Студент Драгутин Мисирача одбранио је дипломски рад на тему "Манипулација фотографијама коришћењем растерске графике, слојева, филтера и алата за селектовање на примерима обраде у Фотошопу, Инстаграму и ГИМПу"

Студент Рачунарског факултета Драгутин Мисирача је 22. децембра 2020. године одбранио дипломски рад на тему "Манипулација фотографијама коришћењем растерске графике, слојева, филтера и алата за селектовање на примерима обраде у Фотошопу, Инстаграму и ГИМПу" пред комисијом коју су чинили: ментор др Душан Вујошевић и члан др Ненад Малешевић.
 
"Компарација која је приказана у раду на примерима обраде фотографија, мењањем боје, осветљења и контраста, коришћење филтера је примењена у Фотошопу и ГИМПу као типичним представницима алата за обраду фотографија. Када се ради са филтерима треба имати на уму да су они деструктивни и да делују директно на пикселе односно оригиналне податке слике. Рад са филтерима је данас јако распрострањен а посебно је омасовљен употребом и применом на Инстаграм апликацији, где се користи за корекције приватних слика, породичних, пословних фотографија. Овај рад представља пример како се Инстаграм филтери могу израдити у фотошопу и ГИМПу, коришћењем већ постојећих алата унутар ових софтверских решења." - наведено је у апстракту.
 
 
"Као што смо приметили, у Инстаграм апликацији се филтер примењује једним кликом на одређени назив филтера, док је у алатима потребно више времена да се одради исто, па се изводи закључак да је због једноставности измене саме фотографије управо Инстаграм и привукао огроман број корисника. Инстаграм апликација постоји само за мобилне уређаје, што ограничава њену употребу, јер је неопходан ИОС или Андроид уређај да би се користила. Фотошоп и ГИМП нам пружају неупоредиво веће могућности измене слика у поређењу са Инстаграмом. Током рада на овом истраживању добио сам идеју да у Фотошопу и ГИМПу даље истражим и аутоматизујем сам процес филтера прављењем скрипти или плугина који би могао на једноставан начин да измени фотографију, како то заправо ради и Инстаграм." - закључио је Драгутин.
 
 
Фотографије са одбране налазе се у галерији.