухватала је рутинску проверу прошлости преко сервиса компаније ТрансУнион под називом SmartMove. Ја сам особа која у потпуности поштује законе. Никада нисам добио чак ни казну за прекорачење брзине. Дакле, можете замислити моје изненађење кад сам добио резултате и сазнао да сам 2012. године био ухапшен у округу Шаста. Ту се појавило неколико проблема. Прво, никад нисам био у округу Шаста, а 2012. године живео сам у Балтимору. Такође, након детаљније провере, ухапшена особа је био Томас Л. Смит, а ја сам Томас С. Смит. Јасно је да је ово био неко други чији су преступи у Северној Калифорнији погрешно додати у мој досије. Срећом, мој станодавац ме је обавестио о томе (вероватно многи не би), и успео сам да ступим у контакт са компанијом ТрансУнион и одмах исправим грешку. TransUnion је чак послала писмо у коме се извињава због грешке, а ја сам се преселио у свој нови дом без икаквих додатних проблема.

Опширније...

Џеф Безос званично је покренуо свеобухватну офанзиву на Доналда Трампа. Ко ће победити?

Уговор JEDI је све променио

Нетрпељивост између „Амазоновог“ Џефа Безоса и председника Доналда Трампа све је већа. Ипак, ситуација се може погоршати. Америчка медијска кућа CNBC у понедељак је објавила запањујућу вест у којој се наводи да Амазон захтева званично саслушање председника Доналда Трампа како би се утврдило да ли је лично допринео томе да компанија „Мајкрософт“, а не „Амазон“ добије владин уговор вредан 10 милијарди долара за услуге рачунарства у облаку које ће бити пружене Пентагону као део онога што је постало познато као уговор о Заједничкој одбрамбеној инфраструктури организације (Joint Enterprise Defense Infrastructure – JEDI).

Опширније...

Шта је рачунарска визија?

Рачунарска визија једна је од најпопуларнијих области рачунарске науке и истраживања вештачке интелигенције, али још увек не може да се надмеће са снагом људског ока. Ево и зашто. Када погледате неку слику, видите људе, предмете и зграде. Нешто на слици вам буди сећања из прошлих догађаја или неких сличних ситуација са којима сте се сусрели. Људи на слици су, рецимо, окренути у истом смеру и држе телефоне, што нам говори да је на слици представљена нека врста догађаја. Особа која стоји у близини камере носи мајицу која наговештава шта би догађај могао да буде. Док гледате остале ситне детаље, из слике можете докучити много више информација. Ипак, рачунару, таква слика – као и све слике – представља низ пиксела, нумеричких вредности које представљају нијансе црвене, зелене и плаве. Један од изазова са којим су се рачунарски научници суочили од 1950-их година јесте стварање машина које могу тумачити фотографије и видео-снимке онако као што то чине људи. Област рачунарске визије постала је једно од најзанимљивијих подручја истраживања у рачунарској науци и вештачкој интелигенцији.

Опширније...

Ајови нису потребни Руси

За хаос у Ајови не треба кривити иностране хакере из сенке, већ неодговарајућу апликацију за гласање. Можда сте помислили да су хаос на изборима за представнике из Ајове изазвали Руси који су се опет умешали у изборни процес. После представничких избора бирачи широм Ајове похитали су у фискултурне сале средњих школа очекујући резултате, али Демократска партија није имала шта да им понуди. Изгледа да је апликација која је била посебно направљена за тај догађај једноставно заказала. Стручњаци су изразили своје недоумице и неповерење у вези са коришћењем тајновите апликације у пресудном тренутку, али њихову забринутост многи су оценили као непотребну. Председник партије у тој држави Трој Прајс тврдио је да ће задужени за функционисање апликације благовремено реаговати ако се деси нешто неочекивано и обезбедиће „подршку за подршку за подршку за подршку за подршку за подршку.“ Ипак, дванаест сати после завршетка избора, резултата још нема. Синоћ су представници на бирачким местима чекали цео сат на резултате, али нису их дочекали. Да су Руси били одговорни за такву збрку и пометњу, проблем би био лако решен. Ово је много горе.

Опширније...

Хакери користе забринутост због ширења коронавируса за ширење злонамерног софтвера

Компаније које се баве безбедношћу на интернету откриле су подмукле поступке хакера који су искористили страх због избијања епидемије коронавируса за ширење злонамерног софтвера путем електронске поште. Према стручњацима из компаније IBM X-Force Threat Intelligence, хакери су слали нежељене поруке електронске поште потенцијалним жртвама у Јапану. У електронским порукама се тврди да је нови коронавирус упао у земљу и траже од примаоца да отвори приложени Мицрософт Wорд документ да би добио више информација. Документ ће, међутим, покренути низ команди које ће тајно преузимати злонамерни софтвер Емотет у рачунар жртве. Једном инсталиран, злонамерни софтвер ће омогућити хакерима да украду осетљиве податке или испоруче опасније програме као што је софтвер за изнуду откупа.

Опширније...