Студенткиња Рачунарског факултета одбранила је дипломски рад на тему "Java наспрам Kotlin у развоју мобилних апликација"

Студенткиња Рачунарског факултета Наташа Анџић је 21. новембра 2019. године одбранила дипломски рад на тему "Java наспрам Kotlin у развоју мобилних апликација", пред комисијом коју су чинили: ментор др Бојана Димић Сурла и др Селена Вукотић.
 
"Kotlin је у мају 2019. године на Google I/O конференцији проглашен званичним програмским језиком за развој мобилних апликација, тиме замењујући Јаву, која је претходних 10 година била примарни избор. У званичној објави је наведено да ће многи нови features бити прво доступни у Kotlinu, као и , ако се започне нови пројекат, да се пише у Kotlinu, јер код писан у Kotlinu значи мање кода за писање, а самим тим и мање кода за куцање, тестирање и одржавање. Од маја Google форсира коришћење овог језика тиме што подстиче организацију конференција на глобалном нивоу у сарадњи са JetBrains под називом Kotlin/Everywhere.
Циљ овог рада је да се направи поређење у коришћењу програмских језика Java и Kotlin за развој Android мобилних апликација, и опише начин функционисања и развоја апликација у оба случаја. Акценат ће бити на описивању разлика између Javinih главних елемената за развој апликација, и паралелних решења у Kotlinu. 
Апликација која ће бити коришћена као пример је већ објављена на Google Play Store у децембру 2018. године, и преузета је 16000  пута, од чега је 6500 активних корисника. У питању је аудио апликација која репродукује звукове у виду изрека из филмова Арнолда Шварценегера."
 
Слике са одбране погледајте у галерији.