Иван Дејковић на финалу Google Hashcode такмичења у Паризу

На финалу такмичења Hashcode 2017 које организује компанија Google, тим МЕТАШСА освојио је пето место. Тим су чинили Иван Дејковић, студент треће године Рачунарског факултета и тројица студената Универзитета у Кембриџу - Марко Станковић, Димитрије Ердељан и Петар Величковић. 

У квалификацијама је учествовало 2815 тимова из Европе, Азије и Африке, а само 50 најбољих је обезбедило учешће у финалу. Финале је одржано у представништву компаније Google у Паризу. 

Одржано државно такмичење из информатике

У просторијама Рачунарске гимназије и Рачунарског факултета у недељу, 9. априла 2017. године, одржано је државно такмичење из информатике за ученике средњих школа. Надметало се 166 средњошколаца из целе Србије, а прелиминарни резултати и решења биће објављени на сајту Рачунарске гимназије, Друштва математичара Србије и сајту хттп://петља.орг/. Овом приликом додељене су и дипломе ученицима који су освојили награде на окружном такмичењу из информатике. Сви учесници државног такмичења из информатике могу до 31. маја конкурисати за стипендије и полустипендије на Рачунарском факултету. Српска информатичка олимпијада одржаће се 13. и 14. маја 2017. године у Београду (РАФ и РГ).

Конкурс за студента волонтера - Амбасада САД

Амбасада САД је 2012. године установила пилот програм за студенте волонтере, који нису држављани САД, а резиденти су Републике Србије, како би се успешним студентима пружила могућност за стицање искуства и праксе још у току студија. У оквиру тог програма амбасадина IT служба је ове године расписала конкурс за студента волонтера.

Опширније...

Завршен RAF IT days 2017

Завршен је овогодишњи ИТ семинар за средњошколце - RAF IT days 2017, који је окупио педесетак средњошколца из 26 градова. Полазници семинара имали су прилику да сазнају шта је то борба времена и резултата, наука о тајном писању, хуманоидна и персонална роботика, game development, како се праве каблови, развијају Android апликације, шта је то SEO и виртуелна реалност, дигитална обрада слике и још много тога из области информатике. Поред наставног кадра са Рачунарског факултета, на семинару су гостовали и представници компанија: Crater studio, Nordeus, NetCast, Google, а учесници су имали прилику да посете компаније: MDCS (Microsoft Development Centar Serbia) и GoDaddy.

Фотографије са семинара погледајте у галерији.

Почео RAF IT days 2017

Педесет и пет средњошколаца из двадесет и шест градови из Србије и Републике Српске од данас учествују на нашем информатичком семинару RAF IT days 2017. У наредна четири дана слушаће занимљива стручна предавања о роботици, криптографији, филмским ефектима, развоју игара, рачунарским мрежама. Ове године гости предавачи из компанија су: Владан Васиљевић Ђири - Crater studio, Филип Станисављевић - Google (UK), Иван Смоловић - Nordeus и Предраг Игњатовић - NetCast. У склопу семинара организована је и посета компанијама MDCS - Microsoft Development Centar Serbia (MDCS) и GoDaddy, током којих ће се учесници боље упознати са начином рада и изазовима са којима се сусрећу запослени у водећим ИТ компанијама. С обзиром да велики број учесника није из Београда, у сарадњи са Удружењем водича Србије организовали смо и двосатну шетњу Београдом. Најзанимљивије фотографије са семинара биће објављене на нашем instagram профилу, а информације можете пратити и путем twittera као и путем сајта факултета.

Позив студентима на Bubble Cup - тимско такмичење у програмирању

Microsoft развојни центар у Србији позива заинтересоване студенте Рачунарског факултета да се пријаве на тимско такмичење у програмирању „Bubble Cup“ и опробају своја знања из ове области. 
Тимско такмичење у програмирању и решавању алгоритамских задатака „Bubble Cup“ (Бабл кап) ће се ове године одржати јубиларни десети пут. Циљеви овог такмичења су промоција програмирања међу младима, окупљање талентованих младих програмера из земље и региона, и популаризовање тимског рада. Међународно такмичење „Bubble Cup“, осмишљено још 2008. године од стране Microsoft развојног центра у Србији, до сада је окупило више од 3000 студентата и средњошколаца широм света.  
Свим тимовима који се квалификују у финале „Bubble Cup-a” ће бити омогућено да аплицирају за подршку приликом одласка на престижно међународно ACM такмичење из програмирања.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079