Курс технолошког предузетништва на Рачунарском факултету

Студентски парламент Рачунарског факултета у Београду уз подршку декана Рачунарског факултета у Београду, Стевана Милинковића организовао је курс технолошког предузетништва. Курс технолошког предузетништва на коме су учествовали студенти свих година Рачунарског факултета у Београду одржавао се током априла и марта. Студентима су предавања држали гостујући предавачи, велика имена из наше индустрије који су и сами основали своје стартапе и од њих направили озбиљне компаније. Они су са студентима поделили своја искуства, испричали о тешкоћама са којима су се сусретали док су оснивали своје компаније и дали им корисне савете. Предавач Вукашин Стојков, један од оснивача Стартита и оснивач Стартап академије је студенте Рачунарског факултета учио принципима развоја стартапа, мамином тесту, истраживању тржишта, UX дизајну, маркетингу, презентовању идеје и добијању инвестиција. Поред Вукашина, предавања су држали: Небојша Ђурђевић (Иницијатива Дигитална Србија), Игор Богићевић (Seven Bridges), Стефан Пајковић (Tradecore), Борис Крстовић (GoDaddy), Иван Бјелајац (MVP Workshop), Малиша Пушоња (MVP Workshop), Марија Илић (Two Desperados), Синиша Раковић, Раде Јоксимовић, Вера Стевановић. Крај курса обележиће студентске стартап идеје. Наиме 15. маја студенти Рачунарског факултета презентоваће своје стартапе инвеститорима у Стартит Центру Београд.

 

    IMG-2219.JPG                        IMG-2484.JPG       

 

 

    IMG-2758.JPG         IMG-2170.JPG

 

Одржано државно такмичење из информатике за средњошколце на Рачунарском факултету

У недељу 14. априла док се на улицама главног града трчао Београдски маратон, на Рачунарском факултету у Београду одвијала се једна друга врста маратона, Државно такмичење из информатике. Средњошколци из целе земље, њих 170 окупили су се да одмере снаге у знању из информатике. Подршку државном такмичењу из информатике пружили су Рачунарски факултет у Београду и Рачунарска гимназија који су били домаћини такмичења и који су и овога пута припремили симболичне поклоне за све такмичаре.

 

DSCF0054_-_Copy.JPG                    DSCF0106.JPG

 

DSCF0082.JPG                DSCF0068.JPG 

Одржан Raf Challange 2019 на Рачунарском факултету

Рачунарски факултет у Београду пожелео је једанаесту по реду добродошлицу финалистима такмичења RAF Challenge 2019 у суботу 13. априла. Финале такмичења отворили су студенти Рачунарског факултета у Београду, Немања Гранић и Коста Марковић.

Опширније...

Фон Хакатонци са Рачунарског факултета

"Фон Хакатон" се одавно завршио. Не и за нас. Још увек поносно истичемо и причамо о успесима наших “Хакатонаца”. Када кажем на успесима, мислим на прво и друго место које су освојили студенти Рачунарског факултета у Београду на “Фон Хакатону “ одржаном 23. и 24. марта на Факултету организационих наука у Београду, али и на учешће у финалу трећег тима, кога такође чине студенти Рачунарског факултета у Београду. Неке од њих срела сам у читаоници, честитала успех и замолила за кратак разговор. Нисам желела да им одузмем пуно времена. Са осмехом на лицу, Михаило је рекао да ће радо разговарати са мном, цео тим. Договорили смо време и место. Нисам морала да их подсећам, баш као што сам претпоставила, тачно на време појавила су се та четири сјајна момка носећи осмех и љубазност тако лако.

Опширније...

Ученици школе Никола Тесла на Рачунарском факултету

Рачунарски факултет у Београду у сарадњи са средњом технчком школом "Никола Тесла" сваке године организује бесплатне радионице за ученике. Ове године ученици друге и четврте године имали су прилике да заједно са менторима, који су асистенти и сарадници у настави на Рачунарском факултету у Београду, раде на пројектима из области ИТ технологија користећи постојећа знања али и да стекну нова и да их одмах примене.

Прво предавање држао је бивши ученик технчке школе "Никола Тесла", а сада студент Рачунарског факултета у Београду, Никола Крстић који је ученике упознао са електроником, програмирањем микроконтролера где су имали прилике да се упознају са развојном платформом Arduino и симулатором Tinkecard Circuits и где  је свако имао прилику да направи свој мини пројекат.

              DSCF9764.JPG        DSCF9763.JPG 

 

Следећу радионицу ученици су имали са Богданом Стамболовић, сарадницом у настави на Рачунарском факултету у Београду. Могли су да виде и практично раде у развојном систему Ардуино са микроконтролером који се хардверски повезује и управља неким другим системом.

 

 

 

            DSCF9772.JPG      DSCF9767.JPG                        

 

Током радионица које је држао Немања Радосављевић, асистент Рачунарског факултета у Београду, ученици су учили како да направе основну верзију динамичког web сајта. Ово су радли у Joomla CMS contetnt managmant систему који служи за прављење сајтова. Динамички web сајтови су они сајтови који су повезани са базом података и чији се садржај не налази у статичким фајловима већ може лако да се мења из панела за администрацију иако корисник нема никаквог искуства у програмирању web сајтова.

 

 

                                      DSCF9758.JPG

 

 

 

RAF IT days - четврти дан

Четврти дан семинара RAF IT days протекао је у добром расположењу. Већ смо се сви упознали, разменили контакте, додали једни друге на друштвеним мрежама и спремно дочекали предавања предвиђена за последњи дан RAF IT days 2019.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079