Студент Рачунарског факултета Алекса Деспић одбранио је дипломски рад на тему "Симулација Тјурингове машине"

Студент Рачунарског факултета Алекса Деспић одбранио је 25.02.2021. године дипломски рад на тему "Симулација Тјурингове машине" пред двочланом комисијом коју су чинили ментор др Драган Урошевић и др Јелена Јовановић.

"Тјурингова машина је математички модел по ком се дефинише апстрактна машина која управља симболима на бесконачној траци. Упркос својој очигледној једноставности, за сваки алгоритам може се дефинисати Тјурингова машина која га симулира. Иако није први овакав модел, допринео је своје име њиховој категоризацији, те се за друге моделе који могу да симулирају исти скуп алгоритама као и Тјурингова машина каже да су Тјуринг комплетни. Тјурингова машина се састоји из бесконачне траке подељене у поља (ћелије), и главе.

Свака ћелија може бити празна, или може да садржи тачно један симбол. Глава се у сваком тренутку налази изнад тачно једног поља, и и у тачно једном стању, те се за то
стање може рећи и да је стање машине као целине. Свака машина, дакле, мора имати бар једно могуће стање. Било које стање машине може, али и не мора бити прихватајуће. Прихватајућа стања су стања у којима извршавање Тјурингове машине престаје, и алгоритам је извршен, односно унета реч препозната. Тјурингова машина има правила према којима мења стање, пише по траци и помера се".
 
Фотографије са одбране налазе се у галерији .

 

 

 

Резултати истраживања професора Рачунарског факултета у Београду Драгана Урошевића објављени у престижном међународном часопису Information Sciences

Професор Рачунарског факултета у Београду Драган Урошевић објавио је преко 60 радова у истакнутим међународним часописима, међународним и домаћим конференцијама. Био је председник  Организационог одбора друге међународне конференције посвећене Методи променљивих околина и члан  Програмског одбора већег броја конференција посвећених Методи променљивих околина. Члан је уређивачког одбора часописа ComSIS и YUJOR. Такође је и члан Програмског одбора симпозијума о операционим истраживањима SYM-OP-IS.
Главна област интересовања професора Драгана Урошевића су проблеми комбинаторне и глобалне оптимизације.

Опширније...

RAF IT Days 2021 обавештење: пријављивање без израде теста

Рачунарски факултет и организатори информатичког семинара RAF IT Days донели су одлуку да свим заинтересованим средњошколцима омогуће учешће на семинару RAF IT days 2021 без обавезе израде теста који је имао елиминациони карактер.
 
Наиме, како се семинар и ове године због измењених околности одржава онлајн, у могућности смо да без ограничења обезбедимо праћење семинара већем броју заинтересованих ученика – било уживо путем платформе Zoom уз могућност интеракције са предавачима или путем live stream-a.
 
Позивају се сви ученици средњих школа који желе да прате онлајн семинар RAF IT Days 2021 уживо посредством платформе Zoom да се пријаве попуњавањем ФОРМЕ ЗА ПРИЈАВУ.  
 
Семинар ће се одржати током два викенда у априлу, и то 3, 4, 10. и 11. априла 2021. године.
 
Више о семинару за средњошколце RAF IT Days сазнајте на ЛИНКУ
 
 
RAF_IT_online.jpg

Продужен рок за слање радова за такмичење RAF Challenge 2021

Рок за постављање радова за такмичење RAF Challenge 2021 продужен је до петка, 26. фебруара 2021. године (у 12 часова). 
 
Надметање организују Рачунарски факултет и Друштво математичара Србије, а онлајн финале такмичења ће се одржати у суботу 20. марта 2021. године. Овогодишње такмичење одржава се у три категорије: презентација (тема: "Виртуелна и аугментативна реалност") , игра/апликативни програм (тема: "Иновативна примена софтвера за развој вештине") или видео (тема: "Мој свет кроз интернет"). Већ тринаесту годину заредом спремили смо и вредне награде за најбоље, а у томе су нам помогли спонзори: часопис "Свет компјутера", CET, RSD, Portalibris.
 
 
 
79926222_474923886490427_3229053831581007872_n_2.jpg

Радионица за средњошколце "Дизајн као вишемедијска уметност"

Рачунарски факултет у Београду (Катедра за мултимедијални дизајн) организује бесплатну радионицу дизајна намењену ученицима трећег и четвртог разреда гимназија, средњих уметничких и техничких школа.
Циљ радионице је да се кроз практичну и теоријску наставу интересенти упознају са стандардима (академских студија) мултимедијалног дизајна. Издвајају се теме из домена илустрације, анимације и дизајна. Врше се анализе и поређења релевантних примера, те критике и коректуре радова ученика.
 
Ученици ће моћи да креирају илустрације, те да коришћењем софтвера за обраду слика и генерисање/компоновање видео и аудио материјала креирају радове релевантне за упис студија дизајна. У употреби ће бити софтвери за обликовање векторске графике, као и софтвери за видео и аудио продукцију.

Опширније...

Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши: 

"Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета."

MCDS.png

Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење.

Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ.

Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.